Hatice Bilir Halk Eğitim Merkezinde usta öğretici olarak 5 yıldır giyim-üretim kursu veriyor. Bilir, mesleki alanı ile ilgili açıklamalarda bulunarak dikişin keyif değil ihtiyaç olduğunu belirtti.

Halk Oyuncular İstediklerini Alamadı Halk Oyuncular İstediklerini Alamadı

Kursuna katılımın yoğun olduğunu açıklayan Bilir, “Katlım da çok iyi. Ben giyim, üretim kursu veriyorum. Kıyafet üzerine çalışıyoruz. Giyime dair her şey diyebilirim bayan terzilik üzerine. Elbise, etek, pantolon, eşofman takımları, sweatshirt gibi her şey dâhil bunları dikiyoruz. Benim dalımda makine tesisatı şart. Yetersiziz bu konuda öğrencilerimden de talep ediyorum siz olanaklarınız varsa makine temin edin getirin diye. İnsanlar sıra da bekleyip dikiş yapması sıkıntı, hevesleri kırılıyor açıkçası ama kendi makineleri olduktan sonra kesimini yapıyoruz. İnsan ürettikçe keyif alıyor. Kişiye özel çalışılıyor istediği gibi dikiş yapıldığı için hiçbir sıkıntı yaşanmıyor açıkçası üreten de memnun benim açımdan da sorun yok” dedi.

Dikiş yapmanın üretime ve ev ekonomisine katkı sağladığını belirterek Hatice Bilir, sergilerde satış yapılmasına da sıcak baktığını ifade etti. Bilir, “Dikiş keyfi değil ihtiyaçtır. İnsanlar kendi ihtiyacını ev ekonomisi olarak da düşünsek her şey çok pahalı. Kendi ürünlerini, ihtiyaçlarını ürettikçe hem eve de katkısı olur hem kendisine özel olur.

Bir yerde model görüyorsun hoşuna gidiyor ve bunu sen tasarlayıp kendine dikebiliyorsun. Genelde hazır giyim de kıyafet aldığımız da illaki boyundan uzun oluyor terziye götürüyorsun yani ekstra bir masraf oluyor. Ama burada tadilatları kendi öğrendiğimizde evde yapabiliyoruz ve o sorun da ortadan kalkıyor.Burada herkes kendine şahsi dikiyor ve satmak istemiyorlar. Dışardan kumaş temin ediyoruz buda bir sıkıntı aslında burada çok pahalı olduğu için alamıyoruz. Ama internet üzerinden aldığımız için daha uyguna geliyor ve daha kaliteli ürünler çıkıyor. Sergilerde satılma gibi bir durum yaşansa satılır kesinlikle” diye konuştu.

Kurslar başladığından beri katılımın olduğunu vurgulayan Hatice Bilir, istek olduğunu ama makine, tesisat, atölye sisteminin olmaması ile daha çok verim alınabileceğini belirtti. Halk Eğitim Merkezlerine zaman öldürmek için değil kaliteli vakit geçirerek ürün çıkartmanın faydalı olduğunuifade etti.

 

Editör: TE Bilisim