Artvin Çoruh Üniversitesi Şavşat Meslek Yüksekokulu öğrencileri ‘SMA’ hastalığına farkındalık oluşturmak için ilçede etkinlik yaptılar.

Şavşat MYO öğrencileri Songül Arslan, Evel Çağlıyan, Hazal Zorba ve bu arkadaşlarına destek veren Esra Çay, Amine Sarış, ve Elif Buldu SMA hastalığına dikkat çekebilmek için çıktıkları yolda ilçe merkezinde anlamlı bir etkinliğe imza attılar.

Öğrenciler, etkinlik ile SMA hastalığını, SMA hastaları çocukların ve ailelerinin yaşadığı zorlu süreci anlatarak konuya dikkat çektmeyi amaçladılar.

SMA hastası bebekler için çok üzüldüklerini ve aileler için de yıpratıcı bir süreç olduğu için buna farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini aktaran Songül Arslan, “Ateş düştüğü yeri yakıyor. Önemli olan bizim başımıza geldiği zaman anlamak ah vah yapmak değil bir başkasının da yaşamış olduğu zorlukları görmek önemlidir. Biz çıkmış olduğumuz yolda bunu başardık. İnşallah ülkemizin dört tarafında bulunan Üniversitelerde okuyan arkadaşlarımızda bu ve benzeri sosyal sorumluluk projeleri içerisinde olurlar. Engelliye, yaşlıya, SMA hastası bebeklere, ezilene garibana yönelik etkinlikler yapsınlar. Etkinlik sonrası KPSS sonucu açıklanmıştı. Bizim anne ve babalarımız bizleri aradıklarında, KPSS sonucunu soracaklarını beklerken, tam tersine ‘yapmış olduğunuz etkinlik muhteşemdi sizleri tebrik ediyoruz’ demeleri bizleri çok etkiledi” dedi.

Ailelerin yaşadığı sıkıntılara değinen Evel Çağlıyan, “Anne babalarımız etkinlik yapılacağı gün bile bizi defalarca aradılar. Bizlere maddi manevi destek oldular. Bizim için bundan daha önemli ne olabilir ki. Demek ki ailelerimizde bizim yaptığımız etkinliğin ne kadar anlamı olduğu bilinci ile bizi arıyorlardı. Bizim mücadelemizin tanımadığımız bebeklere yardımcı olmak. Onların anne babalarının yaşadığı o sıkıntıları içimizde hissederek, empati kurarak bu geceyi yaptık. O bebeklerin yerinde bizim kardeşlerimizde olabilirlerdi. Yaşamış oldukları hayat kendi tercihleri değiller. Makinelere bağlı yemeğin bile tadını bilmeyen bizim çok rahat almış olduğumuz nefesi onlar makineler ile alıyorlar. Bizim yediğimiz yemekleri onlar yiyemiyor. Onlar boğazları delik hortumlarla besleniyor. Hatta bazı bebeklere kilo sorunu olduğu için bu tedaviden faydalanamayacak diye kendi yavrularını aç bırakıyorlar. Bu çok acı bir durum. SMA hastası bebeklerin anne babaları çocuklarının bir anne, baba demesine hasretler. Evde yaramazlık yapmasına hasretler. Bizim kardeşlerimizin oynadığı parklarda bu çocuklar yok. Bayramlarda ellerinde Ay Yıldızlı bayrakla annelerinin kardeşlerinin elinde tutarak bayram törenleriniz izlemeye hasretler” diye konuştu.

