Borçka Ziraat Odası Başkanı Tolga İskenderoğlu: “Ziraat Mühendisi arkadaşlarımız 7 gün mesaisi ve anlayışı ile üreticilerimizin her türlü problemi ve sorunu ile yanında olmaya çalışıyoruz.”

Borçka Ziraat Odası Başkanı Tolga İskenderoğlu, Borçka ve Murgul’da 54 köy ve Mahalleye hizmet ettiklerini söyleyerek çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “Öncelikle tarım danışmanları ile üreticinin yanında oluyoruz. Ziraat Mühendisi arkadaşlarımız 7 gün mesaisi ve anlayışı ile üreticilerimizin her türlü problemi ve sorunu ile yanında olmaya çalışıyoruz. Biz Borçka Ziraat Odası olarak göreve geldiğimiz süreç zarfında iki tane traktör aldık iki tanede fındık patos makinesi aldık. Burada hem üreticilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak hem piyasadaki fiyatı dengelemek, özel sektöre üreticilerimizi ezdirmemek hem de üreticilerimizin maliyetini aşağı çekmek adına hizmete başladık. Borçka ve Murgul da elli dört köy ve mahallede üreticilerimize hizmet ürettik. Ziraat Odası ofisten hizmet üreten değil sahada üreticilerimizin yanında, arazide insanlarımıza hizmet üretmeye çalıştık. Bu konuda da son derece başarılı olduk. İki tane operatör arkadaşımız var, operatörlerimiz sabah yediden gece saat on ikilere varana kadar üreticilerimizin yanında oldu. Biz bu hizmete başlamadan önce Ordu’dan, Trabzon’dan fındık patos makineleri bölgeye gelerek hizmet veriyorlardı. 6 buçuk yıl önce üç yüz TL’den fındık patos hizmeti alıyordu üreticilerimiz biz altı buçuk yıl sonra geçen yıl 170 TL’den hizmet verdik. Bu yıl maliyetler çok değişti malum konjonktür gereği mozot, yakıt maliyetleri değişti ama ona rağmen piyasanın yarı fiyatına hizmet üretmeye çalıştık. Oda olarak personel arkadaşlarımız olarak başarılı olduğumuzu düşünüyorum.”

Köyleri fabrika olarak görmek gerektiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Tolga İskenderoğlu ürün üreterek ekonomiye katkı sunması gerektiğini ifade etti. İskenderoğlu, “Üretici destek alamamaktan dertli. Çay konusunda en büyük gündem gübre konusuydu akabinde de çay fiyatıydı. Ben özellikle köylerdeki kadınlarımızı önemsiyorum. Kadınların üretime katamadığımız noktada köylerimizi canlandıramayız. Köylerimizde üretimi dinamik hale getiremeyiz. Özellikle eğitim politikası ile beraber köy okullarının kapanması ile köylerimizin nüfusu azaldı ve ilçeye gelindi. Burada yeni gençlerimiz, yeni nesiller üretimden uzak toprağı, bitkiyi tanımadan büyümeye başladılar. Üreticiler bu konuda dertli gittiğimizde köyler boşalmış, nüfus azalmış daha çok emeklilerin kaldığı yazın da havaların ısınması ile beraber yazlık niteliği ile gidilen yerler haline geldi. Bunu tersine çevirmemiz lazım aslında her köyü bir fabrika olarak görmek lazım, araziler boş her köyün fabrika niteliğinde ürün üretmesi ve ekonomiye katması lazım. Biz birkaç tane proje yaptık Kaynarca ve Alaca bölgemizde ki noktada arazilerin boş olduğunu görerek çilek ile ilgili bir çalışma yaptık birkaç tane üreticimizi destekleyerek çilek üretimine geçirdik. Yapıcı olduğunu gördük ilk üreticilerimiz bize burada çilek mi yetiştirilir diye dediler ama yaptığımızla üreticiyi desteklediğimizde çok da güzel çok da verimli ve lezzetli çilek olduğunu gördük. Üreticilerimiz bu konuda devam ediyorlar. Üreticiyi desteklediğimiz zaman sahada birçok üretimin gerçekleşebileceğini ya da alternatif tarım ürünlerinin de yapılabileceğini gösteren bir örnek bu çilek üretimi. Daha birçok ürün yapılabilir bu bölgede ama işin temelinde üreticiyi köye döndürecek desteklerin ve paranın kazanılabileceğini göstermek ve bu imkânı verebilmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Üreticinin desteklenmesi halinde, verimli üretimin gerçekleşeceğine dikkat çeken İskenderoğlu, “birçok ürün yapılabilir bu bölgede ama işin temelinde üreticiyi köye döndürecek desteklerin ve paranın kazanılabileceğini göstermek ve bu imkânı verebilmek gerekiyor” dedi.

2015 yılından beri Ziraat Odası Başkanı olan Tolga İskenderoğlu, üreticilerin geçen yıla göre güzel bir sezon geçirdiğini fakat fiyatın düşük olması ile üreticilerin memnun olmadığını belirtti.

Ayla ALKAN

Editör: TE Bilisim