Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2025 yılı için yaş çay alım fiyatını 25,44 TL olarak açıklamasının ardından, Kemalpaşa’da geniş katılımlı bir basın açıklaması yapıldı.
Sol Parti İlçe Örgütü, CHP Kemalpaşa İlçe Örgütü, Halkevleri ve DEM Parti’nin eşlik ettiği açıklamaya, Kemalpaşa Belediye Başkanı Erhan Yılmaz, eski Hopa Belediye Başkanı Taner Ekmekçi, eski Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir, eski Kemalpaşa Belediye Başkanı Ergül Akçiçek, CHP Kemalpaşa İlçe Başkanı Yoldaş Gümüşkaya, Sol Parti ve Halkevleri temsilcileri, Hopa-Kemalpaşa Ziraat Odası ve çok sayıda çay üreticisi katıldı.
Tertip Komitesi adına basın metnini okuyan Esin Özmer, açıklanan fiyatın üreticiyi geçim sıkıntısına soktuğunu belirterek şu ifadelere yer verdi “ Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2025 yılı için 25,44 TL olarak açıklanan yaş çay alım fiyatını kabul etmiyoruz reddediyoruz! Çay müstahsilini açlığa ve yoksulluğa mahkum eden bu fiyatı kabul etmiyoruz reddediyoruz! 2024 yılında Rize Ticaret Borsası’nın, bu yıl ise AKP İl Başkanının dile getirdiği fiyatı açıklayan ve bu nedenle işlevsiz hale gelen Tarım ve Orman Bakanı'nı istifaya davet ediyoruz. Açıklanan fiyatın sorumluları, teşekkür eden AKP İl Başkanı'nın teşekkür ettiği kişilerdir. Çay üreticisini enflasyon karşısında ezdirenler, yoksulluğa mahkum edenler onlardır. 2003 yılında AKP döneminde getirilen destekleme fiyatı da yine AKP döneminde kaldırıldı. Ya kaldırılmadıysa net açıklama yapılsın: Devam ediyorsa rakam nedir? İlk 4 aydaki enflasyon %37,86. Açıklanan zam oranı ise %33,9. Yani daha ilk günden bu zam erimiştir. Saray harcamalarına %38 artış yapılırken, çaya %33,9 zam yapıldı. 2023'te 5 TL olan ekmek bugün 15 TL. %300 artış! Aynı dönemde yaş çay fiyatı sadece %125 arttı. 6,44 TL zamla ne alınabilir? Bir simit bile değil! Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü’nün raporuna göre, çay fiyatlarının en düşük olduğu ülkelerden biriyiz. Çay üreticilerinin maliyetleri 26-29 TL arası. Desteklemeli fiyat en az 35-36 TL olmalıdır. Ama açıklanan 25,44 TL. Üstelik artık destekleme belirsiz. Siz nerede yaşıyorsunuz? Hiç mi pazara gitmiyorsunuz? Çiftçiyi yok ettiniz. Amacınız Türk çayını bitirmek mi? Her yıl daha az üretici çay tarlasına giriyor. Politikalarınızla çay tarımını ve Türk çayını yok ediyorsunuz. Buradan sesleniyoruz: Yaş çay fiyatını kim, neye göre belirledi? Çıkın açıklayın! Fiyatı yeniden açıklayın. En az 35-36 TL olsun. Cumhurbaşkanı kararnamesi ile açıklanan fiyatın altına alım yapılması yasaklansın.
Yaş çayda taban fiyat uygulaması hayata geçirilsin. Bu bir lütuf değil, emeğin karşılığıdır! Herkesin çaydan kazandığı ülkede, çay üreticileri de emeklerinin karşılığını istiyor. Aç kalmak istemiyor. Tüm üreticileri açıklanan bu fiyata karşı çıkmaya, demokratik haklarını kullanarak tepkilerini göstermeye çağırıyoruz. Çay bedeli ekonomiyi canlandırır, işsizliği azaltır, yüzleri güldürür. Esnaf, odalar, sendikalar, tüm toplum çay üreticisine destek vermeli. Ekonomik kriz sadece emekliye, üreticiye mi var? Tasarruf istiyorsanız Saray harcamalarını durdurun. Yaş çay alım fiyatını 36 TL yapın! Tasarrufu halk değil, iktidar yapsın! Çayda kotaya, kontenjana ve sömürüye son!”
Basın açıklamasında söz alan Hopa-Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Olcay Muti ise çarpıcı açıklamalarda bulundu: “Görünen o ki açıklanan bu fiyat krize entegrelidir. Krizi yaratanlar, Tarım Bakanlığı’na gidip çay fiyatını belirleyenlerdir. Sermayedarlar, özel çay sektörü yöneticileri ve çok maaş alan bürokratlar bu sistemin sorumlusudur. Biz üretmezsek bu memleket aç kalır. 25 TL belirleyen ekip kim? Nasıl bir matematik yaptınız? Biz üreticiler hesapta yokuz. Bizimle konuşmadan alın terimizin karşılığını hesaplayamazsınız. Rize Ticaret Borsası, Ulusal Çay Konseyi ve siyasi iktidarın il yöneticileri çay fiyatı belirleyemez. Ancak yağmurda, çamurda çalışan üreticiler belirler. Açıklanan fiyatı kabul etmiyoruz!”
Basın açıklaması sloganlar eşliğinde sona erdi.