5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Artvin Barosu tarafından düzenlenen yemek organizasyonunda bir araya gelen avukatlar, hem mesleklerini kutladı hem de karşılaştıkları sorunlara dikkat çekti. 

Etkinlikte konuşan Artvin Barosu Başkanı Av. Handan Demiral Almalı, hem tarihsel sürece hem de güncel mesleki sorunlara değindi.

Bayraktutan TBMM’de Artvin’i Anlattı Bayraktutan TBMM’de Artvin’i Anlattı

C9D9315A F463 4B02 987B 58E4A38812A2Almalı konuşmasında, Avukatlar Günü’nün tarihçesinden bahsederek, “İstanbul Barosu’nun kuruluş yılı olan 1878, Türkiye Barolar Birliği’nin 15-16 Mayıs 1987 tarihli genel kurulunda Avukatlar Günü olarak kabul edilmiştir ve o günden bu yana her 5 Nisan’da kutlanmaktadır” dedi.

Avukatlığın sadece bir meslek olmadığını, aynı zamanda bir adanmışlık ve sorumluluk biçimi olduğunu vurgulayan Almalı, “Avukatlar, saf savunma hüküm üçlüsünde adaletin sesi, hukukun güvencesidir. Cübbelerimiz düğmesiz ve cepsizdir. Bizler yalnızca hukukun temsilcisi değil, aynı zamanda vicdanın da taşıyıcılarıyız” ifadelerini kullandı.

Genç avukatların karşılaştığı zorluklara da dikkat çeken Almalı, “Büyük hayallerle mesleğe başlayan genç meslektaşlarımız bugün ne yazık ki ayakta kalmaya çalışıyor. Her sabah ekonomik kaygılarla uyanıyor, mesleki hayatlarının başında ağır yüklerle mücadele ediyorlar” diye konuştu.

2D1Fecdd 91B5 4Cdf Ac26 B412D1Bf6946Konuşmasında avukatlık mesleğinin itibarsızlaştırılmaya çalışıldığına da değinen Almalı, bu durumun sadece avukatları değil, toplumu da etkilediğine dikkat çekerek, “Bu itibarsızlaştırma çalışmaları sadece bizler için değil; katledilen kadınlar, istismara uğrayan çocuklar, iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçiler ve fikir özgürlüğü ihlal edilen yurttaşlarımız için de büyük bir tehlikedir” dedi. 

Atatürk’ün “Adalet gücü bağımsız olmayan bir milletin devlet halinde varlığı kabul olunamaz” sözlerini hatırlatan Almalı, bağımsız savunmanın hukuk devleti ilkesinin temel şartı olduğunu belirtti.

53042B0A 92E6 4F41 Bd08 F40A21A9Dd09

Baroların yalnızca bir meslek örgütü olmadığını vurgulayan Almalı, “Barolar, demokratik toplum düzeninin teminatı olan avukatlık mesleğinin icrasını güvence altına alan anayasal kurumlardır. Ancak özgür ve bağımsız barolar savunmanın ve adaletin güçlü kaleleri olabilir” dedi.

Editör: ALİ ERAY ÇELİK