AÇÜ Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Alanında İş Birliği Girişimlerini Hızlandırdı

“Tıbbi ve Aromatik Bitkiler İhtisaslaşma” temasında kente, bölgeye ve ülkemize katma değer katacak ürünlerin kazandırılması amacıyla Artvin Çoruh Üniversitesi heyeti Düzce Üniversitesini ziyaret etti.

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir tarafından kabul edilen heyet, Rektör Prof. Dr. Sözbir’e AÇÜ TABMER’de üretimi yapılan fitokozmetik ürünleri içeren hediyeyi takdim etti.

Heyet programın akabinde Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİT) Müdürü Doç. Dr. Uğur Hasırcı, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜGETAM) Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Kaya, Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanım Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜTAGAM) Müdürü Prof. Dr. Süleyman Korkut ile görüştü. Heyet aynı zamanda Düzce Belediyesine ait olan Tıbbi - Aromatik Bitki Yetiştiriciliği sahasında incelemelerde bulundu.

Heyette Üniversite adına Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Ölmez, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler İhtisaslaşma Koordinatörü (TABİK) Doç. Dr. Mustafa Kemal Gümüş, Orman Fakültesinden Doç. Dr. Aşkın Göktürk, Dr. Öğr. Üyesi Onur Gökhan Yıldırım, Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Nigar Bozkuş, Dr. Öğr. Gör. Abidin Gümrükçüoğlu, Dr. Öğr. Gör. Cansu Altuntaş, Dr. Öğr. Gör. Emine Yazıcıoğlu, Öğr. Gör. Kamil Öztürk, Öğr. Gör. Deniz CANBOLAT, Öğr. Gör. Mesut Namlı ve Arş. Gör. Şevval Salioğlu yer aldı.

Üniversite TABİK heyeti tarafından program hakkında özetle şu değerlendirmelere yer verildi:

“Ziyaretler kapsamında DAGEM, DÜBİT, DÜGETAM, DÜTAGAM'da yürütülen bilimsel çalışmalar, laboratuvar hizmetleri ve üretilen ürünler ile iki üniversitenin gerçekleştirebileceği ortak projeler üzerine istişareler yapılmıştır. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu tarafından yakın zamanda tescil edilen Yığılca arısı ve ürünleri ile ilgili DAGEM’de yapılan çalışmalar ve uygulamalar anlatılarak Arıcılık Bölümü hakkında bilgi verilmiştir. DÜBİT Müdürü Doç. Dr. Uğur Hasırcı tarafından merkez bünyesinde yapılan analizler ve bitkilerden elde edilen özütler hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca Üniversitemiz Tıbbi-Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezinin ISO 17025 standartlarında akredite olabilmesi için gerekli prosedürler hakkında bilgi paylaşımı yapılmıştır. DÜGETAM Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Kaya tarafından apiterapi, ozon, hipnoz, larva, sülük, mezoterapi ve fitoterapi uygulamaları gösterimi yapılmıştır. Ayrıca sağlık alanında ihtisaslaşan Düzce Üniversitesinde Faz I ünitesinin fitoterapi uygulamalarındaki önemi belirtilmiştir. DÜTAGAM gezisi sürecinde tarımsal atıkların kompostlaştırılarak tıbbi mantar üretim ortamı ve malç malzemesi olarak kullanımı konularında yapılan çalışmalar incelenmiştir. Bu bağlamda bitkisel atıkların tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinde de kullanımının mümkün olduğu gözlemlenmiştir. Düzce Belediyesi Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi kapsamında kekik, biberiye, adaçayı ve melisa olmak üzere birçok bitkinin yer aldığı arazi yerinde incelenmiştir. Bu kapsamda Düzce Üniversitesi ile bir iş birliği protokolü hazırlanması konusunda mutabık kalınmıştır.”

AÇÜ

Editör: TE Bilisim