Borçka sanayi sitesi esnaflarından Cavit Keskinkurt, sanayi esnafının çalıştırdığı çırakların masraflarının arttığına ve yetkililerin bu konuda biran önce düzenleme yapması gerektiğine dikkat çekti.

Özellikle çırak yetiştirme konusunda düzenleme yapılması gerektiğine vurgu yapan Keskinkurt, asgari ücretin yanında sigorta masraflarının da yeni yılda artacağına değinerek vasıf kazanmayan çırakların sigorta masraflarında indirim yapılması geretiğini söyledi.

Konu ile ilgili taleplerini anlatan Keskinkurt, “Nasıl ki devlet okullarda bize talebe veriyor maaşını ve sigortasını kendi veriyor okuyan çocuklar böyle ama okumayan çocuklar da var dışarıda birçok bunlarda ileride yanlış onlara düşüyorlar yapacak işleri yok. Biz devletten istiyoruz ki çırağın sigortası şu anki asgari ücret açıklamasını yapacakları tarihte bizlerde esnaf olarak para istemiyoruz, bize devletin vereceği destek benim konuştuğum konu. Çırağın sigortası 250 lira, kalfanınki 500 lira, ustanınki normal sigorta bu şekilde olması lazım. Bir de ben yeni gelen bir çocuğa 7500 lira maaş mı vereceğim, hiçbir şey bilmeyen bir çocuğa.” dedi.

Yetişmiş elemana verilen para konusunda sıkıntı olmadığını ancak özellikle çırak ve kalfalarda sigorta yükünün fazla olduğunu ifade eden Keskinkurt, “Benim demek istediğim 2 bin lirasını karşılıyor ben şimdi bir kişiye 7.500 lira nasıl vereyim. Bizler de çıraklara 2 bin lira verelim sigortasını da 250 lira olarak yatırayım ben bu çocuğu ileride topluma kazandırayım. Benim şu anda sigorta giderim 22 bin 500 TL, maaş gideri de 65-70 bin civarındadır. Asgari ücret arttığı zaman benim sigorta giderim 35 bin lira olacak maaş ile beraber 150 bin lira olacak ben bu dükkanı bir gün hasta olup açamazsam ne olur hesaplayın biz pandemi zamanında neler çektik, tıkır tıkır işten dükkan 15 gün bir kapattılar hafta sonu ayrı kapattılar biz hep açık verdik. Biz bu açığı yeni yeni kapatmaya başladın asgari ücretle ekleniyor şu anda bizim gibi esnaflar için çok zor. Dünyada olan olağanüstü şeyler hep esnaflar etkiliyor.” diye konuştu.

“Okuldan eleman almamıza gerek yok örneğin sanat okulu var sanat okulundan eleman buraya gelmiyor düz liseden eleman geliyor. Düz liselerdeki öğrenciler zaten okuyacak onların amacı zaten okumak buraya sanat okulu talebelerinin gelmesi lazım ama bir tane sanat okulu talebesi buraya gelmiyor. Bizim devletten eleman verip parasını ödemesini istemiyoruz biz parayı verelim ama fiyatını belirlesinler bir çırağın maaşı ne kadar olacak bunun sigortası kaç lira olacak bu belirlensin bizim devletten tek istediğim budur.” diyen Keskinkurt,  “Asgari ücret için bir 10 bin lira diyor biri 8 milyar diyor, şu anda burada 8 milyarı en baştaki usta alıyor, ondan bir alttaki 7 bin 500 lira alıyor. Asgari ücretli birine 7500 vereceğim zaman benim ustaya 15 bin lira vermem lazım. Asgari ücret 7500 lira olursa usta 8 bine çalışır mı. Bu işi kökünden düzeltmeleri lazım asgari ücret açıklandığı gibi bizim bu konumuzun da kesinlikle gündeme getirmeleri lazım 1 aya kadar bağlamaları lazım. 13 tane eleman çalıştırıyorum böyle olursa yarısını çıkartmak zorunda kalacağım aksi takdirde ben o parayı ödeyemem. 2 tane elemanım vardır belki yeni gelen gerisi usta diğerlerini zaten sigortasını 3.000 lira olarak yatıracağım bunu kabul ediyorum asgari ücret de kabul ediyorum bu yönden sıkıntı yok ama ben Yeni eleman yetiştirmek istiyorum. Bizim yetiştirdiğimiz elemanlar istasyonlara gidiyor Cengiz inşaatları Limaklar'a gidiyor ben 5 bin lira veriyorum adam 10 bin lira veriyor gidiyor orada çalışıyor. Bu güzel bir şey ama bizlerinde bu elemanlar yetiştirmesi lazım ben yetiştirmedikten sonra orada o eleman nasıl çalışsın ben de ömür boyu çalışsın istemiyorum ya çalışır usta olur dükkanını açar ya da gider şirkette kendini kurtarır” ifadelerini kullandı.

Sanayi esnafı olarak yerli otomobil TOG’un bayiliğini almak istediğini ancak seri üretime geçecek olan bir aracın servisinin olmadığını da sözlerine ekleyen Keskinkurt, açıklamalarına şunları da ekledi: “Geçenlerde TOGG'un bayiliğini almak istedik bize dediler ki TOGG bayilik vermiyor, şimdi mesela Bursa'da TOGG yapıldı araba gelip burada arıza yaptı adam buradan aracı çekiciye yükleyip Bursa'ya mı götürecek. TOGG yetkili bayisi burada olmasa sen o aracı alır mısın, ben bir bakım için buradan Bursa'ya mı gideceğim. Yerli malımız olduğu için ben onun bayiliğini alıp buradaki kötü arabalardan kurtaracağız hem yakıt az yakacak hem yağ bakımı yok masrafsız bir araç Ama her yerde yetkili bayisi olması gerekiyor önemli olan budur. Araç 3-5 ay sonra çıkacak ama yetkili servisi yok. Bizim başka yapacağımız bir şey yok biz ömür boyu bir eski araçlarla mı uğraşacağız. Ben yetkili servisini açacağım getirenlerin eski aracını alacağım yeni bir TOGG vereceğim adam zaten 5 senede kendisini amorti edecek bu kadar basit.”

Hatice Diler

Editör: TE Bilisim