Hayvanları Doğayı İnsanları Koruma ve Yaşatma Derneği (HAYDİKO) Artvin İl Başkanlığı  4 Ekim Hayvanları Koruma Günü nedeniyle bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada insanlar için her canlının önemli olduğuna değinerek, hayvanların hakkını savunmadan doğanın hakkının savunmanın yeterli olmayacağına değinildi.

HAYDİKO tarafından yapılan açıklamada, “Doğanınsadece yeşilden, ormandan ibaret olmadığının bilincinde olan insanlar için ekosisteme dahil olan her canlı önemlidir. Tüketim alışkanlıklarımız, lüks bağımlılığımız ve değiştirdiğimiz iklimler yüzünden her yıl bir çok hayvan türünün neslinin ve yaşam alanlarının tükenmesine neden oluyoruz. Hayvanların hakkını savunmadan doğanın hakkının savunmak yeterli değildir” denildi.

“Gelişmiş ülkelerde hayvanlarla ilgili kanunlar ve yaptırımlar oldukça etkindir ancak ülkemizde, hayvan haklarının bilincinde olmayan bir toplum için kutlama yapılacak bir şey olmadığı görülmektedir” vurgusunun yapıldığı açıklamada, “Hayvanların acı çekmelerine, ölümlerine, katledilmelerine sebep olan tüm kişi ve kurumlar bilmelidir ki: Ülkenin birçok yerinde hayvan hakları için mücadele veren hayvanseverler; benzin istasyonlarında bile bulunan yaban hayvan koleksiyonculuğu bitinceye kadar, havuzlarda tutsak yunuslar özgürlüğüne kavuşuncaya kadar, hayvanlı sirkler, dövüşler yasaklanıncaya, hayvanat bahçelerindeki esaret hayatları bitinceye kadar, sokak hayvanlarına yönelik şiddet bitinceye kadar, av turizmi adı altında kıyım bitinceye, belediye barınaklarında ki akan kan duruncaya kadar mücadele etmeye devam edeceklerdir” ifadelerine yer verildi.

HAYDİKO Artvin tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“365 gün boyunca hayvanların işkencelerine el birliğiyle son vermek için çabalamadıkça, bunca eziyeti göstermelik bir güne sığdırılması kabul edilebilecek bir şey değildir. Kutlama yapılacak bir şey göremeyişimizin sebebi gözlerimizin önünde her an yaşanan büyük eziyetlerdir.

Hayvanlara huzur vermeyen bir topumun huzur bulması mümkün değildir. Ne olursa olsun her türlü şiddete karşı durmadıkça gazetelerde, televizyonlarda, sokaklarımızda kadın ve çocuk cinayetlerini, katliamları görmeye devam edeceğiz. Hayvanlara karşı davranışınız sizin nasıl bir insan olduğunuzun en önemli göstergesidir. Bu gezegende birlikte yaşadığınız hayvanlara lütfen iyi davranın, kötü muamele edenlere karşı mücadele edin. Hayvanlara  eziyet edenlerin bir sonraki hedefi siz veya bir sevdiğiniz olacaktır mutlaka. Çünkü kötü insanlar ilk eylemlerini hayvanlar üzerinde gerçekleştirir.

Gün geçtikçe şiddet olaylarının giderek arttığına, insanların bencilleştiğine tanık oluyoruz. Kendinden başkasını düşünmeyen, kendinden başkasının yaşadıklarını umursamayan insanlar oluyoruz giderek. Bu gezegeni diğer canlılarla birlikte paylaştığımızı farketmemiz ve bu doğrultuda birlikte yaşam kültürü oluşturmamız gerektiği konusunda tavır almamız gerekli.”

Hatice Dile

Editör: TE Bilisim