"Kara Gün" olarak nitelendirdiği 27 Mayıs darbesini sert sözlerle eleştiren Çil, darbenin memlekete ağır bedeller ödettiğini belirterek bu tarihi günü lanetlediklerini kamuoyuna duyurdu. Çil, yaptığı açıklamada, askeri darbenin sadece seçilmiş bir hükümeti değil aynı zamanda milletin iradesini, demokrasiyi, hukuku ve ülkenin geleceğini hedef aldığını ifade etti. Liyakatten uzak, silah gücüyle millet iradesine ipotek koyan darbeci zihniyeti sert sözlerle eleştiren Çil, darbe sürecinde idam edilen merhum Başbakan Adnan Menderes ile bakanlar Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın milletin gönlünde ebedi bir yer edindiğini vurguladı.
"1960 darbesiyle halkın iradesine el konulmuş, milletine hizmetten başka bir amacı olmayan seçilmiş devlet adamları idam edilmiştir," diyen Hakan Çil, darbenin yol açtığı demokrasi kırılmasının Türk milletinin hafızasında derin izler bıraktığını belirtti. Bu zihniyetin unutulmaması ve unutturulmaması gerektiğini vurgulayan Çil, bunu bir millet görevi olarak gördüklerini söyledi.
Açıklamasında sadece 1960 darbesini değil, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi de dahil olmak üzere tüm darbeci hareketleri kınadıklarını belirten Çil, "Darbeye teşebbüs eden her zihniyetle mücadelemizi sürdüreceğiz," dedi. Demokrasiyi yaşatma mücadelesinden asla vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Çil, milletin iradesine hiçbir gücün ipotek koyamayacağını belirtti.
Açıklamanın sonunda Çil şu ifadeleri kullandı: "Sesimiz gür olacak, vicdanımız hür olacak, efendimiz bir olacak, o da millet olacak…"