Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, baraj dolayısıyla su altında kalacak Artvin'in Yusufeli ilçesinin yeni yerleşim alanlarına taşınmasına ilişkin, "İnşallah bu projeyi layıkıyla vatandaşımıza teslim edeceğiz. Bu projeye başladığımızda 'nasıl yapacaksınız?' diye aynı eleştirileri bugün olduğu gibi geçmişte de duyuyorduk, yaparız dedik." dedi.

Bakan Kurum, beraberinde Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin ve diğer ilgililerle yeni yerleşim alanındaki Yusufeli Kaymakamlığı'nda basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Kurum, ilçenin problemlerini dinlemek ve çözüm bulmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Kurum, Yusufeli Barajı ve HES'in, hem ülke hem de Yusufeli adına çok önemli bir proje olduğuna dikkati çekerek, "Yusufeli'mizi yeni yerleşim alanına taşıyacağımız projemizin artık son sayfasına geldik. İnşallah salı günü sayın Cumhurbaşkanımızın da teşrifleriyle büyük bir coşkuyla hem barajımızdaki ilk su tutumunu, diğer taraftan da yeni yerleşim alanında vatandaşlarımızla hasbihal etmek, kucaklaşmak üzere sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleri ile törenimizi gerçekleştiriyor olacağız." ifadesini kullandı.

"Aslında bir Türk mucizesi"

Barajın 2,5 milyon vatandaşın enerji ihtiyacını karşılayacağını, bu anlamda devlet ve millet dayanışmasının en örneğinin gösterildiğine dikkati çeken Kurum, şöyle devam etti:

"Tabii yapmış olduğumuz aslında bir Türk mucizesi diye ifade edeceğimiz önemli bir şaheser olacak. Yusufeli’miz geçmiş yıllarda baktığınızda birçok kez taşınmış ve inşallah bu taşınma da son olacaktır. Yeni Yusufeli'ni burada gençlerin, vatandaşlarımızın, hanım kardeşlerimizin mutlu olduğu spor alanlarında, okullarında, vakit geçirebildiği sporlarını yapabildiği, esnafımızın huzurlu bir şekilde ticaretini yapabileceği anlayışla tasarlandı. İnşallah bu projeyi layıkıyla vatandaşımıza teslim edeceğiz. Bu projeye başladığımızda 'nasıl yapacaksınız?' diye aynı eleştirileri bugün olduğu gibi geçmişte de duyuyorduk, yaparız dedik. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde biz 20 yılda birçok eseri milletimize kazandırdık. Yeni Yusufeli’ni de barajımızı da yapacağız, teslim edeceğiz demiştik. Hamdolsun Devlet Su İşleri'miz bu süreci tamamladı. TOKİ'miz yeni yerleşim alanlarının inşasını tamamladı ve huzurlu bir şekilde de vatandaşlarımızın taşınma sürecini yürüteceğiz."

Bakan Kurum, yaptıkları çalışmalardaki güçlerini milletten ve devletten aldıklarına işaret ederek, "Bu dağlar Fatih Sultan Mehmet'in Erzurum üzerinden geçerek Trabzon’u fethetmek için yol yürüdüğü alanlar. Yine Kanuni ve Yavuz'un doğu seferini yapmış olduğu dağlar. Bu dağların eteklerinden bu seferler yapıldı. Yusufeli'ne baktığınızda aslında Demirkent beldesine gittiğimizde orada 1549'a varan mazimizi görüyoruz. Kanuni dönemine uzanan bir camimiz orada ve biz de ecdadımızdan aldığımız değerleri tarihi eserleri yine koruyacak anlayışla yeni yerleşim alanının inşasını hep birlikte gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

Yusufeli'ndeki çalışmalara değinen Kurum, yeni yerleşim alanında 17 milyon metreküp kazı ve 10 milyon metreküp dolgu yapıldığını vurguladı.

