ARTVİN

Dünya Veteriner Hekimleri Günü Kutlandı

Artvin Veteriner Hekimler Odası, “Hayvan Sağlığı Bir Ekip İşidir” temasıyla Dünya Veteriner Hekimler Günü’nü düzenlenen programla kutladı.

Abone Ol

Artvin Veteriner Hekimler Odası, Dünya Veteriner Hekimleri Günü dolayısıyla bir kutlama programı düzenledi. Etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Oda Başkanı Mehmet Akıllı’nın konuşmasıyla başladı. Programda 2021 O Ses Türkiye Şampiyonu Hasan Koçak da sahne aldı.

Programa; Artvin Çoruh Üniversitesi Rektör Yardımcısı Veteriner Hekim Prof. Dr. Murat Kibar, Artvin Tarım ve Orman İl Müdürü Neşet Ulutaş, Rize Veteriner Hekimleri Odası Başkan Yardımcısı Kasım Berber, il müdür yardımcıları, veteriner hekimler ve aileleri katıldı.

Konuşmasında 2025 yılı temasının “Hayvan Sağlığı Bir Ekip İşidir” olarak belirlendiğini vurgulayan Başkan Akıllı, bu temanın yalnızca veteriner hekimlerin değil, tüm ilgili disiplinlerin işbirliğine dikkat çektiğini söyledi. “Tek Sağlık” yaklaşımına işaret eden Akıllı, insan, hayvan ve çevre sağlığının bütüncül bir anlayışla ele alınması gerektiğini belirtti.

Akıllı, veteriner hekimliğin yalnızca hayvan sağlığı değil, halk sağlığı ve sürdürülebilir kalkınma açısından da kritik bir rol oynadığını ifade etti. Ayrıca veteriner hekimlerin özlük haklarının iyileştirilmesi, sağlıkta şiddet yasasına dahil edilmesi ve fiili hizmet zammından yararlanması gerektiğini dile getirdi.

Veterinerlik hizmetlerinin dağınık kurumsal yapısına da değinen Akıllı, kamuda bağımsız bir Veteriner Teşkilatı'nın yeniden kurulması gerektiğini savundu. “Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü’nün yeniden yapılandırılması, zoonotik hastalıklarla mücadelede etkinliği artıracaktır” dedi.

Akıllı Konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“2025 yılının teması ““Hayvan Sağlığı Bir Ekip İşidir” olarak belirlenmiştir. Bu tema, veteriner hekimliğin çok disiplinli ve işbirliğine dayalı yapısını vurgulamakta ve yalnızca meslektaşlarımızın değil; tüm ilgili disiplinler ile toplumun sorumluluğuna işaret etmekte olup insan, hayvan ve çevre sağlığı arasındaki ilişkiyi esas alan ‘Tek Sağlık’ yaklaşımıyla örtüşmektedir.

Zoonotik hastalıklar ile yeni ve yeniden ortaya çıkan hastalıklardaki artış, antibiyotik direncinin yaygınlaşması, gıda güvenliği tehditleri ve iklim değişikliği gibi küresel sorunlar, sağlık politikalarının yeniden şekillendirilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda geliştirilen Tek Sağlık yaklaşımı; insan, hayvan ve çevre sağlığını bir bütün olarak ele alan disiplinler arası bir iş birliği modelidir.

Bu model, yalnızca meslekler düzeyinde değil, aynı zamanda kurumsal yapı ve kamu yönetimi perspektifinden de bütüncül bir organizasyon gerektirmektedir. Tek Sağlık yaklaşımının başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için kamu kurumları arasındaki etkili iletişim, işbirliği ve koordinasyon büyük önem taşımaktadır.

Bu işbirliğinin sağlıklı şekilde yürütülebilmesi ise kurumların organizasyon yapılarının açık, uyumlu ve bağımsız olmasına bağlıdır.

Ülkemizde sağlık ve çevre hizmetleri bakanlık düzeyinde organize edilirken, veteriner hekimlik hizmetleri dağınık bir yapıda, birden fazla kurum arasında paylaştırılmıştır. Bağımsız bir resmi veteriner teşkilatının bulunmaması; hayvan sağlığı, zoonotik hastalıklarla mücadele ve kriz yönetimi gibi alanlarda etkinliği azaltmakta, veteriner hekimlerin sağlık, gıda ve çevre politikalarında yeterince temsil edilmesini engellemektedir.

Ayrıca, biz veteriner hekimler hem saha çalışmalarında hem kamusal alanda; ailemizden, sosyal yaşantımızdan, bireysel sağlığımızdan fedakârlık ederek 500 civarında zoonoz hastalığın gölgesinde görevlerimizi ifa etmekteyiz. 

