AK Parti Arhavi İlçe Başkanı Remzi Gedik, Arhavi’nin turizme kazandırılması için yaptıkları çalışmaları açıkladı.

Arhavi’de bulunan Mençune şelalesi, çifte köprü, kemer köprü ve ciha kalesinin turizme kazandırılması noktasında yapılan çalışmaları anlatan Gedik, DOKAP’ınArtvin’e 53 milyon kaynak aktardığını ve bu kaynağın 19 milyonunun ilçede yapılan ‘yeşil yol’ projesinde kullanıldığını söyledi.

“Afetin turizme açtığı yaraların yüzde 90’ı sarıldı”

Arhavi’de 2021 yılında yaşanan sel afeti sonrası çifte köprü ve mençune şelalesinin çevre düzenlemesinin yapıldığını çalışmaların neredeyse tamamlanmak üzere olduğunu belirten Gedik, “Arhavi Artvin’in turizme giriş kapısıdır. Bizim olmazsa olmazımız Mençune şelalemiz var. Çifte köprümüz var. Ciha kalemiz var. Biz iktidar partisi olarak turizm çalışmalarımıza devam ediyoruz. Geçen sene temmuz ayında yaşanan afet nedeniyle Mençune şelalesi yolunda çok büyük bir zarar oluşmuştu. Bu konu ile ilgili içişleri bakanımıza yolun durumunu anlattık. Bakanımızın desteğiyle bu yolun ihalesini yaptık. Bitirme aşamasındayız sadece beton işi kaldı. Oraya asfalt düşünmüştük ama bölgedeki arıcılarımız organik bal ürettiği için bunu iptal ettik. Yüzde 90 oranında oradaki çalışmalarımız bitti. Turizmin olmazsa olmazıMençune şelalesi yolu çok güzel peyzaj çalışması ile birlikte4 buçuk kilometre artık iki arabanın rahatlıkla geçebileceği park alanlarının olduğu çok güzel bir yol oldu” dedi.

“Mençune’nin UNESCO listesine girmesi için çalışmalar başlattık”

Mençune şelalesini UNESCO dünya mirasına kazandırmak için işlemlerin başlatıldığını ifade eden Gedik, “Turizm değerlerimizde sadece Mençune şelalesi yoktur. Bunun yanında çifte köprüler bizim tarihi değerlerimizdir. Bu çifte köprüleri Türkiye’ye tanıtmış olabiliriz ama dünyaya da tanıtmak için UNESCO tarihi miraslar listesine girebilmek için girişimde bulunduk. Yapmış olduğumuz girişimler neticesinde UNESCO tarihi miraslar listesine girebilmek için KTÜ’nün yapmış olduğu çalışma başlatılarak müracaat yapıldı. İnşallah bu listeye çifte köprümüzü ekleyeceğiz. Bu müracaat kısa sürede sonuçlanmıyor. Eksikler varsa tamamlanması gerekiyor. Bunun takipçisi olacağız” diye konuştu.

“Çifte köprüdeki beton köprüler yıkılacak”

Çifte köprünün yanında bulunan beton köprülerin yıkılması için yıl içerisinde çalışma başlatılacağını vurgulayan Gedik, “2021 yılında yaşanan afet neticesinde ulaştırma bakanımız çifte köprüye geldiğinde kendisine dedik ki burada çok güzel tarihi eserimiz var fakat iki kemer köprümüz var bunun yanında da beton köprümüz var bu beton köprünün bu güzelliği bozduğunu tarihi esere yakın olmasının doğru olmadığını ilettik. İnşallah 2023 yılı içerisinde karayollarının yapacağı ihale ile beton köprüleri oradan kaldıracağız gözükmeyecek noktaya getireceğiz. Çifte köprüye çok daha farklı anlam katacağız” ifadeletrini kullandı.

“Kemer köprü ve Ciha kalesini turizme kazandıracağız”

Kocatepe teknik ekiple geliyor Kocatepe teknik ekiple geliyor

Kemer köprü ve Ciha kalesinin turizme kazandırılması için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Gedik, “Çifte köprü güzergahında kemer köprümüz var. Dünyada eşi benzeri az olan köprülerdendir. Üç kemerden oluşmaktadır. Benim de çocukluğumun geçtiği yollardan biridir kemer köprü. Bu maalesef değişik sebeplerden dolayı yıllar öncesinde yıkılmış. Bunun onarımı ile ilgili girişimimiz oldu. bu girişim netice buldu. Karayolları tarafından ihalesi yapıldı çalışmalara başlandı. İnşallah 6 ay gibi kısa sürede bitecek ve yöre halkının hizmetine sunulacak. Aslında görsel olarak da turizmin hizmetine sunulmuş olacak. Arhavi’de turizm mençune şelalesi, çifte köprü, kemer köprüden ibaret değil. Yıllardır konuşulan ancak el atılmayanCiha kalesi meselesi var. Bu konu ile ilgili de bizim girişimlerimiz oldu. Ciha kalesinin hem yolu yapımı konusunda çalışmalara başladık hem de kalenin orada bir mesire alanı yapılmasıyla ilgili Orman Bölge Müdürlüğü çalışmasını tamamladı. Bakanlığın onayına gönderildi. Mesire alanının onayı çıktıktan sonra çok hızlı bir şekilde de yol çalışmasına Orman Bölge Müdürlüğü başlayacak. Birkaç noktada arazi sahipleri ile ilgili sorunlar çıktı. Bunu gidermek üzereyiz. İnşallah çok yakın zamanda Ciha yoluna başlayacağız ve kale etrafında mesire alanı ile Arhavi turizmine Türkiye turizmine kazandırmış olacağız” şeklinde konuştu.

“Yeşil yol projesi benim dönemimden önce başladı”

Köyünden geçen ‘yeşil yol’ projesi hakkında aldığı eleştirilere de cevap veren Gedik, projenin kendi döneminden önce başladığını ve konu ile alakası olmadığını kaydederek şunları söyledi: Yeşil yol 2011 yılında dönemin turizm bakanı tarafından başlatılmış bir yoldur. 2017 yıllarında bizim yaylalarımızdan geçen yeşil yolun turizm noktalarına Salikvan’danMençune şelalesineindirmekle ilgili çalışma yapıldı. O gün yapılan ihale neticesinde Arılı köyüne kadar olan kısmı 2016 yılında yapılan ihale ile tamamlandı. Geri kalan kısma da ihale yapılmamıştı. 2020 yılında köy muhtarı tarafından müracaat yapıldı. Özel idare yetkilileri gelip plan proje hazırladı DOKAP marifeti ile ihalesi yapıldı. Burada emeği geçen DOKAP başkanı Hakan Gürtekin’e teşekkür ediyorum. Artvin’e toplam 53 milyon kaynak aktarımı yapıldı bunun 19 milyonu da yeşil yolumuza harcanmıştır.Bu yeşil yolun benim köyümden geçme kararı benim dönemimde verilmedi. Benden önceki dönemlerde bu karar alındı. Benimle alakası yok.”

Hatice Diler

 

Editör: TE Bilisim