169 bin 403 nüfusu olan Artvin Türkiye’nin en yaşlı 10 ilin içinde. Artvin’in nüfusunun çoğunluğunu 117 bin 750 ile 30 yaş ve üstü oluşturuyor. Artvin’de 30 yaşın altında olan insanların toplam sayısı ise 51 bin 653.
Bu tablonun en büyük nedenlerinden birisi eğitim hayatını bitiren ve üniversite okuyan Artvinli gençlerin yaşamlarını Artvin dışındaki şehirlerde devam ettirmek istemeleri. Bu durumun nedenleri açıklayan gençler, Artvin’in iş olanakların kısıtlı olduğunu, insanların kendilerini geliştirme konusunda yetersiz olduğunu, sosyal ve kültürel anlamında gençlerin tercih etmeyeceği bir şehir olduğunu belirterek Artvin’i çok sevdiklerini ama Artvin’de hayatlarını sürdürmek istemedikleri söyledi.

“KÜLTÜR ve SANAT FAALİYETLERİ BİR ELİN PARMAĞINI GEÇMEZ”
Eskişehir’de yaşayan 26 yaşındaki Diş Hekimi Deniz Coşkun Çoruh, Artvin’de kültür ve sanat faaliyetlerin bir elin parmak sayısını geçmeyecek kadar az olduğunu bu nedenle gençlerin Artvin’de yaşamlarını sürdürmek istememesinin normal olduğunu belirterek “Üniversiteyi Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde okudum. Daha sonra gelecek planlarımı önüme koyduğumda bir sürü yolumun olduğunu gördüm. Bu planlar arasında geleceğimin en parlak zamanları Eskişehir’de kalarak inşa edebileceğimi düşündüm. Bu sebepledir ki Eskişehir’de kalmak kendi öz vatanım, öz diyarım, canımdan çok sevdiğim Artvin’den vazgeçmeme sebep olmuştur.

Artvini seviyoruz ama yaşamak istemiyoruz (3)
Bu sebepler arasında Artvin’de mevcut koşulların ve yaşama standardının uygun olmadığını düşündüm. Sosyal yaşantı içerisinde Artvin’de bulunan bir bireyin yapabileceği aktiviteler sınırlıdır. Şehrin dinamikleri bu noktada eksik kalmaktadır. Kültür sanat faaliyetleri yılda bir elin parmak sayısını geçmeyecek kadar azdır. Bir gencin sadece bu sebeplere bakarak neden Artvin’de yaşamı tercih etmeyeceğini anlayabiliriz. Buradan da gerekli mecralara sesleniyorum gençlerin geri dönmesini istiyorsanız bu noktalara önem vermelisiniz! 
Mesleğine yeni başlamış birinin mühendislik, mimar, diş hekimi vs. bu alanlarda kendini geliştirmesi oldukça kısıtlıdır. Nüfusun az olmasından dolayı dönen ticari faaliyetin çok yüksek oranda olmamasından kaynaklı ekonomik kaygılar mevcuttur. 
Şehrin ulaşım olanaklarının kısıtlı olmasından dolayı şehir dışında yapılması planlanan etkinlik, aktivite, tatil vb. faaliyetlere erişmek zaman kaybı ve maddi külfete sebep olmaktadır.
Kısaca bu sebeplerden dolayı 40’lı yaşlara kadar Artvin’e dönme planım çok zayıf bir ihtimal olarak aklımın bir köşesinde durmaktadır” şeklinde konuştu.

“KARİYER FIRSATLARIN ZAYIFLIĞI”
Orta Doğu Teknik Üniversite’sinde İnşaat Mühendisliği son sınıf öğrencisi olan 24 yaşındaki Uğurcan Çakar, Artvin’in sunamadığı ve metropol şehirlerin sunduğu birçok imkandan kaynaklandığı belirterek “Maalesef ki ben de birçok Artvin’de büyümüş, yaşamış ve üniversite okumaya büyük şehre gitmiş genç gibi okuldan mezun olduktan sonra meslek hayatımı Artvin dışında geçirmeyi düşünüyorum. Bu benim mutlu bir şekilde yaptığım bir tercih değil, bana göre bu Artvin’in bizlere sunamadığı ve büyük şehirlerin sunduğu birçok imkandan kaynaklanıyor.

