Artvin Çoruh Üniversitesinde Avrupa Birliği tarafından desteklenen “Çevre Temalı Gençlik Projesi” ve “Tıbbi Aromatik Bitkiler Alanında Yeşil Kimya Projesi” hakkında 24 Mayıs 2023 Çarşamba günü Rektör Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin başkanlığında basın bilgilendirme toplantısı ve sertifika programı düzenlendi.

Rektörlük Senato Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Artvin basın temsilcileri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Laloğlu, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Ardıç ve projelerde görev alan Artvin Çoruh Üniversitesi akademisyenleri katıldı. 

Tıbbi Aromatik Bitkilerde Uzman Yeşil Üniversite
Tıbbi Aromatik Bitkiler Ürünlerinin Markalaşması ve Pazarlanması

Toplantıda Rektör Prof. Dr. Bilgin, Artvin Çoruh Üniversitesinin bir tıbbi ve aromatik bitkiler sahasında ihtisas üniversitesi olarak projeler üreten bir üniversite olduğunu vurguladı. Tıbbi Aromatik Bitkiler konusunda değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Bilgin, “Bu yeni bir sektör değil ama Türkiye ve Artvin’de yeni bir sektör. Avrupa ile mukayese ettiğimizde Türkiye Avrupa kıtasından daha fazla bitki çeşitliliğine sahiptir. Artvin de ekolojik zenginliğe sahip bir şehirdir. Kentin bu özelliğini dikkate alarak “Yeşil Üniversite” mefhumunu benimsemiştir” dedi. Rektör Prof. Dr. Bilgin, ayrıca tıbbi ve aromatik bitki ürünlerinin marka değerinin artırılması ve pazarlanması hususundaki çalışmalara sona aşamaya gelindiğini vurguladı.

Avrupa Birliği Projeleri Hazırladık

Artvin Çoruh Üniversitesi’nin son yıllarda birçok Avrupa Birliği destekli projeye imza attığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Bilgin, “Avrupa Birliği tarafından desteklenen ‘Çevre Temalı Gençlik Projesi’ ve ‘Tıbbi Aromatik Bitkiler Alanında Yeşil Kimya Projesi’ temasında iki büyük proje gerçekleştirdik. Bu projeler Üniversitemiz adına çok kıymetli projelerdir. Bu alanlarda çalışmalarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz” dedi.

Çevre Temalı Gençlik Projesi 1-1

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Laloğlu ise “Bu projelerden ötürü Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin ve projede görev alan değerli akademisyenleri tebrik ediyorum. Biz de bu projenin ortaklarından biri olarak desteklerimizin devam edeceğini belirtmek isteriz” şeklinde konuştu.
Toplantı sonunda Rektör Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin projede görev alan akademisyenlere sertifika takdim etti.

Programda Artvin Çoruh Üniversitesi Erasmus+ Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Hakan Gültekin Erasmus+ Koordinatörlüğü tarafından yürütülen Çevre Temalı Gençlik Projesi ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Alanında Yeşil Kimya Projesi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Dr. Öğr. Üyesi Gültekin projeler hakkında aşağıdaki değerlendirmelere yer verdi:

Çevre Temalı Gençlik Projesi 
Bu proje, çevre eğitim programı geliştirerek başta öğrenciler olmak üzere çeşitli yaş gruplarındaki gençlerde çevre bilinci ve farkındalığını artırmayı amaçlamaktadır. Proje bu amaç doğrultusunda bir çevre eğitim seti oluşturarak tamamlayıcı bileşenleri ile gençlerin dikkatini çevre sorunlarına çekmeyi hedeflemektedir. Böylece proje faaliyetleri ile üniversite öğrencileri çevre sorunlarını inceleyip analiz edebilecek ve bunlara çözüm arayabileceklerdir.
Proje üniversitelerden, özel şirketlerden, gençlik derneklerinden ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan çok boyutlu ve tecrübeli bir ortaklık yapısına sahiptir. Hem yerli hem de yabancı ortakların katılımı ile daha iyi uygulamaların yürütülmesi ve analizlerin gerçekleştirilebilmesi için çalıştay, uluslararası izleme ziyareti ve konferans gibi birçok etkinlik proje süreci dâhilinde tertip edilecektir. Bu kapsamda farklı ülkelerden ve disiplinlerden paydaşların aynı konu üzerinde bir araya gelerek bilgi ve deneyimlerini paylaşmaları ve ortak çözüm önerileri hazırlamaları planlanmaktadır.

Laz Böreği ve Hamsili Ekmek Tanıtıldı Laz Böreği ve Hamsili Ekmek Tanıtıldı

Tıbbi Aromatik Bitkiler Alanında Yeşil Kimya Projesi
Bu proje Artvin bölgesinde yetişen zermek (Ruscus colchicus)  ve kantaron (Hypericum androseamum L.) adlı tıbbi ve aromatik bitkilerin yeşil kimya kapsamında işlenerek ve sağlık sektörüne kazandırmayı ve bu bitkilerden kapsül ve merhem gibi eczacılık alanında uygulanabilir ürünler ortaya koymayı hedeflemektedir. Bu çalışmalarla bölgesel kalkınmaya destek olmayı hedefleyen proje çalıştaylar, eğitimler, uluslararası sempozyumlar ve makaleler aracılığı ile bu alanda farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır. Ayrıca proje tıbbi ve aromatik bitkiler sahasında yürütülecek çalışmalara örnek oluşturarak böylesi uygulamaların yaygınlaştırılmasına katkıda bulunacaktır. 

AÇÜ

Editör: Haber Masası