Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı, Artvin İl Sağlık Müdürlüğü ve Artvin Yeşilay Şubesi iş birliğiyle tütünsüz yaşam ile ilgili toplumun farkındalığını artırmaya yönelik etkinlik gerçekleştirildi.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından 31 Mayıs tarihinde ilan edilen Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla farkındalığı arttırmak amacıyla Atatepe'den, şehir merkezine kadar yürüyüş yapıldı.
Yaklaşık 80 kişinin katıldığı doğa yürüyüşünde tütün ürünlerinin tüm zararlarına dikkat çekmek, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve bırakmaya teşvik etmek amaçlandı.
Artvin Çoruh Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Selma Durmuş Sarıkahya, tütün kullanımının, Dünya Sağlık Örgütü tarafından, dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olarak tanımlanmakta olduğunu kaydetti.

tütünsüz3
Sarıkahya, “Doğum öncesi dönemden başlayarak, insan yaşamının bütün evrelerinde 50’den fazlası kanser olmak üzere, ölüme kadar götüren pek çok sağlık sorununa yol açmaktadır.” dedi.
Tütün kullanımının her yıl dünyada 8 milyon insanın ölümüne neden olduğunu, bu ölümlerin 7 milyondan fazlasının doğrudan tütün kullanımının sonucu iken 1,2 milyondan fazla kişinin de tütün ürünü dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybetmekte olduğunu ifade etti.

tütünsüz9
“Ülkemizde sigara tüketiminde artış yaşanmaktadır”
ABD ve Avrupa ülkelerinde sigara tüketiminin hızla düşmeye başladığını, Türkiye’de ise artış yaşanmakta olduğunu aktaran Sarıkahya, “Dünyada 1,3 milyar kişi ülkemizde ise yaklaşık 20 milyon kişi tütün ürünü kullanmaktadır. Bu 20 milyon kişinin 16 milyonu erkekler, 3 milyonu kadınlar ve 1 milyonu çocuklardan oluşuyor. Ülkemizde; 15-24 yaş grubunda sigara içme oranlarında hızlı bir artış görmekteyiz. her 100 kişiden 30-32’si sigara içiyor. Her 100 kadından 20 si her 100 erkekten 42 si sigara içiyor. Tütün kullanımı gençler arasında yaygınlaşmaktadır. Tütünle mücadelede en önemli temel bileşen çocuk ve gençlerin sigaraya başlamamasıdır. Ülkemizde çocukların %30 u 10 yaşında sigarayla tanışmaktadır. Sigaranın zararlarını öğrenen ABD ve Avrupa ülkelerinde sigara tüketimi hızla düşmeye başlamışken, ülkemizde ne yazık ki artış yaşanmaktadır.” şeklinde konuştu.

tütünsüz5
“Sigaradan uzak bir yaşam mümkün”
Tüm gençleri ve yetişkinleri sigarayı bırakmaya, sağlığın tarafında olmaya davet eden Sarıkahya, “Bizler bugün burada Tütün kullanımının bir bağımlılık olduğunu, tütün endüstrisinin mücadelesi zor bir düşman olduğunun altını çizmek istiyoruz.  Bu nedenle bir birey olarak tütün ürününü hiç kullanmamak, hiç başlamamak temel hedefimiz olmalıdır. Dumansız hava hakkımıza sahip çıkmak, savunmak çocuk ve gençlerimiz başta olmak üzere toplumumuzu tütün ürünlerinin sağlık, sosyal, ekonomik ve çevre zararlarından korumak, tütün ürünü kullananları bırakmaları için teşvik etmek ve desteklemek amacıyla tütünle mücadele çalışmalarımızı geliştirilerek sürdürmeye devam edeceğiz.
Tütün kullanımı ile mücadelede sektörler arası işbirliği ve liderlik çok önemli olduğunu biliyoruz. Artvin İl Sağlık Müdürlüğü, Artvin Yeşilay Şubesi ve Artvin Çoruh Üniversitesi Hemşirelik Bölümü olarak bizler Artvin ilimizde çok güzel bir örnek teşkil eden 3 gün 3 farklı yerde 3 programla bu mücadelede bende varım diyoruz. Sağlıklı yaşam davranışlarını artırmak elimizde! Sigaradan uzak bir yaşam mümkün. Bizler sağlığın tarafındayız. Sigara içmeyerek temiz hava hakkına sahip çıkmalıyız.” dedi.

tütünsüz6

tütünsüz2

tütünsüz4

DSİ 26. Bölge Müdürlüğü Kapatılacak Mı? DSİ 26. Bölge Müdürlüğü Kapatılacak Mı?

Editör: Aleyna SARIGÜL MERT