Bizler hizmeti tüm imkân ve yetkinliğimizle vatandaşımızın işletmesinde vermekteyiz. Özellikle Artvin Veteriner Hekimleri saha görevlerinde, bu zor coğrafyada, birçok olumsuzluğu içinde barındıran yol ve mevsim koşullarının tüm risklerini tek başına göğüsleyerek ailesinden helallik isteyerek yola çıkmaktadır. Evine güvenli şekilde döneceği ise meçhuldür.

Bu ölçüde iş riski kardeş meslek guruplarımız dâhil birçok meslek dalında yoktur.    24 saat esaslı görev yapan biz veteriner hekimler ekonomik hak, özlük hakkı ve emeklilik koşulları bakımından diğer sağlık gurupları ile eşit imkânlara sahip olmalıyız.

Ekonomik koşullarımız iyileştirilmeli, sağlıkta şiddet yasasına dâhil edilmeli, diğer sağlık çalışanları gibi fiili hizmet zammı kapsamına alınmalıyız.

657 sayılı kanuna göre Sağlık Çalışanı olmamıza rağmen 5510 sayılı kanuna göre Sağlık Çalışanı Gurubunda değiliz.

Oysa Tek Sağlık yaklaşımı, tüm sağlık meslek gruplarının eşit ve etkin katılımını zorunlu kılar.

“Hayvan Sağlığı Bir Ekip İşidir” teması, hepimize bir çağrıdır: Sağlıklı bir gelecek için birlikte çalışmalıyız!

Halk sağlığının ayrılmaz bir parçası olan veteriner hekimlik hizmetleri, yalnızca hayvan sağlığıyla sınırlı olmayan; toplum sağlığının, çevrenin ve sürdürülebilir kalkınmanın da ayrılmaz bir bileşenidir.

Bu nedenle Tek Sağlık yaklaşımının Türkiye’de başarıya ulaşması, veteriner hekimliğin kurumsal olarak güçlendirilmesi, veteriner hekimlerin, sağlık politikalarında söz sahibi olmaları ve disiplinler arası eşit ortaklık anlayışının yerleşmesiyle mümkün olabilecektir.

Kamuda müstakil Veteriner Teşkilatının olmaması, Veteriner Hekimlerin görev yetkilerindeki belirsizlik, zoonoz ve salgın hastalıklar ile mücadeleyi güçleştirmektedir.

Bu bağlamda;

Uluslararası sözleşmelerin öngördüğü etkin, bütüncül, bağımsız, mobil, havza bazında sektörel olarak teşkilatlanmış, merkez taşra bağı güçlü 1984 ten önce olduğu gibi ‘Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü kurulmalıdır.

Veteriner hekimler, halk sağlığını ilgilendiren tüm karar süreçlerinde aktif biçimde yer almalıdır.

Tek Sağlık yaklaşımının uygulanabilirliği yasal ve stratejik bir çerçeve belge hazırlanmalı ve buna uygun “Tek Sağlık Ulusal Eylem Planı geliştirilmelidir.

Veteriner hekimlerin diğer sağlık meslek gruplarıyla eşit haklara sahip olması sağlanmalı; maaş, emeklilik ve çalışma koşullarını kapsayan özlük hakları acilen iyileştirilmelidir.

Dünya Veteriner Hekimler Günü vesilesiyle, sağlığın ancak tüm disiplinlerin ve kurumların birlikte gerçekleştirdiği bir takım çalışmasıyla korunabileceğini bir kez daha hatırlatıyor; tüm veteriner hekimlerin bu süreçteki vazgeçilmez rolünün daha görünür ve güçlü hale gelmesi gerektiğine inanıyoruz.

Kendilerini mesleklerine adamış ve özveriyle çalışan veteriner hekimlerin, ne kadar zorlu koşullarda görev yaptıkları çok kesim tarafından bilinmemektedir. Bu nedenle Dünya Veteriner Hekimler Günü, mesleğin tüm yönleriyle dünyada tanınmasına vesile olmakta ve veteriner hekimlerin çalışma şevkini arttırmaktadır.

Hayvan sağlığı, toplum sağlığı ve gıda güvenliği başta olmak üzere birçok alanda mesleğini icra eden bizler;  mesleğimize dair akademik ve güncel gelişmeleri takip etmeli, deontolojik kurallara kayıtsız uymalı, meslektaşlarımızla dayanışmayı en üst seviyede tutmalı, icraatlarımızda yapay zekâ gibi teknolojik imkânları aktif şekilde kullanmalıyız.

Artvin’de mesleğini icra eden Veteriner Hekimlerimiz başta olmak üzere, Veteriner Sağlık Teknikeri, Veteriner Sağlık Teknisyeni ve Klinik Çalışanlarımız ile beraber Dünya Veteriner Hekimlerimizin bu anlamlı gününü kutluyor, mesleklerini şiddetten uzak bir ortamda huzurla yapabilecekleri daha mutlu yarınlar diliyorum.”