“Artvin’in Geleceği Doğa Turizmi” “Artvin’in Geleceği Doğa Turizmi”

Dr. Saffet Kılıçer, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin yıl dönümünde yayımladığı mesajda her an yeni depremlere hazırlıklı olunması gerektiğini hatırlattı.

Artvin için önemli bir deprem riski taşıyan Bingöl-Tunceli-Erzincan hattı ile Doğu Anadolu fayının Erzurum-Ardahan ve Ermenistan uzantıları ile ilgili bu bölgelerde meydana gelebilecek 7 ve üzeri büyüklükteki depremlerin etkilerinin olacağını kaydetti.

Üniversite, Yerel - Merkezi yönetim ve Sanayi işbirliği ile afetlere hazırlıklı olunması gerektiğine vurgu yapan Kılıçer, “Deprem ile yaşamayı öğrenmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Maraş depreminin yıl dönümünde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar dileyen Kılıçer, şunları söyledi:

“6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş iline bağlı Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan büyüklükleri 7,8ve 7,5 olan iki deprem meydana gelmiştir. Resmi rakamlara göre ülkemizde yaklaşık 50 bin, Suriye’de ise 8 bin 500 kişi hayatını kaybetmiştir. Toplamda 122 binden fazla kişi ise yaralanmıştır. Depremlerin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen halen 6,4 büyüklüğüne varan artçılar sıklığı azalarak da olsa devam ettiği görülmektedir.

Ülkemiz deprem kuşağında bulunan bir coğrafya da yer almaktadır. Her an yeni depremlere hazırlıklı olmalıyız. Bu bağlamda Artvin ilini etkileyebileceğini düşündüğümüz Bingöl-Tunceli-Erzincan hattı ile Doğu Anadolu fayının Erzurum-Ardahan ve Ermenistan uzantısı da ilimiz için önemli bir deprem riski taşımaktadır. Bu bölgelerde meydana gelebilecek 7 ve üzeri büyüklükteki depremin Artvin’e ve ilçelerinemuhakkak etkileri olacaktır. Ancak Artvin’in dik ve engebeli coğrafi yapısı dikkate alındığında depremi ilimiz için sadece yapılara etkiyen sismik bir davranış olarak değerlendirmek büyük hata olacaktır. 4 ve üzeri büyüklükteki depremler bile yamaçlarda çözülmelere/kırılmalara ve heyelanlara aynı zamanda ulaşımda aksamalara neden olduğu görülmektedir.

Bingöl-Tunceli-Erzincan hattı ile Doğu Anadolu fayının Erzurum-Ardahan ve Ermenistan civarlarında meydana gelebilecek depremlerin ilimizde ve bağlı köylerde 2007 yılından önce yapılmış yapılarda yıkım ya da ağır hasar verme riski bulunmaktadır. Özellikle il genelinde ‘depreme dirençli yapılar’ ile afetlere hazırlıklı olmalıyız. İlimizde bazı yapıların hizmet ömrünü tamamladığı da görülmektedir. Yerel yönetimler ile birlikte halk ve merkezi yönetimin desteğiyle yapılar dönüşüme girebilir ya da güçlendirilebilir.

İlimizde sismik davranışın bir diğer sonucu ise heyelanlardır. Artvin şehir merkezini ilçelere ve köylere bağlayan ulaşım ağlarının büyük bölümü yamaçlardan oluşmaktadır. Yağmur, fırtına ya da kar yağışlarında bile irili ufaklı taş düşmeleri meydana gelmekte bu durum kimi zaman maddi hasarlı kimi zamanda ölümlü kazalara yol açmaktadır. Depremler nedeniyle il, ilçe ve köy yollarında eş zamanlı oluşabilecek heyelan neticesinde enkazlara ulaşmak kapanan yollar nedeniyle mümkün olmayabilir. Bu nedenle Üniversite, Yerel - Merkezi yönetim ve Sanayi işbirliği ile afetlere hazırlıklı olmalıyız. Tüm bu gelişmeler çerçevesinde deprem ile yaşamayı öğrenmeliyiz. Deprem öldürmez bina öldürür gerçeğini de unutmamalıyız.”

Ayşe ÖZDER

Editör: AYŞE ÖZDER