Artvin Çoruh Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü ile Artvin İI Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından organize edilen Afet Yönetimi Deneyim Paylaşımı Etkinliği Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlendi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan programda Artvin İl Afet ve Acil Durum Müdürü Kemal Şenlioğlu deneyimlerini paylaştı.

Şenlioğlu, burada yaptığı konuşmasında, “Ülkemiz tarihinde yaşanmış en yıkıcı deprem serisi olarak kayıtlara geçen 6 Şubat depremleri kapsamında gerek AFAD Başkanlığımız, kamu kurum kuruluşlarımız gerekse İl Müdürlüğümüz tarafından sahada yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Afet Yönetimi Deneyimlerini Paylaştılar (11)

06.02.2023 tarihinde saat 04:17 sularında merkez üssü Pazarcık (Kahramanmaraş) olan 7.7 büyüklüğünde bir deprem yaşadık. (Derinlik: 8.60 km)

06.02.2023 tarihinde saat 13:24 sularında merkez üssü Elbistan (Kahramanmaraş)‎ olan 7.6 büyüklüğünde bir deprem yaşadık. (Derinlik: 7 km)

20.02.2023 tarihinde saat 20.04 sularında merkez üssü Yayladağı (Hatay) olan 6.4 büyüklüğünde bir deprem yaşadık. (Derinlik: 21.73 km)

Ve akabinde 06 Mayıs 2023 tarihine kadar geçen üç aylık süre içerisinde irili ufaklı 33.591 deprem kaydedilmiştir. Yaşanan bu depremler sonucu; Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Elazığ ve Kilis olmak üzere 11 ilimiz etkilenmiş, binlerce vatandaşımız hayatını kaybetmiş, binlerce vatandaşımız yaralanmış ve binlerce binalarımız hasar görmüştür.

Afet Yönetimi Deneyimlerini Paylaştılar (3)

06 Şubat Pazarcık ve Elbistan depremleri saha ve sismik verileri dikkate alındığında Doğu Anadolu Fayı ile ilişkili birden fazla sayıda fay parçasının (Narlı, Gölbaşı, Erkenek ve Amanos) çoklu kırılma şeklinde karmaşık bir deprem yapısı ortaya koyarak kırıldığı, yine 06 Şubat saat 13:24'de meydana gelen Elbistan depreminde Çardak ve Doğanşehir fayına verev bir parçanın aynı anda kırıldığı değerlendirilmiştir. 300 km ile 130 km uzunluğunda yüzey kırığı ile 6.5 m üzerinde yer değiştirmeler meydana gelmiştir. Ancak Kahramanmaraş merkezli peş peşe meydana gelen depremler ve 20 Şubat 2023 Yayladağı (Hatay) depremi hasar ve can kayıpları açısından değerlendirildiğinde bölgede meydana gelen hazarın her üç depremin de etkilerini içermekle birlikte esas olarak ilk depremin yıkıcı etkisinin daha fazla olduğu düşünülmektedir. İlk depremde hasar alan yapılar sonraki depremlerde de hasar almış yıkılmıştır. Uzmanlara göre, yaklaşık dokuz saat arayla meydana gelen bu depremler olağandışı ve ender görülen doğa kaynaklı bir afettir. Bu afetin büyüklüğünü bir kıyasla daha rahat anlayabiliriz. 6 Şubat Depremi (MW:7.7) 30 Katrilyon Joule Hiroşima Atom Bombası 15 Trilyon Joule Yaklaşık 2000 katı. 04:17 de gerçekleşen depremden 45 dakika sonra, 05:02 de afet seviyesi 4 olarak ilan edilmiştir.” dedi.

Koltuğunu Çocuklara Devretti Koltuğunu Çocuklara Devretti

11 iI, 124 İlçe, 6.929 köy, mahalle ve beldenin etkilendiğini, 62 İlçede yoğun yıkımlar meydana geldiğini ifade eden Şenlioğlu, burada yaptığı konuşmasında afet yönetim sistemini, 6 Şubat 2023 Depremleri sonrasında Artvin’de yapılan çalışmaları ve müdahale çalışmalarını anlattı.

Şenlioğlu’nun sunumunun ardından Artvin Meslek Yüksekokulu, Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Halil Çelik, Artvin Meslek Yüksekokulu, Acil Durum ve Afet Yönetimi Programı Öğretim Görevlisi Ümran Ayşen Küçük, Artvin Meslek Yüksekokulu, Acil Durum ve Afet Yönetimi Programı Öğretim Görevlisi Yasemin Deniz Öztürk, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü Araştırma Görevlisi Kader Demiröz ve Sağlık Bilimleri Fakültesi, Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Nilay Demirci deneyim sunumlarını yaptı.

Afet Yönetimi Deneyimlerini Paylaştılar (6)

Deneyim sunumlarının ardından plaket takdim töreni gerçekleştirildi.

Artvin İI Afet ve Acil Durum Müdürü Kemal Şenlioğlu'na plaketini Artvin Çoruh Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Sağlam verdi. Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Halil Çelik'e plaketini Sağlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melahat Özcan verdi. Acil Durum ve Afet Yönetimi Programı Öğretim Görevlisi Yasemin Deniz Öztürk’e plaketini Artvin İI Afet ve Acil Durum Müdürü Kemal Şenlioğlu verdi. Sağlık Bilimleri Fakültesi, Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü Araştırma Görevlisi Kader Demíröz'e plaketini Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü Öğretim Görevlisi Kemal Torpuş verdi.

Afet Yönetimi Deneyimlerini Paylaştılar (4)

Daha sonra Teşekkür Belgesi takdim törenini gerçekleştirildi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi, Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü Öğrencilerinden Sude Şeyma Erdoğan, Edanur Sasa, Taha Karapınar ve Ahmet Samak'e teşekkür belgelerini Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melahat Özcan'ı verdi. Sağlık Bilimleri Fakültesi, Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü Öğrencilerinden Betül Karaca, Nazican Canpolat, Berfin Sunar’a teşekkür belgelerini Artvin İl Afet ve Acil Durum Müdürü Kemal Şenlıoğlu'nu verdi. Sağlık Bilimleri Fakültesi, Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü Öğrencilerinden Bilal Osman Yılmaz, Mehmet Apaçık, Berivan Tüter, Kübra İşcan ve Nilay Demirci'ye teşekkür belgelerini Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sevil Çınar Özbay verdi. Sağlık Bilimleri Fakültesi, Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü Öğrencilerinden Gürgin Inan, Esra Çakı, İbrahim Halil Ağdemir ve Mehmet Tekindağ'a teşekkür belgelerini Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Halil Çelik verdi.

Program çekilen hatıra fotoğrafının ardından sona erdi.

Ayşe ÖZDER

Afet Yönetimi Deneyimlerini Paylaştılar (7)

Afet Yönetimi Deneyimlerini Paylaştılar (8)

Afet Yönetimi Deneyimlerini Paylaştılar (2)

Editör: AYŞE ÖZDER