Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgeden tahliye edilerek Artvin’e getirilen ailelerin çocukları eğitim öğretime verilen aranın ardından merkez ve ilçelerdeders başı yaptı.

Kahramanmaraş’ta 6 şubatta meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki deprem 10 ilde yıkıcı etki gösterdi. Evsiz kalan vatandaşlar afet bölgesinden çeşitli illere tahliye edildi.

Artvin’e de getirilen vatandaşların arasında bulunan 120 ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisi deprem nedeniyle verilen eğitim arasından sonra okullara kayıtları yapılarak yeni sınıflarına kavuştu.

37 öğrencinin merkezde eğitime başladığı eğitim döneminde 83 öğrenci ise ilçelerdeki okullara yerleştirildi.

İl Milli Eğitim Müdürü Fahri Acar, kente gelecek olan yeni ailelerin olduğunu ifade ederek öğrenci sayısında artış olacağını söyledi.

Acar, Artvin eğitim camiasının tüm öğrenciler için imkanlarını seferber ettiğini vurguladı.

Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ve öğrenci başına düşen derslik sayısının Artvin’de standartların üzerinde olduğunu aktaran Acar, öğrencilerin okul ihtiyaçlarının eksiksiz bir şekilde tamamlandığını ifade etti.

“Sonradan gelen öğrencilerin de eğitime devamını sağlayacağız”

Depremzede öğrencilerin eğitim süreçleri hakkında açıklamalarda bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Fahri Acar, “Pazartesi itibari ile 10 afet ili haricinde 71 ilimizde ders zili çaldı. Okullarımız başladı. Bu dönemdeki hassasiyetimiz bizim deprem bölgesinden ilimize gelen kıymetli öğrencilerimize velilerimize sahip çıkmak, onlara hoş bir seda ile okulumuza başlatmaktı. O yaşadıkları, içerisinden geçtikleri travmatik dönemi azaltmak için özellikle çocuklarımız için okul zilleri çalınca tüm idarecilerimiz ve bizler de okullardaydık. İlimizde 120 öğrenci okullarımıza kaydedildi.  Bunun 37’si merkezde diğerleri ilçelerimize dağıldı. Şu anda ilimize yeni gelen gelmekte olan okula naklini alamadığımız çocuklarımızın da olduğunu biliyoruz. Biz onların ailelerini telefonla ulaştık onların da okullara devamını sağlayacağız. Gelecek olan öğrencilerimiz ile 250 civarında öğrencinin olacağını tahmin ediyoruz” dedi.

“Okullara servis ile ulaşım sağlanıyor”

Öğrencilerin kaldıkları yerlerden okul servisi ile okullara götürüldüğünü dile getiren Acar, öğrencileri sınıflarında arkadaşları ve ders kitaplarının karşıladığını belirterek, “Toplu yaşam merkezlerinde yaşayan öğrencilerimizin eğitimine servis ile başlattık. KYK yurdumuzda kalan misafirlerimizin ilkokul ortaokul ve liseye giden çocuklar için servislerini görevli arkadaşlarımız ile birlikte kapı önünde hazır bulundurduk. Okullarda arkadaşlarımız karşıladı öğrencilerimizi hoş geldiniz dediler. Eksik malzemeleri sağ olsunlar okullardaki öğretmen arkadaşlarımız hemen telafi ettiler. Ders kitaplarını bulduk buluşturduk. Okulun ikinci gününden itibaren inşallah hiçbir eksikleri olmadan çocuklarımız buradaki arkadaşlarıyla eğitim öğretime başladı” diye konuştu.

“Çocuklarımızın bu travmatik süreci atlatmaları ancak okullarla mümkün”

Öğrencilerin yaşadığı psikolojik travmanın eğitimle atlatılabileceğine değinen Acar,  “Biz çocukların biran önce eğitime başlamasını çok önemsiyoruz. Çünkü çocuklarımızın bu travmatik süreci atlatmaları ancak okullarla mümkün burada arkadaşlarıyla buluşmaları onların kötü anılarının unutulmasına normal hayatlarına başlamalarına vesile olacak. Sadece öğretim boyutu ile değil bu boyutu ile de çok önemsiyoruz. Biz Artvin Milli Eğitim camiası olarak tüm kıymetli misafirlerimizi ailelerini de Artvin’de ağırlamaktan hizmet etmekten onur duyuyoruz. Buradaki çocuklarımız nasıl koşullarda eğitim alacaksa onlar da aynısını alacak. Artvin eğitimde standartları yüksek bir şehir. Öğretmen başına düşen öğrenci, derslik başına düşen öğrenci bakımından da hiçbir sıkıntı yok. Buraya ne kadar öğrenci gelirse gelsin Artvin’imizin eğitim altyapısı, fiziki altyapısı, insan kaynakları altyapısı bunu kaldıracak düzeydedir. Mevcut devam eden çocuklarımızın da olumsuz etkilenmeyeceği hatta sınıf sayılarımızın biraz daha normalleşeceği bir eğitim öğretim yılını birlikte sürdüreceğiz.Çocuklarımızın yaşadığı toplu yaşam merkezlerinde de oyun odası, okul öncesi sınıf hazırladık ve psikolojik destek ekibimiz de toplu yaşam merkezlerinde psikolojik destek devam ediyor. Okulların açıldığı günden itibaren eğitim öğretime dahil olmalarından itibaren biz çocuklarımızı okullarda destekleyeceğiz. Küçük okullarımızda rehber öğretmen olmayan okullarımız vardı oralara da görevlendirmeleri yaptık. Her okulumuzda rehber öğretmenler ile psikososyal eğitim ve normal eğitim öğretim çalışmalarına bütün çocuklarımız devam edecek” ifadelerini kullandı.

"TÜİK Çocuk" Portalı Güncellendi "TÜİK Çocuk" Portalı Güncellendi

“Ücretsiz yemek sunan okullara kayıtlar yaptırıldı”

Yeni gelen öğrencilerin Milli Eğitim Bakanlığının ücretsiz sıcak yemek verdiği okullara kaydının yapıldığını ve bu hizmetten faydalanacaklarını belirten Acar, “Dönem başındabakanlığımızın 5 milyon öğrenciye ücretsiz yemek hizmeti başlamıştı. Biz de ilimizdeki öğrencilere yemek hizmetini planlamıştık. Okullara yönlendirdiğimiz öğrencilerimiz öğlen sıcak yemek hizmeti veren okullar. Öğlen sıcak yemek hizmeti veren okullar tüm depremzede çocuklarımız da sıcak yemek hizmetinden faydalanmaya başladı.” şeklinde konuştu.

“8 ve 12’nci sınıf öğrencilerimize sınav yılları olduğu için ayrı hassasiyet gösteriyoruz”

Özellikle 8 ve 12’nci sınıf öğrencilerininkaynak kitaplarının temin edilmesine önem verildiğini sözlerine ekleyen Acar şunları söyledi: “Ayrıca kaynak kitap, yaşı küçük olan çocuklara oyuncak, okuma kitapları burada şuana kadar eğitim öğretimini sürdüren kıymetli çocuklarımıza ne imkan sunuyorsak deprem bölgesinden gelen kıymetli yavrularımıza da aynı hizmetleri sunmaya başladık. 8’nci ve 12’nci sınıf öğrencilerimize sınav yılları olduğu için ayrı hassasiyet gösteriyoruz. Onların da kaynak kitaplarını ders kitaplarını temin etmiş durumdayız.”

Hatice Diler

Editör: TE Bilisim