Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Hekim-Sen, Hekim Birliği ve Türkiye Aile Hekimliği Uzmanlık Derneği (TAHUD) üyesi hekimler ve sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı’nı, “Artvin’den Sağlık Bakanlığı’na sesleniyoruz: Yönetmeliği geri çekin” diyerek uyardı.

Aile hekimleri ve sağlık çalışanlarının iş bırakma kararında, yıllardır giderek ağırlaşan iş yükü ve zorlu çalışma koşulları vurgulanarak “Artık dayanacak gücümüz kalmadı” denildi.

Yapılan açıklamada, sağlık çalışanlarının taleplerinin duyulmadığı, bu nedenle başka çare kalmadığı ifade edildi. Sendikalar, Bakanlığın yeni yönetmeliği yürürlüğe sokarak aile sağlığı merkezlerini “angarya ve orantısız iş yüküyle çalışamaz hale” getirdiğini belirtti.

Flört Şiddeti Farkındalık Eğitimi Flört Şiddeti Farkındalık Eğitimi

Sağlık çalışanları, yönetmeliğin koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik bir katkı sağlamadığını, aksine hekimlerle hastaları karşı karşıya getirerek şiddete zemin hazırladığını belirtti.

Performansa dayalı bu yönetmeliğin, "halk sağlığına ve hekimlerin özlük haklarına zarar verdiğini" savunan sendikalar, bazı ilaç gruplarının reçetelenmesi ve sevklerde sınırlamalar getirildiğini ve bunun hekim bağımsızlığına müdahale anlamına geldiğini vurguladı. Ayrıca, karmaşık performans kriterlerinin ulaşılması zor, halk sağlığına katkısız ve işin kalitesini göz ardı eden bir yapı oluşturduğunu belirttiler.

Sağlık çalışanları, bu yönetmeliğin halk sağlığını ve çalışanların özlük haklarını iyileştirmediğini, aksine derinleştirdiğini ifade ederek Sağlık Bakanlığı'na taleplerini sundular:

Birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbi donanımının kamu tarafından sağlanması,

Hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde aile sağlığı merkezlerinin sayısının artırılması,

Yeterli sayıda hemşire, ebe, teknisyen atanması,

Emekliliğe yansıyacak, tek kalemden insanca yaşanabilir düzeyde maaş,

Gelire katkısı %20'yi geçmeyecek, hizmetin kalitesini ödüllendiren performans uygulaması.

Sağlık çalışanları, “Bu yönetmelik geri çekilene kadar eylemlerimiz sürecek. Öncelikle Artvin’de 5-7 Kasım arasında iş bırakıyoruz” diyerek sağlık otoritesini harekete geçmeye zorlayacaklarını belirtti. Sağlık çalışanları, halk sağlığı ve haklarını korumak için bu mücadeleyi sürdüreceklerinin altını çizdi.

Editör: ALİ ERAY ÇELİK