Artvini seviyoruz ama yaşamak istemiyoruz (2)
Öncelikle değinmek istediğim en önemli sebeplerden bir tanesi kariyer fırsatlarının zayıflığı. Büyük şehirler, gençlere daha geniş kariyer fırsatları sunar. Uluslararası şirketler, Türkiye’de büyük işler yapmış şirketler, kısaca kendimizi geliştirebileceğimiz, imkanları ve çalışma alanları geniş, büyük şirketler Artvin gibi küçük şehirlerde kurumsallaşmak yerine metropolleri tercih ediyor ve bu da biz gençleri ister istemez büyük şehirlerde yaşamaya itiyor. Kariyerinde iyi yerlere gelmek isteyen bir genç meslek hayatındaki gelişim için buna mecbur kalıyor. 
Bir diğer konu da sosyal ve kültürel çeşitlilik. Büyük şehirler birçok sosyal ve kültürel etkinlik fırsatı sunarken Artvin’de bir konsere bir sinemaya bile gitme fırsatımız olmuyor. Müzeler, tiyatrolar, sanat galerileri, stand-up gösterileri ve böyle uzayıp giden birçok sosyal etkinliğe maalesef Artvin’de erişimimiz çok düşük seviyede. Üniversiteye ilk gittiğim zamanlarda bir arkadaşım bana Artvin’de ne yapıyorsunuz mesela diye sormuştu, o zaman bu soru beni çok rahatsız etmişti. Siz burada ne yapıyorsanız biz de aynısını yapıyoruz diye düşünmüştüm ama oradaki sosyal hayatın sunduğu imkanları gördüğüm zaman gerçekten Artvin’in gerek sanat anlamında gerek sosyal fırsatlar anlamında büyük şehirlerden ne kadar geride olduğunu gördüm. 
Uzun lafın kısası büyük şehirler her ne kadar bir karmaşa içerisinde olup insanı yorsa da insana yaşadığını hissettiren çok güzel ve çok çeşitli imkanlar sunuyor. Bu sebeplerden dolayı Artvin ve Artvin gibi şehirlerin gençleri eğitim hayatlarından sonra kariyerlerini büyük şehirlerde sürdürmek istiyorlar. Dilerim ki Artvin için bu durum değişir, dilerim ki yetkililer oturup bu konuda ne yapabiliriz diye düşünürler” ifadelerini kullandı.

Geleceğin Teknoloji Yıldızları Robotlarını Sergiledi Geleceğin Teknoloji Yıldızları Robotlarını Sergiledi

“İDEALLERİMİZE ULAŞMAK İÇİN UZAKTA OLMAK MECBURİYETİNDEYİZ”
Ege Üniversitesi’ni bitiren 25 yaşındaki İnşaat Mühendisi Ayça Selin Akgümüş, Artvin’in gençlerin gelişimine yönelik fırsatlar sunmadığını belirterek “Birçok arkadaşım gibi ben de doğup büyüdüğüm ait olduğum şehre geri gelmek isterim fakat şehir bizlere kendimizi geliştirmeye yönelik fırsatlar sunamıyor.

Artvini seviyoruz ama yaşamak istemiyoruz (5)
Lisans eğitimini başarılı bir şekilde bitirmiş olmasına rağmen gençlerin çoğu konforlu bir yaşam ve çalışma koşulları için eğitim sürecine devam etmekte. Artvin kendini farklı alanlarda eğitmek isteyen insanlara bu imkanları sağlayamıyor. Eğitimini tamamlamış insanlara ise kendi alanlarında çalışma, çalışırken gelişme ve yeni mesleki deneyimler kazanma olanakları vermiyor.
Bizler bir çok sosyal deneyimi il dışına çıkmadan yaşayamamış; büyük şehirlere bir sebepten gidip kişisel gelişim çabasını sürekli devam ettiren gençleriz.
Herkes evine dönmeyi ister, yuvasını özler ama sanırım bizler bu şartlarda hayallerimizi yaşamak ve ideallerimize ulaşmak için uzakta olmak mecburiyetindeyiz” şeklinde konuştu.

Ali Eray ÇELİK

Editör: Haber Masası