Eğitim öğretim faaliyetlerine 2021-2022 akademik yılında başlayan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, geleceğin lezzet ustalarını yetiştiriyor.

Artvin Çoruh Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, kelimenin tam anlamıyla “çiçeği burnunda” bir bölüm. İlk olarak 2021-2022 akademik yılında öğrenci alan bölüm, ikinci yılı olan bu eğitim-öğretim döneminde 65 öğrencisi ile akademik yılına başlıyor.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı ve Öğretim Üyesi Dr. Yener Oğan, bölüm hakkında bilgiler verdi.

İlk mezunlarını henüz vermeyen bölüm öğrencilerin yurt dışında staj yapmaları için sektör temsilcileri ile iletişim halinde.

Oğan, ğrencilerin ikinci sınıftan itibaren sektör uygulamaları adı altında zorunlu stajlarını tamamlamaları gerektiğini ifade ederek, “Öğrencilerimizin sektör uygulamaları ile ilgili yurt içinde ve yurt dışında staj faaliyetlerini yapabilmeleri için sektör temsilcileriyle protokoller oluşturduk. Ayrıca öğrencilerimizi sektöre hazır bulunma düzeylerini artırmak için bölüme ilk geldikleri günden itibaren başta yöredeki işletmeler olmak üzere konaklama, restoran, catering, kafe gibi yiyecek içecek hizmetlerinin sunulduğu çeşitli işletmelere yönlendirmeler yaptık. Öğrencilerimizin pek çoğu meslek hayatındaki kariyerlerine başladı. Dolayısıyla öğrencilerimizin üniversitemize geldikleri ilk günden itibaren kendilerini geliştirmeleri, sektörü tanımaları, meslek hayatı için önemli olan tecrübe kazanımlarını bölüm olarak önemsiyoruz” dedi.

Uygulamalı dersler hakkında da bilgiler de veren Oğan, “Gastronomi ve mutfak sanatları eğitiminde birinci yıl genellikle, öğrenciyi uygulama derslerine hazırlama olarak geçiyor. İkinci sınıf itibariyle mutfak uygulamaları adı altında her dönem en az beş saatlik uygulama derslerinin yanı sıra yiyecek içecek hizmetleri, yiyecek içecek servisi, Türk mutfak kültürü, unlu mamuller gibi uygulamaya yönelik pek çok ders bulunuyor. Uygulama derslerimiz için 40 öğrenci ve 1 öğretim elemanı istasyonu olmak üzere toplam 41 kişinin aynı anda çalışabileceği bir eğitim mutfağını tamamlamak üzereyiz. Yine mutfak alanımızda unlu mamuller dersleri için pastane bölümümüz yer alıyor. Uygulama alanımızda yemek salonu, servis alanı, servis hazırlık, pişiriciler, soğutucular, bar gibi diğer bölümlerimiz de bulunuyor. Dolayısıyla uygulama derslerinde kullandığımız alan, öğrencilerimizin sektörde kullanacağı ekipmanlar ve set üstü araç gereçlerle donatılmış vaziyette” diye konuştu.

Atıksız mutfak, sürdürülebilirlik gibi konulara mutfakta önem gösterdiklerine değinen Oğan, “İçinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli konuları bunlar. Tabi ki bölüm olarak hem teorik derslerde hem de uygulama derslerinde sürdürülebilirliğin önemine ve atıksız mutfağın gerekliliğine değiniyoruz. Bu konu ile ilgili eğitimlerimizde planlamanın önemine vurgu yaparken; etkin ve verimli çalışmanın gerekliliği, düzenli çalışma prensipleri ve edinimleri kazandırmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde öğrenciler pratik bilgi ve beceri sahibi oluyor, dünya mutfaklarına hakim şefler ve şef adayları olarak yetiştiriliyor. Mezun olan bireyler öncelikli olarak turizm ve konaklama sektöründe görev alacaklarından; mutfak sanatları eğitiminin iletişim ve yönetimsel bilgi ve becerileri geliştirici bir niteliğe sahip olması gerekir” diyen Oğan, Bölümün popüler olması öğrenci tercihlerini etkilediğini kaydederek, “ Yine bölümden mezun olan bireylerin istihdam konusunda iyi pozisyonlarda yer alması da bu durumu destekliyor. Bölüme gelen öğrenci profiline bakacak olursak isteyerek gelmekteler ve mesleğin zorluklarının farkındalar. Ayrıca başarı düzeyi yüksek öğrencilerin bölümü tercih etmesi de bu durumu kolaylaştırıyor. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden mezun olan kişiler gastronomi uzmanı, gastronom, yönetici, şef, şef yardımcısı, kısım şefi, pastane şefi gibi unvanları kullanabilirler. Restoranlar, catering firmaları, havayolu şirketleri, seyahat gemileri, hastane, okul gibi yiyecek ve içeceklerin hazırlandığı ve sunulduğu her türlü işletmede çalışabilirler. Gıda işletmelerinin ürün geliştirme bölümlerinde kendilerine iş bulabilirler. Yemek fotoğrafçılığı, stilistliği ve yazarlığı alanlarında çalışabilir, yönetebilir veya kendi işletmelerini kurabilirler. Endüstriyel mutfaklarda ve konaklama işletmeleri bünyesinde faaliyet gösteren yiyecek içecek departmanlarında istihdam edilebilirler. Bölümden mezun olabilmek için öğrencilerin ikinci sınıftan sonra zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmekte. Buna ek olarak, öğrenci son sınıfa geldiğinde bitirme projesi hazırlaması da gerekiyor. Biz öğrencilerimize, staj dönemlerini sektörde iyi konumlanan işletmelerde yapmaları gerektiği konusunda yönlendirmeler yapıyoruz. Buna ek olarak yurt dışı deneyimi edinmelerinin, mesleki açıdan kariyerlerini önemli derecede etkileyeceği konusunda öğrencilerimizi teşvik ediyoruz. Üniversitemizin Dış İlişkiler Araştırma Merkezi’yle Avrupa ülkeleri ve Gürcistan’da staj olanakları konusunda ortak çalışmalar yürütüyoruz. Bununla ilgili gerek Erasmus+ anlaşmaları gerekse de sınır komşusu olduğumuz Batum’da faaliyet gösteren işletmelerle ilgili staj olanakları araştırmakta ve protokoller oluşturmaktayız. Röportajın başında belirttiğim üzere yeni kurulan ve gelişmekte olan bir bölümüz. Bu doğrultuda öğrenci odaklı bir anlayışla öğrencilerimizin kişisel gelişimlerini öncelik edindiğimizi söyleyebilirim. Yine bu süreçte üniversite yönetimimizin destekleriyle bölgede seçkin ve tercih edilen bir bölüm olmakta kararlı adımlarla yürüyoruz” şeklinde konuştu.

Hatice Diler