Kurum, yerleşim alanının 750 bin metrekaresinin ise yeşil alan olduğunu belirterek, yapılan yeni yapılarla ilgili şu bilgileri paylaştı:

"Yerleşim alanında 2 bin 698 konut, 285 ticari ünite, 37 sanayi dükkanı, 25 yataklı bir devlet hastanemiz, 24 derslikli, 12 derslikli 2 lisemiz, 16 derslikli meslek lisemiz ki burada gençlerimiz meslek sahibi olsunlar diye. Ortaokullarımız, anaokullarımız ve öğrenci yurdumuz var. Burada öğrencilerimiz huzur ve güven içerisinde eğitimlerini alacaklar. Yine ilçemizin ihtiyaç duyduğu sağlık ocağı, ilçe jandarma komutanlığı, belediye binamız, kaymakamlık binamız, camimiz ki burada bütün vatandaşlarımıza bölgeye hizmet verecek şekliyle planlandı ve yapımı tamamlandı. Yerleşim yerlerinde su tutulması ile birlikte su altında kalma ihtimali olan yerleşim yerlerimiz, köylerimiz var. Orada da vatandaşlarımızı en güvenli alanlara çıkarmak amacıyla 521 köy konutumuzun inşasını da Çeltikdüzü, Çevreli, Irmakyanı, İşhan, Tekkale ve Yeniköy olmak üzere yedi köyümüzde tamamladık. Burada toplam 3 bin 205 konutumuzu inşallah sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleri ile birlikte vatandaşlarımızı önümüzdeki salı günü teslim edeceğiz."

Yusufeli'nde ticari faaliyetini sürdüren ancak yeni yerleşim alanında hak sahibi olmayan esnaflar için bir proje yürütüldüğünü ifade eden Kurum, Artvin İl Özel İdaresi'nin 140 dükkan ve sanayi sitesi inşasını gerçekleştireceğini, çalışmalara bir ay içerisinde başlanacağını bildirdi.

Aynı şekilde ev sahibi olamayan vatandaşların da olduğuna değinen Kurum, "Cumhuriyet tarihinde en büyük sosyal kampanyasında biz Artvin’imize de sosyal kontrol eğitimi yapmıştık. Burada da vatandaşlarımızdan talepler oldu ve bu talepler çerçevesinde ihtiyaca göre artırmak üzere 100 sosyal konutumuzu evi olmayan vatandaşlarımıza ev sahibi olabilmeleri amacıyla TOKİ başkanlığımız eliyle inşasını gerçekleştireceğiz. Taleplerimizi alacağız ve vatandaşlarımızdan gelen talep doğrultusunda kurallarımızı çekmek suretiyle projemizi yürütüyor olacağız." ifadesini kullandı.

Yeni yerleşim alanına taşınma sürecinde dar gelirli vatandaşlara yakıt desteği verebilmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla 10 milyon liralık kaynağın Artvin Valiliği'ne tahsis edileceğini belirten Kurum, tarımsal kalkınmayı sağlamak amacıyla köyde yaşayan vatandaşlar için de destek sağlanacağına işaret etti.

Bakan Kurum, Yusufeli'nin heyecanla beklediği bu özel projenin açılışını salı günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımlarıyla yapılacağına işaret ederek, "21. yüzyılın Türkiye'sinde, "Türkiye Yüzyılı" vizyonunu çerçevesinde eserlerimizi kazandırmaya, milletimize hizmet etmeye devam edeceğiz. Çünkü Yusufeli'miz her zaman bizim yanımızda oldu, bizi her zaman destekledi. İnşallah burada yaşayan tüm vatandaşlarımızın huzur ve güven içerisinde yaşayacağı ki biz Yusufeli'ndeki proje bittikten sonra da hiçbir zaman elimizi çekmeyeceğiz. Gerek belediyemize, gerek kaymakamlığımıza, gerek valiliğimize de her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Biz milletimiz ile birlikte güçlüyüz, milletimizin talepleri ihtiyaçları neyse biz her zaman orada olduk, onların yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Sözlerime son verirken bu projenin baş mimarı olan sayın Cumhurbaşkanımıza sonsuz şükranlarımı sunuyorum."

Yusufeli Belediyesi'ni de ziyaret eden Kurum, yapımı tamamlanan binaları inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

Programa, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir, , AK Parti Artvin Milletvekili Erkan Balta,DSİ Genel Müdürü Lütfü Akça Yusufeli Kaymakamı Hüseyin Kaptan, Belediye Başkanı Eyüp Aytekin ve kurum amirleri katıldı.

Hatice DİLER

Editör: TE Bilisim