Dünyada küresel ısınma tehlikesine dikkat çekmek için Şehir Ömer Zeki Varan Anaokulu Akıl Küpleri Sınıfı Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür ve Kongre Salonunda sergi ve program hazırladı. “İklim değişiyor, küresel ısınma var,  buzlar eriyor farkında mısınız” diye soran anaokulu öğrencileri yaptıkları gösterler ile beğeni topladı.

İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan program anaokulu öğrencilerinin gösterileriyle devam etti. Program sonunda küresel ısınma tehlikesine dikkat çekilmesi için hazırlanan sergi ve atolye açılışı ile son buldu

dünyamıza neler oluyor (4)

Programda konuşma gerçekleştiren Okul Öncesi Öğretmeni Gül Altun Sezgin şu ifadeleri kullandı;

“Dünya'nın yaşanabilir bir gezegen olmasını sağlayan etkenlerin en önemlilerinden biri atmosferdeki sera gazlarıdır. Bugün dünyanın ortalama yüzey sıcaklığı 15 derece santigrat civarında. Eğer sera gazları olmasaydı dünya 32 derece santigrat daha soğuk olur, tüm sular donar, dünya yaşama elverişsiz bir hâle gelirdi. İşte tam da bu noktada küresel ısınma nedir, neden oluşur gibi soruları cevaplandırmalıyız. Buzullar eriyor, deniz seviyeleri yükseliyor, sel, firtina, hortum, kuraklık ve orman yangınları gibi doğal afetler artık daha sık görülüyor. Peki neden? Gelin birlikte öğrenelim. Sera gazları Dünya'nın ısınmasına nasıl katkıda bulunur? Atmosferdeki sera gazları Dünya'dan yayılan ısıyı önce soğurur, ardından tekrar yayar. Böylece, yeryüzünden uzaya doğru yayılan ısının bir kısmını geri yansıtarak, sera etkisi yapar ve Dünya'nın daha sıcak olmasını sağlarlar.

dünyamıza neler oluyor (3)

Aynı tür iki atomdan oluşmayan herhangi bir gaz molekülü, kızılötesi ışığı yani ısıyı soğurup yeniden yayabilir. Dolayısıyla atmosferdeki su buharı, metan, karbondioksit, karbonmonoksit, azot monoksit, azot dioksit ve ozon gibi aynı tür iki atomdan oluşmayan tüm gazlar sera gazıdır. Atmosferimizin %99'unu oluşturan azot ve oksijen gazlarıysa sera gazı değildir. Günümüzde Dünya'nın ortalama yüzey sıcaklığı hızla artıyor. Küresel ısınma olarak adlandırılan bu durum insan etkinlikleri sebebiyle atmosferdeki karbondioksit miktarının aşırı artmasından kaynaklanıyor. 20 bin yıl önce Amerika, Avrupa ve Asya kıtalarının kuzey kısımları buzullarla kaplıyken atmosferdeki karbondioksit derişimi 180 mg/L idi. Sanayi devriminden önce ise bu değer 280 mg/L'ye çıkmıştı. Bugünse yaklaşık 415 mg/L civarında ve artmaya devam ediyor. Peki ya küresel ısınma tam olarak nedir? Neden oluşur? Basitçe anlatmaya başlayalım ve küresel Isınmayı durdurmaya çalışalım.

dünyamıza neler oluyor (1)

Karbondioksit karbon mondesit ve benzeri diğer sera gazlarının atmosferde toplanması ve dünya yüzeyinden yansıyan güneş, ışınlarının hattalradyasyonunum emilmesini sağladığında Küresel Isınma meydana gelir. Bu sayede yansıması ve dünyadan ayrılması gereken güneş ışınları ve radyasyon dünyada kalarak dünyanın ışınmasına sebebiyet verir. Bu arada bahsettiğimiz sera gazlarının ısınma gibi etkilerine sera etkisi denir.

dünyamıza neler oluyor (7)

Nedenleri şu şekilde;

Esnaftan Faiz Tepkisi: “Bu Gemide Hepimiz Batarız” Esnaftan Faiz Tepkisi: “Bu Gemide Hepimiz Batarız”

- Aşırı Avlanma

- Sanayileşme

-Çiftçilik

- Petrol Sondajları

-Enerji Santralleri

-Atıklar

-Ormansızlaşma

-Fosil Yakıtlar

Yüksek sıcaklıklar

Kuraklık ve orman yangınları

Tatlı suyun azalması

Sel

Deniz seviyesinin yükselmesine bağlı kıyı bölgelerinin sorunları

Biyoçeşitlilik

Topraklar

Bilim insanları her yıl küresel ısınmanın sonuçları hakkında daha fazla şey öğreniyor. Her geçen yıl, her geçen saat belki her geçen saniye bunun gezegenimiz üzerindeki yıkıcı etkisine dair yeni kanıtlar elde ediyoruz. İklim değişikliğine bağlı olarak sıcak hava dalgaları, kuraklıklar, seller, kıtlıklar arttıkça artıyor. İnsanlar her geçen gün daha çok acı çekiyor. Eriyen buzullar daha kötü su kıtlıklarına neden olacak. Yükselen deniz seviyeleri kıyı taşkınlarına yol açacak. Ormanlar azalacak, yeni haşerelerle başbaşa kalacağız.

dünyamıza neler oluyor (6)

Tüm bunlar tarıma ve balıkçılığa zarar verecek. Mercan resifleri ve alpin çayırları gibi habitatların bozulması, birçok bitki ve hayvan türünün neslinin tükenmesine neden olacak. Polen üreten yakup otunun çoğalması ve büyümesi, daha fazla hava kirliliğine yani patojenlere belki sivrisineklere elverişli koşullar sunacak. Alerjiler, astım ve bulaşıcı hastalık salgınları daha yaygın hale gelecektir. Öncelikle bu konuyu dile getirerek insanları aydınlatın. Evinizi yenilenebilir enerjiyle donatın. Yalıtım yaparak enerjiyi koruyun. A sınıfı enerji tüketen cihazlar kullanın. Su israfını azaltın. Yiyebildiğiniz kadar yiyecek alın. Daha iyi ampuller takın. Takılı fişleri çekin, açık kalan anahtarları kapatın. Geri dönüşüme destek verin. Fosil yakıtları kullanmayın.

dünyamıza neler oluyor (5)

2015 yılında 195 ülke küresel ısınmayı 2 derece santigrat ile sınırlandırmayı amaçlayan Paris İklim Sözleşmesi'ne imza attı. Ülkeler bu sözleşme ile atmosfere saldıkları karbondioksit miktarını azaltmayı taahhüt etti. Dünya'nın daha fazla ısınması ve doğal dengelerin bozulmasını engellemek için bizimde atmosfere saldığımız karbondioksit miktarını azaltmamız gerekiyor.

Hikmet BAŞAR

Editör: Haber Masası