Kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte soba bacalarının temizliğinin yapılması can ve mal emniyeti bakımından önem taşıyor. Temizlenmeyen soba bacaları zaman içinde kurum bağlayarak tıkanmalara sebep oluyor. Tahliye edilemeyen karbon monoksit gazları ölümlere, kurum tutuşması ise yangınlara neden oluyor.

Baca yangınları hakkında uyarılarda bulunan Artvin Belediyesi İtfaiye Müdürü Ercan Cebeci, “ziftli bacaya herhangi bir kuru yaprağın dahi ulaşması yangına sebebiyet verebiliyor. Soba borularını bacaya mesafeli kurmaları oldukça önemli. Çünkü yerden tasarruf için boruyu uzatmadan bacaya veriyorlar. Soba harlı yanınca alevler bacaya ulaşıyor bu da baca yangınına neden oluyor. Kışa girerken bir kere temizleseler bu yeterli oluyor” dedi.

Vatandaşları soba zehirlenmelerine karşı da uyaran Cebeci, “Rüzgârın ters esmesi dediğimiz basınçlı esmesi soba zehirlenmelerine neden oluyor. Uyumadan önce sobaya kömür atılmaması hayati önem taşıyor. Uyurken odanın kapısının açık olması da önemli. Çünkü gaz aşağı çöküyor yerde kolay zehirlenme yaşanıyor. Kapı açık olursa gaz geniş alana yayıldığı için zehirlenme riskiniz azalacaktır” diye konuştu.

Baca Yangınına Nasıl Müdahale Edilir?

Baca yangını söndürülmediği takdirde çatının ve binanın da yanmasına sebep olabiliyor. Bacalarda oluşacak muhtemel yangınlarda, bacanın alttan ve üstten ıslak bezden tampon yapılarak kapatılması ve oksijensiz bırakılması gerekiyor.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Baca içerisinde oluşan yağ atıkları, ziftler ve kurumlaşmalar gerek sobaların gerekse ticari işletmelerin ocaklarının alevli bir şekilde yakılmasıyla tutuşarak alev almakta ve baca yangınları meydana gelmektedir. İhmal edilen bu tabakalar, baca içerisinde bir petrol ürünü gibi tehlike oluşturuyor.

Tutuşma sonucu baca kanalı boyunca uzayan alev çatıya ulaşarak, buranın da tamamen yanmasına sebep olur. Küçücük bir alev, büyük bir yangına sebep olabilir.

Bacaların normal soba, doğalgaz ya da katı yakıtlı olması fark etmez. Bacalarını mutlaka yılda bir defa temizletilmeli. Baca temizliğinde bacaları yakarak temizlemeye teşebbüs edilmemeli. Temizlenmeyen bacalarda oluşan kurumun baca yangınlarına neden olduğu unutulmamalı. Tıkalı ve iyi çekmeyen bacaları kullanarak can güvenliği tehlikeye atılmamalı. Bacalarda oluşan çatlaklara karşı önceden önlem alınmalıdır. Kaliteli yakıt kullanılmasına özen gösterilmeli. Baca yangınlarının çatı yangınlarına sebebiyet vereceği unutulmamalı. Bacanızda sorun çıktığında İtfaiye aranmalı.

Hatice Diler

 

Editör: TE Bilisim