MEB, öğrencilerin işçileştirildiği ve iş cinayetleri ile karşı karşıya bırakıldığı 8 bin 406 işletmenin sözleşmesini, iş sağlığı ve güvenliği şartlarına uygun olmadığı gerekçesiyle iptal etti.

MEB, öğrencilerin staj adı altında ölümle burun buruna bırakılarak çalıştırıldığı 8 bin 406 işletmenin sözleşmesinin feshedildiğini duyurdu. Bakan Yusuf Tekin imzasıyla 2 Şubat "Mesleki eğitimde iş sağlığı ve güvenliği" konulu genelge yayımlandı.

MEB, bu kapsamda işletmelerde öğrencilerin staj yaptığı ve mesleki eğitim aldığı atölye ve laboratuvarların, iş sağlığı ve güvenliği bakımından ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılıp yapılmadığına ilişkin incelemeler yaptı.

Bakanlığın 81 valiliğine gönderdiği genelge hükümleri doğrultusunda, şubatta il istihdam ve mesleki eğitim kurulları "acil gündemle" valilik bünyesinde toplandı.

Toplantılar neticesinde MEB ile paylaşılan raporlara göre, 94 bin 301 işletmeye yönelik meslek birlikleriyle denetimler yürütüldü. Çalışma sonucunda bugüne kadar bu işletmelerden iş sağlığı ve güvenliği şartlarına uygun olmayan 8 bin 406'sının sözleşmesi feshedildi.

Bu işletmelere, gerekli koşullar sağlanana kadar staj ya da beceri eğitimleri için öğrenci gönderilmeyecek. Sözleşmesi feshedilen iş yerlerindeki öğrenciler, yeni işletmelerde eğitimlerine devam edecek.

MEB'in Yeni Müfredatına Tepkiler Büyüyor MEB'in Yeni Müfredatına Tepkiler Büyüyor

Genelge kapsamında, 425 bin 821 öğrenci ile 38 bin 697 personel, öğretmen ve yöneticiye iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin eğitim verildiği aktarıldı.

8 Bin 406 İş Yeri Sözleşmesi Feshedildi-1-1Eğitim Sen Artvin Şube Başkanı Köksal Gümüş, öğrencilerin bugüne kadar bu şartlarda çalıştırıldığını hatırlatarak “Şecaat arz edilirken, ihmal itiraf edilmiştir” ifadelerini kullandı.

MEB’in staj yapılan iş yerlerindeki İSG denetlemeleri sonucunda 8 bin 406 iş yerinin staj sözleşmesini feshetmesi, tam bir itiraf niteliğinde olduğunu belirten Gümüş, “94 bin iş yerinin yaklaşık yüzde 10’u iş sağlığı ve güvenliği denetiminden geçememiş, öğrencilerimiz yıllarca can güvenliği olmadan bu iş yerlerinde staj yapmak zorunda kalmıştır” dedi.

MESEM’lerdeki ihmaller olduğunu ve öğrencilerin yaşamdan koparılmasına sebep olduğunu belirten Gümüş, “Mesleki beceri eğitimi formal eğitim alanı içine taşınmalı, hali hazırda devam eden uygulama iş yerlerinin denetlenmesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın uzman personelleri tarafından yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

Editör: ALİ ERAY ÇELİK