Artvin Faal Gazeteciler Derneği ( AFGAD) Yönetim Kurulu Üyesi, Gazeteci, Fotoğraf Sanatçısı Hakan Aydın’ın  "Artvin'de ay böyle tutulur" isimli fotoğrafı 10 Kasım’da Türkiye’nin en çok görüntülenen ve paylaşılan fotoğrafı oldu.

Fotoğrafçı Hakan Aydın'ın 1.5 yıl süren gözlemin ardından çektiği Atatürk heykelinin ayla buluşma anı sosyal medya takipçilerinin en sevdiği fotoğraf oldu. Fotoğraf ayrıca Hayırsever Av. Sıtkı Kahvecioğlu tarafından yaptırılan Artvin merkez Atatepe’nin bugüne kadar çekilmiş en iyi fotoğraflarından biri oldu.  Herhangi bir editleme bulunmayan fotoğraf en özel ve en anlamlı Atatürk fotoğrafı olma özelliği de taşıyor.

Sanatçı Hakan Aydın fotoğrafı çekebilmek için, yaklaşık 1,5 yıl boyunca gözlem yaptı. En doğru açıyı bulmaya çalıştı. Açıyı bulduğu an ise o muhteşem fotoğrafı çekmeyi başardı.

Aydın, fotoğrafı geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Ay tutulmasının olduğu 8 Kasım ve Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrıldığı gün olan 10 Kasım’da sosyal medya hesaplarından birkez daha yayınladı.  Fotoğrafı önce Türkiye’nin ünlü karikatüristi Hicabi Demirci İnstagram sayfasından paylaştı.

Ardından Türk sinemasının kraliçesi Filiz Akın, Hakan Aydın için bir teşekkür mesajı yazıp fotoğrafı paylaştı, "alkışlar fotoğraf sanatçısı Hakan Aydın için" yazdı. Filiz Akın'ın da paylaşımıyla fotoğraf bir anda  tıklanma ve paylaşım rekoru kırmaya başladı.

Her 10 Kasım’da ARTVİN Atatepe’de 22 metrelik dünyanın en büyük Atatürk heykeli’nde anma yapan Fotoğraf Sanatçısı Hakan aydın, Türkiye’de viral olan fotoğrafın hikayesini anlattı.

Aydın, “Atatepe’deki dünyanın en büyük Atatürk heykeli 2012 yılında açıldı. Öncelikle değeri çok yüce bu eseri Artvin’e kazandıran Sayın Sıtkı Kahvecioğlu’na teşekkür ederim.

Heykelin açılışı yapıldığı tarihten itibaren her 10 Kasım’da Atatepe’de olmaya gayret gösterdim.

Heykel Atabari diyarı ilimize Artvin’e çok büyük bir değer ve anlam kattı. En çok ziyaret edilen lokasyon oldu. Heykel geceleri bir başka görünüyor.

Özellikle gece ay var iken görünen Atatürk siluetini ay ile nasıl yanyana getirebilirim diye uzunca çalışma yaptım. Her açıdan inceledim. Dağ bayır gezdim.

Gecenin birçok saatinde. Fotoğraf çekmek böyle bir aşktır.

Müzeler, Bayram Tatilinde Ziyaretçi Rekoru Kırdı Müzeler, Bayram Tatilinde Ziyaretçi Rekoru Kırdı

Uygun zaman ve yeri bulmak için çok uzun süre gözlem yaptım. 1,5 yıl sonra uygun yer ve zamanı bulduğumda o muhteşem buluşmayı fotoğrafladım. Fotoğrafıma " Artvin'de ay böyle tutulur"  adını verdim. 

8 Kasım’da gerçekleşen ancak hava bulutlu olduğu için Artvin’den göremediğimiz Ay tutulmasını bu fotoğrafla anlatmaya çalıştım. Fotoğrafı “ Artvin’de Ay Böyle Tutulur!. “ notu İle paylaştım. 

Türkiye’nin ünlü karikatüristi Hicabi Demirci fotoğrafı paylaştı. Fotoğraf Türk sinemasının kraliçesi Filiz Akın'ın yanısıra Türkiye’nin ünlü tiyatrocusu, şair, yazar ve gazetecisi Sunay Akın gibi değerli insanlarında beğenisini aldı. 

Onların haricinde kimlere nerelere ulaştı kimler paylaştı onu takip ermek imkânsız artık çünkü milyonu buldu dolaylı paylaşımlarla.  Bundan dolayı çok mutlu oldum. Fotoğrafın gerçekten ay tutulması İle ilgisi yoktur.

O anda Atatürk İle buluşmasına bu ismi verdim.  Fotoğrafı 2022 yılında Kasım ayının 8’indeki Ay tutulması nedeniyle fotoğrafı yayınlayınca bir anda ilgi odağı oldu.  Oysa fotoğrafı daha önce de paylaşmıştım.

Çok beğenilmesene rağmen çok insana ulaşamamıştı. Sosyal medya fenomenleri bilir hangi fotoğraf ve videonun ne zaman meşhur olacağı bilinmez birden patlıyor böyle.

Doğru zamanda doğru anda paylaşınca bir anda gündem oldu. Birçok insan beni ya telefonla arayarak ya da yorum yaparak tebrik ve teşekkür etti.

Ben de fotoğrafı paylaşan, başta sosyal medyadan arkadaşım olan ünlü karikatür sanatçısı Hicabi Demirci’ye, Sunay Akın, Filiz Akın ve arayıp tebrik eden, yorum yazan herkese teşekkür ederim. Ayrıca bu konuyu haberleştiren Gazeteci Sami Özçelik'e teşekkür etmek istiyorum.

Fotoğraf çekmek anlatılması imkânsız bir tutku ve sanattır. Görmek ile bakmanın o ince çizgisini yakalayabilmektir. Bu da ancak anı yakalayabilmekle olur.

Bugüne kadar çektiğim yüzbinlerce fotoğraf içinde sabırla aylarca en çok o anı beklediğim ve en zor ama en anlamlı fotoğrafım oldu. Bundan dolayı mutluyum.” dedi.

Editör: TE Bilisim