Çifteköprü Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Gökhan Genç, köy halkının Cankurtaran bölgesine yönelik yapılan projelere karşı duruşunu ve devam eden ‘Yaşam Nöbetleri’ni sürdüreceklerini ifade etti.

Genç, yaptığı açıklamada Cankurtaran’ın kendileri için sadece bir yerleşim yeri olmadığını, yaşamın her alanıyla bütünleşmiş bir doğa parçası olduğunu belirterek, bölgenin korunması için kararlılıkla mücadele edeceklerini söyledi.

Gökhan Genç, Cankurtaran bölgesinin yalnızca ormanlık bir alan olmadığını, ormanıyla, yaban hayatıyla, suyuyla ve havasıyla bütünleşmiş bir yaşam alanı olduğunu vurguladı. Bu alanda yapılacak projelerle halkın bölgeden çıkarılmak istendiğini belirten Genç, Çifteköprü Köyü halkının bu durum karşısında tek vücut olup direndiğini söyledi. Sözlerine şöyle devam etti:

“Cankurtaran bizlerin yaşam alanı. Yaşam alanımıza farklı projelerle girip bizi bu alandan çıkarmak isteyenlerle tek vücut mücadele ettik ve etmeye devam edeceğiz. Kamuoyuna servis edilen ve bizim birlikteliğimizi kırmak isteyenlere karşı da mücadele ediyoruz. Biz Cankurtaran alanını ormanıyla, yaban yaşamıyla, suyuyla, havasıyla, kırsal yerleşimiyle bir bütün olarak görüyoruz ve yaşatmaya çalışıyoruz.”

Tiyatro Oyuncuları ile Söyleşi Gerçekleşti Tiyatro Oyuncuları ile Söyleşi Gerçekleşti

Gökhan Genç, kooperatif olarak aldıkları kararla Yapısoy firmasının girdiği ihaleye katıldıklarını ve bu süreçte dayanışma içinde olduklarını ifade etti. İhaleye girme amaçlarının alanı talan etmek olmadığını, aksine bölgenin korunmasını sağlamak için ihalenin şartlarını ve detaylarını öğrenmek olduğunu açıkladı. Genç, Cankurtaran bölgesinde ihaleye giren Yapısoy firmasının 172.80 dönümlük ormanlık alanı talan etmeye talip olduğunu belirtti.

Genç, Çifteköprü Köyü halkı olarak mücadelelerinin bedelini ağır ödediklerini, ancak direnişlerinden vazgeçmeyeceklerini dile getirdi. Bu mücadelede bir arkadaşlarını kaybettiklerini, üç arkadaşlarının ise tutuklandığını hatırlatarak, talepleri gerçekleşene kadar ‘Yaşam Nöbetleri’ni sürdüreceklerini belirtti.

Çifteköprü Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin talepleri ise net:

Cankurtaran orman alanı 'Reşit Kibar Ormanı' ilan edilsin.

Artvin’in doğa ve yaşam alanlarını talana açan tüm ruhsat ve projeler iptal edilsin.

Tutuklu arkadaşlarımız serbest bırakılsın.

Reşit Kibar’ın ölümünden sorumlu olanlar yargılansın.

Ne Olmuştu?

Cankurtaran mevkiinde, köylüler ormanlarını maden projelerine karşı savunurken, 2023 yılında yaşanan trajik bir olay bölgedeki tansiyonu iyice yükseltti. Muhammet Ustabaş adlı şahıs, protesto eden köylülere silahlı saldırıda bulunmuş ve bu saldırı sonucunda köylülerden Reşit Kibar hayatını kaybetmişti. Ustabaş tutuklanırken, olay günü silahın sahibi ve şirket yetkilisi Fikret Merttürk adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Saldırının ardından Artvin’in Hopa ilçesine bağlı Çavuşlu köyünde olaylar patlak verdi. Saldırgan Ustabaş’ın abisine ait olan kereste atölyesi, Hopalı gençler tarafından “Reşit Kibar ölümsüzdür” sloganları eşliğinde 5 Eylül gecesi ateşe verildi. Bu olaylar, bölgedeki gerilimi daha da tırmandırdı ve Çavuşlu köyü karıştı.

Kereste atölyesinin kundaklanmasının ardından güvenlik güçleri çeşitli operasyonlar gerçekleştirdi. Kundaklama olayıyla bağlantılı olarak gözaltına alınan Yıllar Kibar ve Mutlu Akyüz, çıkarıldıkları mahkemede tutuklanırken, Halkevleri yöneticisi Dursun Ali Koyuncu da “kamu görevlisine hakaret” ve “kamu görevlisine mukavemet” suçlamalarıyla tutuklandı. Olayların ardından Çifteköprü köyünden Ömürcan Topal ve Yasin Topal gözaltına alınmış, ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılmıştı.

Çifteköprü Köyü’nün bu kararlı direnişi, hayatını kaybeden Reşit Kibar’ın anısıyla sürüyor. Kibar, köylülerin maden projelerine karşı verdiği mücadelede sembol bir isim haline geldi. Onun adıyla anılacak bir orman ilan edilmesini talep eden köylüler, doğa ve yaşam alanlarını koruma konusunda kararlılıklarını sürdürüyor.

Editör: ALİ ERAY ÇELİK