Yusufeli’ndeki esnafların yeni yerleşim yerindeki iş yerlerini beğenme oranlarını raporlamak üzere anket çalışması yapıldı. Çıkan anket sonuçlarına göre esnafın yüzde 74’ü iş yerini beğenmedi.
183 esnafın katıldığı yeni yerleşim yerindeki iş yerinizi nasıl buldunuz konulu anketten çarpıcı sonuç çıktı. Buna göre yeni yerleşim yerinde iş yeri hak sahibi olanların oranıyüzde 35.Yeni yerleşim yerinde iş yeri hak sahibi olduğunu ifade edenlerin ise yüzde 74'ü iş yerlerini beğenmemiş,yüzde 22'si ise bilgisinin olmadığını belirtmiş. İş yeri hak sahibi olanların sadece yüzde 4'ü iş yeri planlamasını beğenmiş.İş yerlerini beğenenlerin oranı, toplamda yüzde 6.
Yusufeli’nde ana cadde üzerinde ve faal olarak ilçeye hizmet veren esnaflar ile yapılan ankette ise katılımcıların yüzde 65’i yeni Yusufeli’nde hak sahibi olamadı.
2011- 2014 tarihleri arasında ikamet şartı ve diğer sebeplerle hak sahipliğinden yararlandırılmayan esnaflara hak sahipliği verilmediği yerde, 2011-2014 tarihlerinde ilçede esnaflık yada ticaret yaparken vefat eden, çeşitli sebeplerle ticareti terk edenler ve işyeri mülkiyeti bulunması nedeniyle belki 50 yıldır ilçeye uğramamış kişiler hak sahibi oldu. Fiilen esnaflık ve ticaret yapanların yaklaşık yüzde 65’i yeni ilçede işyeri ve ev imkanı sağlanmaz ise ciddi şekilde mağdur olacaklar. Yeni ilçede yapılan işyerleri , mevcut İlçe de esnaflık ve ticaret yapan kişilerin mevcut işyerlerinin mevkisi , büyüklükleri, kullanış amacına uygun olmayacak şekilde tek tip yapılan işyerleri ile yine yaptığı iş gereği depoya ihtiyaç duyan esnafın depo taleplerinin dikkate alınmaması mevcut esnafın iş ve ticaretlerini yeni ilçede devam ettirmelerini olumsuz yönde etkileyecek hatta birçoğunun iflasına neden olacak. Buradan hareketle yeni yerleşim yeri planlamasında, iş yeri sahibi olsun olmasın, işyeri planlamasının beğenilmediği sonucuna varmak mümkün. Bu durum yeni yerleşim yeri ticari faaliyetlerinin ve ekonomik hayatının kısır ve yetersiz olabileceği öngörüsünü ortaya çıkarıyor.