Artvin İl Milli Eğitim Müdürü Fahri Acar, Artvin Güzel Sanatlar Lisesinde; güzel sanatlar alanlarında temel bilgi ve becerileri kazandırmak, evrensel değer yargılarını benimseyen, teknolojiyi etkin ve verimli kullanabilen, sanatı yaşayan ve üreten, ürettiklerini sosyal alanda aktif olarak paylaşan, yetenekleri ve özgüven duygusu geliştirilmiş, öğrenciler yetiştirmek amacında olduklarını ifade etti.

Acar, okulun müstakil binasına taşınana kadar geçici olarak Artvin Spor Lisesi binasında açıldığını ve okulun Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı olduğunu belirtti.

Güzel Sanatlar Liseleri’nin ilk kez 1989-1990 eğitim öğretim yılında açıldığını aktaran Acar, ortaokul veya imam-hatip ortaokulu üzerine öğrenim süresi dört yıl olan yatılı veya gündüzlü olarak eğitim ve öğretim veren kurumlar olduğunu ifade etti.

Güzel Sanatlar Liselerinin ilkinin İstanbul'da faaliyet göstermeye başladığını, yıllar geçtikçe Güzel Sanatlar Liselerinin tüm Türkiye genelinde yaygınlaştığını kaydeden Acar, sınav kriterleri hakkında bilgi verdi.

Sınav kriterleri nelerdir?

Sınavların; müzik ve resim alanlarında, alanın özelliğine uygun olarak komisyonca belirlenen ve okul müdürünce onaylanan esas ve ölçütlere göre 100 puan üzerinden değerlendirildiğini ifade eden Acar, “Öğrenci seçimi; yetenek sınavında 50 (elli) puan barajının altında kalan başarısız sayılarak değerlendirmeye alınmaz. Yetenek sınavında 50 ve üzeri puan alanların; yetenek sınavının % 70'i ile yüzlük sisteme dönüştürülen orta öğretime yerleştirme puanının % 30'u alınarak 100(yüz) tam puan üzerinden puan üstünlüğüne göre yapılır. Başvurular, öğrenci seçimi ve kayıt-kabulle ilgili iş ve işlemler Bakanlıkça belirlenen takvime göre yürütülür.” dedi.

Tıbbi Aromatik Bitkiler Paneli Düzenlendi Tıbbi Aromatik Bitkiler Paneli Düzenlendi

Üniversitede Hangi Bölümlere Gidilebilir?

Resim Bölümünden ve Müzik Bölümünden mezun olan öğrencilerin üniversitede hangi bölümlere gidilebileceği hakkında bilgi veren Acar, şunları söyledi:

“Resim Bölümünden mezun olan öğrencilerimiz; Üniversitelerin Resim öğretmenliği ve Sanat Tarihi bölümlerine, Güzel sanatlar fakültelerinin İç Mimarlık, Resim, Heykel, Seramik, Grafik, Tekstil Tasarımı, Sahne Dekorları, Kostüm, Fotoğraf, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Sinema ve Televizyon bölümlerine, Tekstil ve Moda Tasarımı, Geleneksel Türk El Sanatları bölümlerine başvurabilirler.

Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümünden mezun olan öğrencilerimiz; Üniversitelerin Müzik Öğretmenliği Ve Müzikoloji, Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri, Müzik Teorisi, Devlet Türk Musikisi Konservatuvar, Devlet ve Özel Konservatuvar Bölümlerine başvurabilirler.”

Ön Kayıt Nasıl Yapılır?

Ön kayıtların nasıl yapıldığı hakkında bilgi veren Acar, Güzel Sanatlar Liselerinin yetenek sınavıyla öğrenci almakta olduğunu ifade etti. Yetenek sınavına girebilmek için öğrencilerin ön kayıt yaptırmak zorunda olduklarını aktardı.

Ön kayıt için öğrencinin ortaokul 8.sınıfını bitirmiş olması gerektiğini kaydeden Acar, şunları konuştu:

“Ön kayıtlar okullarda yapılmaktadır. Dolayısıyla öğrencilerin yetenek sınavına girebilmesi için tercih ettikleri bir güzel sanatlar lisesi müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir. Ön kayıt yaptıran öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirleyeceği bir tarihte iki aşamalı yetenek sınavına katılmaktadır. Sınava girecek öğrenciler sınav takvimi ve sınavla ilgili diğer bilgilendirmeleri okulların Web sitelerini takip ederek ve kurum müdürlüklerinden öğrenebilmektedirler.”

“İki bölüm mevcut”

Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan okulda Resim ve Müzik olmak üzere iki bölümün mevcut olduğunu ifade eden Acar, şunları söyledi:

“Öğrencilerimiz Müzik Bölümünde 4 yıl boyunca kültür derslerine ek olarak; solfej, piyano, çalgı, koro, müzik tarihi, Müziksel işitme ve yaratma dersleri, çalgı dersleri, müzik teorisi, zorunlu piyano dersi gibi dersleri fiziksel durumuna ve işitme yapısına göre enstrüman seçenekleri ile seçimi yapılan enstrümanlar ve öğretmenlerle birebir öğrenim göreceklerdir. Resim Bölümünde ise kültür derslerine ek olarak; desen, temel sanat, sanat tarihi, grafik tasarım, imgesel resim, heykel atölye gibi dersler okutulmaktadır.”

Editör: AYLA ALKAN