Artvin Arıcılar Birliği olarak yaptıkları çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Artvin Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı İbrahim Durmuş devletten ve bakanlıktan yeni bir düzenleme ile Artvin’de arıcılığın ön plana çıkmasını istediklerini belirtti.

Türkiye’de Kafkas arısının merkezi olduklarını belirten Durmuş “Biz Artvin ilinden dışarıya çıkamıyoruz, Artvin'de bal yoksa Kars'a ağrı'ya veya Muş'a gidemiyoruz ama diyelim ki Van'da bal yoksa arılarını sürükleyip Erzincan’a gelebiliyorlar. Biz sadece Ardahan’a gidip gelebiliyoruz bu küresel ısınmadan bizler etkilendik bu konu ile ilgili bakanlığımız bize gen merkezine göre arıcılarımıza biraz daha sahip çıkmasını istiyoruz ve temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

Durmuş yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
“Arıcılarımız zor durumda ama şu anda birkaç gündür havaların düzgün gitmesiyle arıcılar faaliyete başladı. Bizler de arıcılarımıza çerçeve mum yetiştirmek için ummalı çalışmalar yapıyoruz. Biz bunları yapmazsak arıcılarımız son zamanlarda teknoloji ilerledikçe daha teknolojiye uyumak zorunda kaldı. Biz kendi imkânlarımız ile dağlarda çadırlarda yaşıyoruz, balımızı üretiyoruz devletimizden ve bakanlıktan yeni bir düzenleme ile Artvin'de arıcılığın ön plana çıkmasını istiyoruz. 

Vali Ünsal, DEİK Türkiye-Gürcistan İş Konseyi Başkanı Çalışkan'ı Kabul Etti Vali Ünsal, DEİK Türkiye-Gürcistan İş Konseyi Başkanı Çalışkan'ı Kabul Etti

Bizim de bir sıkıntımız var Türk kamuoyunun ve bakanlığımızın duyması için Türkiye'de Kafkas arısının merkeziyiz, bizim yönetmeliğimize göre Adana'da da, Antalya'da, Artvin'de, Kars'ta olan arıcılarımız da aynı yönetmeliğe uymak zorunda. Artvin ve Ardahan'ın yönetmelik dışına çıkartılıp başka bir yönetmelik altında biz bu arıcılığı yönetmek istiyoruz. Biz Artvin ilinden dışarıya çıkamıyoruz, Artvin'de bal yoksa Kars'a ağrı'ya veya Muş'a gidemiyoruz ama diyelim ki Van'da bal yoksa arılarını sürükleyip Erzincan’a gelebiliyorlar. Biz sadece Ardahan’a gidip gelebiliyoruz bu küresel ısınmadan bizler etkilendik bu konu ile ilgili bakanlığımız bize gen merkezine göre arıcılarımıza biraz daha sahip çıkmasını istiyoruz ve temenni ediyoruz. 
Biz doğada gözle görülmeyen bir balı, nektarını alıp piyasaya sürüyoruz. Bizlere biraz daha sahip çıkarsalar Artvin'in ekonomisini bu bal ile düzeltebileceğimize inanıyoruz. Bir kolonimiz var bu kolonilerimizi de arıcılarımız taşıma ile konaklamalar ile sıkıntılarımız oluyor, yakıtlar ve girdiler çok pahalı. Bu konuyla ilgili gen bölgesinde olan arıcılarımıza bakanlık tarafından biraz daha destek verilmesini istiyoruz. 
Şu anda küresel ısınma ve hava şartlarından dolayı arıcılarımızın yüzde 80'i yaylaya çıkmak zorunda kaldı. 15-20 gün içerisinde kestane açacak kestane balında pek umudumuz yok. Bu dal kanserinden dolayı kestanelerimiz çok perişan. Kestane ağaçlarımız kurumakta bunlara da bir an önce önlem alınmasını istiyoruz. Ağaçların ilaçlanmasını, kuruyanların kesilip ormandan çıkarılması ve kesilenlerin yerlerin de kestane dikilmesini temenni ediyoruz. Bu durumlara duyarsız kalırsak 10 sene sonra Artvin'de kestane balı bulmamız çok zor olacak. Artvin bölgemizde 700 rakamın altında kestane bölgemiz var, 700 rakamın üzerinde çiçek Balı’na devam ediyoruz. Arıcılarımız şu anda Hopa’dan Arhavi’den Borçka’dan kalkıp Ardanuç, Şavşat ve Ardahan'a yerleşti taşıma devam ediyor. Biz çok sıkıntı çekiyoruz, hazine ve orman arazilerinde konaklıyoruz orman bölge müdürlükleri ve oradaki işletme bize konaklama verip ücret almıyor ama köy ihtiyar heyeti bizlerden konaklama karşılığı para alıyorlar istiyorlar aracımızda vermemiş edemiyor. Yönetmelikte açıkça belli hiçbir şahsi ücret ödenmeyecek ama maalesef bunu göz önünde bulundurarak arıcılarımızdan haraç alınıyor diyeyim, bir konaklama bedeli alınıyor. 

Biz 2019-2020 yıllarında bin ton civarında bal elde ettik 2022 yılında 800 bin ton bal elde ettik Bu bal elimizde değil bu balı dışarıya sattık. Hiçbir aracımız balını dökmedi, çürümedi. Arıcılarımızın kaliteli bal üretmesi sebebiyle bizim ballarımızda fire olmuyor, İl dışından İzmir'den Ankara'dan İstanbul'dan müşterilerimize ballarımızı gönderiyoruz. Bu konuda Türk halkına teşekkür ediyoruz Artvin'i tercih ettikleri için, tercih etmelerini de ısrar ederim çünkü gelip Artvin'i gezmeleri gerekir doğası her şeyi harika. Doğal, doğadan ne bal varsa bizim arıcının tenekesinde de aynı bal vardır afiyetle tüketebilirler. İstanbul'un İzmir'in Ankara'nın paralarını Artvin'e getiriyoruz Artvin'in ekonomisini canlandırıyoruz. Bu yıl hedefimiz 1000 veya 1200 ton balın Artvin'de üretilmesi ve il dışına satılması. Bu iyi bir para ediyor Bu paralar Artvin'de tüketiliyor bundan bakkalcı manavcı dönerci esnaflarda faydalanıyor. Artvin'de hayvancılıkta son zamanlarda bitti ama arıcılık var ve Artvin'de genç bir nüfus var bunlar arıcılığa mail etmektedir Bu mesleğe dönmeye başladı bunun için bakanlarımızdan Artvin ve Ardahan gen bölgesine ayrı bir yönetmelik istiyoruz. Aynı yönetmelikte bulunduğumuz zaman verim alamıyor koyunla keçinin karışması gibi bir şey oluyor.”

Ayşe ÖZDER 

Editör: Haber Masası