Ülkedeki milyonlarca çalışanı ilgilendiren 2026 yılı asgari ücretinin belirlenmesi süreci başlıyor. İlk görüşme, yarın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Üçlü Danışma Kurulu, 21 Ekim Pazartesi günü bir araya gelerek Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun işleyişini ele alacak.

Erkan Balta ve Dilek Hanım Çengel Dünyaevine Girdi
Erkan Balta ve Dilek Hanım Çengel Dünyaevine Girdi
İçeriği Görüntüle

Toplantıda, Aralık ayında başlaması planlanan asgari ücret görüşmeleri öncesinde komisyonun yapısı, çalışma takvimi ve sürecin nasıl işleyeceğine dair değerlendirmelerde bulunulacak. Bakanlık, daha önce 9 Ekim’de “Sendikal örgütlenmenin yaygınlaştırılması” gündemiyle topladığı Üçlü Danışma Kurulu’nu bu kez asgari ücret sürecinin teknik hazırlıkları için ikinci kez toplayacak.

Görüşmeler öncesinde konuyla ilgili açıklama yapan DİSK Genel-İş Sendikası Artvin Şube Başkanı Selim Bilgin, asgari ücretin mevcut ekonomik koşullar karşısında eridiğini belirterek hükümete çağrıda bulundu. Bilgin, “Asgari ücret belirleme komisyonu toplantıları başlıyor. Bugün geldiğimiz noktada asgari ücretin alım gücü 16 bin liraya kadar geriledi. Vergi adaletsizliği devam ettikçe, enflasyon bu hızla sürdükçe yapılan küçük oranlı artışlar çalışanların cebine nefes değil, yük olarak dönüyor. Ücretlerdeki artışlar enflasyon karşısında hızla eriyor, çalışanlar her geçen gün daha da yoksullaşıyor. Geçim artık zor, hesap kitap ortada. Milyonları ilgilendiren asıl gündem #geçimsıkıntısıdır. Bu gerçeği görmezden gelenler, ister istemez bu gerçekle yüzleşmek zorunda kalacaklardır” dedi.

Bilgin, vergide adaletin sağlanmadığı bir sistemde gelir dağılımındaki uçurumun her geçen gün derinleştiğini vurgulayarak, “Artık çalışanların dayanacak gücü kalmadı. Vergi yükü her zaman emekçinin sırtında. Biz adaletli bir vergi sistemi istiyoruz. Çok kazanan çok, az kazanan az vergi ödemeli. Gelir dağılımında adalet sağlanmadan ne ekonomik istikrar olur ne de toplumsal huzur. Asgari ücret, açlık sınırının değil, insanca yaşamın ölçütü olmalıdır. Komisyon, bu yıl milyonların sesine kulak vermelidir” ifadelerini kullandı.

Bilgin, hükümetin ücret politikasını gözden geçirmesi gerektiğini belirterek, “Her açıklanan zam oranı birkaç ay içinde eriyor. Market fiyatları, kiralar, faturalar ortada. Çalışanlar için geçim artık matematik hesabına dönüştü. Asgari ücretin belirlenmesinde artık sadece rakam değil, adalet konuşulmalı. Emeğin değerini koruyan, enflasyonun önünde bir ücret talep ediyoruz. İş işten geçmeden duyun sesimizi” diye konuştu.

Muhabir: Ali Eray ÇELİK