Borçka’daeczacılık mesleğini devam ettiren Özlem Ertürk, ilaç temininde yaşanan sorunlar ve mesleğin zorlukları hakkında bilgi verdi.

Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesini bitiren ve 27 senedir Eczacılık mesleğini icra eden Özlem Ertürk, meslekte insani ilişkilerin önemli olduğunu belirterek “Serbest eczacılık da bir yandan ticaret yapıyorsun ama biz halk sağlığı ile ilgilendiğimiz için önemli olan insanlarımıza ulaşabilmek. Sağlık açısından dertlerini dinlemek, kullandığı ilaçları düzenlemek. Memleketimizde eczacılık yapmak ciddi anlamda zor herkes tanıdık, hata yapma lüksün yok böyle bir sıkıntı yaşıyoruz ama ben yine de çok memnunum. İnsanlar ile diyalog yönünden iyi oluyor. Sinirli bir müşteriyle karşılaştığımız zaman tabi ki de alttan alıyoruz. Çünkü gelen kişi hasta geldiği zaman iyi bir hizmet görmek ister yalnız ilacı vermek değil biz burada hizmet ve sağlık veriyoruz. Bu meslekte o yüzden benim öğrendiğim en önemli şey insani ilişkiler” diye konuştu.

İkinci gününde de kan bağışçılarını bekliyor İkinci gününde de kan bağışçılarını bekliyor

Firmalar Zarar Ettiği İçin İlaç Üretemiyor”

İlaç alımlarının Euro bazında yapıldığı için ilaç üretiminin yapılmadığını aktaran Özlem Ertürk “Güzel bir meslek son dönemde ciddi anlamda sıkıntımız var. Hem maddi hem manevi yönden. Mitingimiz vardı cumartesi ve pazar günü. Mitingimiz de ilaç yoklukları, eczanelerdeki maddi çıkmazlar, devlette çalışan eczacıların hakkını aramak için çıktık meydanlara yaklaşık 20 bin kişi civarında vardık. İnşallah bu konuda sonuç alacağız. İlaç yokluklarının bizden kaynaklanmadığını, neden böyle olduğunu. Firmaların neden ilaç bırakmadıklarını söylüyoruz. Yıllar önce yapılan ilaç kararnamesi ile birlikte eczacılar, devlet ve firmalar arasında yapılan protokolden kaynaklı kur oranını belli bir şeye sabitlemişler. Şuanda 7,58euro bazında tabi firmalar zarar ettiği için ilaç üretemiyor. Şişeler çok pahalı özellikle çocuk şuruplarının olmamasının en büyük nedeni bu.

Bundan dolayı firmalar çok az miktarda üretiyorlar. 10 bin tane üretmeleri gerekirken bin tane veya beş yüz tane üretiyorlar. Geliyorlar eczanede ilaç yok dediğim gibi bizden kaynaklı bir durum değil. 14 yıl sonra meydana çıkmamızın nedeni bu. Bizde insanlara ilaç ulaştırmak için buradayız her şey maddiyat değil. Gelen çocuk hasta ise ben ona ilaç bulamazsam ne olur mesleğimi yapamamış olurum” ifadelerine yer verdi.

Ayla ALKAN

 

Editör: TE Bilisim