Kemalpaşa’da çay üreticileri, yaş çay alımında açıklanan 25,44 liralık taban fiyata tepki gösterdi. Kemalpaşalı çay üreticileri artan maliyetler karşısında belirlenen fiyatın yetersiz olduğunu vurgulayarak yetkililere çağrıda bulundu.

Kemalpaşalı çay üreticisi Meliha Balcı, açıklanan fiyatla geçinmenin imkansız olduğunu belirtti. Balcı, “Çay bizim alın terimizdir. 25 lirayla bugün çarşı pazarı birlikte gezelim. Ne alabiliriz, ne yapabiliriz? 25 liraya iki ekmek bile alamıyoruz. Çocuğun okul masrafı, evin mutfağı. Bize diyorlar ki; 'telefonunuz var, arabanız var'. Onlar da mı olmasın? Eskiden biz bir sezon çayla hem ev alırdık hem araba; çocuklarımızı okuturduk. Yani bütün ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyorduk. Şimdi neyle karşılayalım? İşçi parası 12-13 lira, gübre parası, yemek parası, araba tutacaklar, mazot parası. Hangisini karşılasın bu fiyat? Hadi biz bırakalım, kendileri gelsinler toplasınlar, yaşasınlar bu hayatı. Bunun sıcağı var, soğuğu var. Zaten anlatmakla bitmez. Buraya gelip yaşasınlar, ondan sonra karar versinler. Üreticiye bir sorsunlar; 'ne kadar istersiniz' diye. Kibarcık da olsa, nazikçe de olsa, bir insan bir kere sormaz mı? Yıllardır bu işi yapıyoruz, 60 yaşını geçtik. Eskiden ellerimizle çay toplardık, onu bile hatırlıyorum. Ama bu kadar da olmaz. Nice büyükler geçti bu ülkenin başından ama bu derece olmamıştı” dedi

Kemalpaşa Belediye Başkanı Erhan Yılmaz da üreticilere destek vererek, çayın kilosunun en az 30 lira olması gerektiğini belirtti. Yılmaz, “Biz de yaptık bu hesaplamayı. Ortalama 4 ton çay alan bir eve, en az asgari ücretin girmesi için çayın kilosunun en az 30 lira olması gerekiyor. Çünkü burada çay, vatandaşın her şeyi. Ekmek parası, çocuğunun eğitimi, hastane giderleri. Herkesin çayı var burada, çaysız bir hayat olmuyor. Ama yanlış anlaşılan bir şey var bu verilen paranın tamamı üreticinin eline geçmiyor. Çayın budama parası var, gübre parası var, temizlik masrafı var.Ne bileyim, işçi tutuyorsunuz toplamak için. Bütün bunları yaptığınızda, kendiniz toplasanız bile gelirinizin üçte biri gidiyor zaten. Maliyetler çok yüksek. Bu yüzden fiyatın en az 30 liranın üzerinde olması gerekiyor. Üretici arkadaşlarımızın söyledikleri rakamlar son derece doğru."

Bir diğer üretici Aydın Aydın ise günlük tüketim ürünleriyle karşılaştırma yaparak, “30 gram sigara 80-100 lira, bir paket cips 40-50 lira. Bizim çayımız bu kadar etmiyor mu? Bu fiyatı kesinlikle kabul etmiyoruz,” diye konuştu. Aydın, işçilik maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle kısa çay toplamanın bile zarara yol açtığını dile getirdi.

Bazı üreticiler ise desteklemelerin kaldırılmasına ve verilen paranın yetmemesine dikkat çekti. “Bize 35 lira verseler bile kurtarmaz. Artık işimiz Allah’a kaldı,” diyen bir üretici, 40 lira beklentisinde olduklarını ifade etti.

Çay Emeği Karşılık Bekliyor Çay Emeği Karşılık Bekliyor

Üreticiler, alın terlerinin karşılığını alabilmek ve geçimlerini sürdürebilmek için çay fiyatının yeniden değerlendirilmesini istiyor.

Muhabir: Ümran KARA