HOPA

Eski Bayram Kutlamaları Gibi

Hopa’da yapılan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları, eski bayram kutlamalarını hatırlattı.

Abone Ol

Hopa’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Hopa İlçe Milli Eğitim Müdürü Sezai Aydın’ın Atatürk Anıtına Çelenk Sunumu ile başladı.

Bayram programı Hopa Festival Alanında devam etti. Saat 10.30’da başlayan program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Hopa Festival alanını dolduran Hopa halkı eski milli bayram kutlamalarını hissederken Yunus Emre Anaokulu öğrencileri, Mehmet Akif Anaokulu öğrencileri ve Mehmet Akif İlkokulu 1, 2, 3 ve 4’üncü öğrencilerin gösteriyle bayramın coşkusunu yaşadı.

Program Mehmet Akif Ersoy İlkokulu Öğretmenlerinin horon gösterisiyle devam ederken Hüsnü Ciner İlkokulu öğrencileri ve Sugören Ortaokulu öğrencilerinin halk oyunları gösterisiyle son buldu.

Programda kürsüde konuşma gerçekleştiren Hopa İlçe Milli Eğitim Müdürü Sezai Aydın şu ifadeleri kullandı;

“Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde ve onun “Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır” öngörüsüyle yakılan bağımsızlık ateşi, 23 Nisan 1920 Cuma günü Ankara’da, Anadolu’nun dört bir yanını aydınlatan bir güneş haline gelmişti. Işığını, eşsiz bir aşkla vatana gönül verenlerin gayretinden, azminden, kararlığından, imanından, birlik ve beraberliğinden alan bu güneş; aynı zamanda ülkemizin umutsuzluğunu bitiren, üstündeki ölü toprağını savuran, baharını yaza döndüren bir dirilişin müjdecisi olmuştu.

Devletini kurmadan Meclisi’ni açacak kadar cesaret ve öngörü sahibi olan Türk milleti, TBMM vasıtasıyla köleliğe meydan okumuş, tutsak başkaldırmıştır. Bu sebeptendir ki; 23 Nisan 1920, Mondros’taki aldatmaya ve işgal planlarına verilen en etkili cevaptır.

23 Nisan 1920, boğaca demirleyerek toplarını devrin başkentine çeviren şımarıklığa ve cüretkarlığa rest çeken, isyan ve itiraz eden milli bir direniştir.

23 Nisan 1920, asırlarca vartan topraklarının istilasını hedefleyen, İslamsız ve Türk’süz Anadolu özlemiyle yanıp tutuşan vesayetçi ve sömürgeci güçlere en kalıcı mesaj, en etkili tokat, en tutarlı duruş ve en cesur şahlanıştır.

Bu şahlanışın adı; birlik ve beraberliktir, Milli Mücadeledir, Kurtuluş Savaşıdır, ulusal egemenliktir, demokrasidir, sevgidir, barıştır, Türkiye’mizin aydınlık yarınlarıdır.

Bu yüzdendir ki zafere ve başarıya inanmış, bağımsızlık tutkusuyla gönülleri tutuşmuş bu necip millet; Vatanına, bayrağına, birlik ve beraberliğine göz dikenlere karşı geçmişinde Çanakkale’de ve Kurtuluş Savaşında yakında tarihinde ise 15 Temmuzda en büyük cevabını vermiş ve “Bağımsızlığın vazgeçilmez karakteri olduğunu” tüm dünyaya kabul ettirmiştir.