Ramazan ayıyla değişen günlük beslenme alışkanlıklarının, bayramla birlikte eski haline döneceğini ifade eden Tekin, “Bu dönüş, dikkat edilmemesi halinde kişinin sağlığında ciddi sorunlara neden olabiliyor.” dedi.
Bayramın vatandaşların sağlığını bozabileceğini kaydeden Tekin, “Oruç süresince 2 öğüne hatta bazen 1 öğüne alışan metabolizmanız bu süreçte yavaşlamış olacak. Ramazan Bayramı’nda beslenme alışkanlığınız yanlış yönde ilerlerse kilo almanıza ve bununla beraber şeker hastalığı, hipertansiyon gibi kronik hastalığı olan bireylerde sağlığın hızlı bir şekilde bozulmasına yol açacak.” şeklinde konuştu.
Bayramda sağlıklı beslenmenin püf noktalarına değinen Tekin, “Bayram gününe başlangıç olarak aile ile yapılan uzun kahvaltılarda makul besinler tüketmelisiniz. Bu kahvaltınızda peynir, zeytin, yumurta, domates, salatalık, yeşillik ve tatlı isteğinizi sabit tutmak için meyve marmelatı gibi kalorisi düşük alternatifleri tercih edebilirsiniz. Her ne kadar pide ve beyaz ekmekler çekici gelse de kan şekerinizi dengede tutmak ve sindirim sorunu yaşamamak için tam buğday ya da çavdar ekmeği tercih edebilirsiniz.” diye konuştu. 
Bayram ziyaretine gelen misafirlere şeker yerine kuru meyve ve kuruyemiş ikram edilebileceğini öneren Tekin, “Geleneklerimizin sürdüğü üzere bayram boyunca gelecek olan misafirlere ikram edilen şekerleme ve tatlıların yanında misafirliğe gittiğiniz yerlerde de ikramlar olacaktır. Bu durumu hafif atlatmak için misafirlerinizin sağlığını da düşünerek şekerlemeler yerine kâselerin içini kuru meyveler ve kuruyemişlerle süsleyebilirsiniz. Kuru meyveleri tercih ederken nişasta ile kurutulan meyvelerden uzak durmalısınız.” şeklinde konuştu. 
Vatandaşları “Misafirlikte masum tatlıları tercih edin!” şeklinde uyaran Tekin, “Misafirlikteyken ise ev sahibini kırmadan tadımlık olarak ikramlıklardan tüketebilirsiniz. Gün içerisinde birden fazla ziyaretiniz olacaksa yediğiniz şekerlemelere dikkat etmenizde fayda var. Hatta kuru meyve ve hafif tatlıları ara öğün yaparak metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olabilirsiniz.” dedi.
Sıvı kaybını 1 haftada düzene koymanın mümkün olduğunu kaydeden Tekin, “Oruç tuttuğunuz süre boyunca sıvı tüketiminiz 1 litreye kadar düşebilmektedir. Bu uzun süreli kaybını yerine koymak amacıyla vücudunuzu biraz kandırarak her yediğiniz ikramlıktan sonra 2 bardak su içebilirsiniz. Günde 2.5 litre su içtiğiniz zaman 1 hafta içerisinde sıvı kaybınız düzelecek ve metabolizmanız tekrar hızlanacaktır.” şeklinde konuştu.
Tekin, vatandaşları ana öğünler konusunda uyararak, “Bayram boyunca ana öğünlerinize özellikle yeşil sebzelerden ilave ederseniz bağırsak hareketlerinizi düzenlemeye ve metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olacaktır Akşam yemeğinde tüketeceğiniz besinlerin sindirimi uzun sürebileceğinden kaliteli uyumanız için yemeği erken yemelisiniz.7’den sonrasını bulmamalı.” ifadelerini kullandı.

Şeker Hastaları Neden Egzersiz Yapmalıdır? Şeker Hastaları Neden Egzersiz Yapmalıdır?

Editör: Aleyna SARIGÜL MERT