SMA hastası bebekler için burs paralarını harcadıklarını aktaran Hazal Zorba ise yaptığı açıklamada, “Biz bu bebeklerin yaşam savaşlarının içerisinde olmak için kendi Burs paralarımızı bu etkinliğe harcadık. Harçlığımızı bittiği için, ertesi günde ilçede gidip bir lokanta da akşama kadar bulaşık yıkadık. Bundan da onur duyuyoruz. Bu etkinliği yapmamızda bizlere destek olan ilçemizin idarecilerine, okulumuz yanımızda duran öğretmenlerine ve personeline, İlçe esnafına ve ismini söyletmeyi hiç sevmeyen hep bizlerin yanında duran öğrenci dostu, insan ayırt etmeyen, darda kalan, aç, susuz, gariban dostu bir abimize de çok teşekkür ediyoruz. Bu etkinlik yapılırken bu etkinliğin ne kadar anlamı olduğunu anlayamayan, kavrayamayan, ne topluma ne kendilerine bir şey kazandırmayan başka etkinlikler ve faaliyetlerde olanlara ise sadece ‘biraz merhamet ve azıcık düşünce’ diliyoruz. Acaba bu tür bir hastalığa kendi yakınları yakalanmış olsalardı sanatçı dinlemeye mi top oynamaya mı gider veya yurtta anlamsız anlamsız uyuyabilir kafelerde oturabilirlermiydiler”ifadelerini kullandı.

Şavşat MYO Müdürü Yardımcısı Ceylan Yılmaz ise farkındalık gecesi için yaptığı değerlendirmede öğrencilerinden gurur duyduğunu belirtti. Yılmaz, “Ne mutlu bize ki bu kadar duyarlı öğrenciler yetiştirmişiz. Salonun dolmaması belki öğrenci arkadaşlarımızı üzmüş olabilir ama burada önemli olan bu etkinliği yapabilme azmi içerisinde bu yüreği taşımaktı. Çok anlamı ve duyarlı bir etkinlik yaptılar. Öğrencilerimden gurur duyuyorum. Öğrencilerimizin bu duyarlılığı buradan sonra bütün öğrencilerimize örnek olacak. İnşallah diğer öğrencilerimizde farklı etkinliklerle toplumun karşısına çıkarlar” şeklinde konuştu.

Gecenin müzik eğlence bölümünde bölgenin en duyarlı ve güçlü seslerinden oluşan Grup Lavi sahne aldı. Yapılan etkinlikte ücret almadan bütün katılımcılara büyük bir müzik ziyafeti çekerek gönüllerde taht kurdular. Yaklaşık 1 saat program yapan Gurup Lavi izleyiciler tarafından takdirle karşılandı. Grup Lavi’in bu ve benzeri duyarlılık gereken etkinliklere hiçbir ücret talep etmeden çıkmaları halkın gönlünde büyük bir yer edindiler. 7 Kişilik bir ekiple sahne alan Grup Lavi muhteşem performansı ile katılımcıları eğlendirdiler.

Etkinlikte Figen Yalanuz’un hazırlamış olduğu Şavşat Anadolu Lisesi Halk Oyunları ekibi güzel gösterileri ile geceye katılanlardan tam not alarak etkinliğe destek vermiş olmaları katılımcılar ve etkinliği hazırlayanlar tarafından takdirle karşılandı.

Şavşat Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı spor tesisi konferans salonunda yapılan etkinliğe İlçe görev yapan Hakim ve Savcılar, Şavşat MYO Müdür Yardımcısı Ceylan Yılmaz, Beyaz Ay Derneği Artvin İl Başkanı Soner Gögarçin, İYİ Parti Şavşat İlçe Başkanı Taner Kara, Memleket Partisi Şavşat İlçe Başkanı Celil Turan, Anadolu Lisesi Müdürü Selahattin İşçi, Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdürü Tarık Şentük, Şavşat Atatürk İlkokulu Müdürü Yardımcısı Sadullah Aksakal, Şavşat MYO genel Sekreteri Okan Altun, Şavşat KYK personeli, Osmanlı Sen ESKİ İl Başkanı Turgay Yazar, Şairler, Yalçın Temiz, Taner Evran, Ercan Gündüz ve vatandaşlar katıldı.

Hatice Diler

İkinci gününde de kan bağışçılarını bekliyor İkinci gününde de kan bağışçılarını bekliyor

Editör: TE Bilisim