Artvin Orman Bölge Müdürlüğünce düzenlenen etkinlikte Ardanuç ilçesindeki Çayağzı Mahallesi'nde yaklaşık 2 hektarlık alana 3 bin 750 fidan dikimi yapıldı.

Vali Yılmaz Doruk, programda, Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında il genelinde Artvin Orman Bölge Müdürlüğünce hazırlanan 10,5 hektar alanda 10 bin 500 fidan dikimi yapılacağını söyledi.

Zengin bir bitki örtüsüne sahip Artvin'in, bu doğal güzelliklerini koruyup daha da güzelleştirerek gelecek nesillere aktarmanın gayreti içinde olduklarını kaydeden Doruk, Tarım Orman Bakanlığının başlattığı projenin bu anlamda büyük önem arz ettiğini dile getirdi.

Vali Doruk konuşmasında “Bizler, “kıyamet kopacağını bilseniz dahi elinizdeki fidanı dikiniz” diyen bir medeniyetin temsilcileriyiz. Bu yüzden, çevre ve doğa her zaman önceliğimiz olmuştur. Toprakla buluşan her fidan müreffeh yarınlarımıza bırakacağımız en kıymetli mirastır. Sanayileşmenin giderek arttığı dünyada çevre değerlerine sahip çıkmak önem arz etmektedir. Bu değerleri önemsediğimiz ölçüde ülkemizi gelecek nesillere daha yeşil ve daha yaşanabilir kılacağız. Bu doğrultuda toplumda bir farkındalık yaratma gayreti içerisinde olmalıyız. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla ilan edilen “11 kasım milli ağaçlandırma günü” bu kapsamda atılan çok önemli bir adımdır. Bu vesileyle her yıl toprakla buluşan milyonlarca fidan türkiye yüzyılına nefes olacaktır. Orman varlığını en çok artıran ülkelerden biri olan türkiye, daha sağlıklı ve yaşanabilir çevreye sahip olma yolunda emin adımlarla ilerleyecektir. Artvin olarak bu anlamlı etkinliğe katkı sunmanın sevincini hep birlikte yaşıyoruz. Bugün merkez’de dâhil tüm ilçelerimizde 10 binden fazla fidanı toprakla buluşturacağız. Arazisinin yüzde 47’si orman olan Artvin’imizin bu varlığını daha artırmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. ‘11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nün ülkemize hayırlı olmasını diliyor, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum” dedi.

Programda konuşma yapan Artvin Orman Bölge Müdürü Mimar Sinan Özkaya, ise şu ifadeleri kullandı:  “7 Kasım 2019 tarihli ve 30941 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2019/24 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile ekonomik, ekolojik ve sosyal açıdan büyük öneme sahip olan ormanlarımızı korumak, sürdürülebilir şekilde yönetmek ve gelecek nesillerimiz için yurdumuzu daha sağlıklı ve yaşanabilir kılmak amacıyla her yıl 11 Kasım gününün, "Milli Ağaçlandırma Günü" olarak kutlanması uygun görülmüştür.  Kurumsal görevlerimiz kapsamında, Bakanlığımızca yürütülen ağaçlandırma çalışmalarının yanı sıra, "Geleceğe Nefes" adı altında 2019'da ulusal düzeyde başlattığımız ağaçlandırma kampanyamız, 2020 ve 2021 yıllarında uluslararası şekilde gerçekleştirilmiş, gerçek ve tüzel kişilerce etkinliklere büyük ölçüde katılım sağlanmış ve 3 yıllık uygulamalar neticesinde, Artvin İlimizde 61 lokasyonda, toplamda 191.634 adet fidan, vatandaşlarımızla birlikte toprakla buluşturulmuştur. Ülkemizde orman ve ağaç sevgisini geliştirmek, toplumun bütün kesimlerinin çevreye olan duyarlılıklarına katkı sağlamak ve toplumda çevre konusunda farkındalığı artırmak için Ülke genelinde yürüttüğümüz ağaçlandırma çalışmalarını Dünyaya duyurmak, dikkatleri ülkemizin bu konuda yürüttüğü başarılı çalışmalara çekmeği hedeflediğimiz bu ağaçlandırma seferberliğinde 11 Kasım 2022’de yani bugün saat 11:11’de Tarım ve Orman Bakanlığımız ve Genel Müdürlüğümüz koordinasyonunda 81 ilimiz ve 922 İlçemizde eşzamanlı olarak fidanlarımızı toprakla buluşturuyoruz. Bu kapsamda Artvin İlimizde tüm ilçelerde 9 lokasyanda 10.100 adet fidan dikimi ile bu seferberlikte yerimizi alıyoruz. Çocuklarımıza, torunlarımıza bırakacağımız en değerli miras, bugün dikeceğimiz o fidanlar olacak. Katılımlarınızdan dolayı başta Valimiz, olmak üzere tüm katılımcılara şükranlarımı sunuyorum. 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nde Türkiye Yüzyılına Nefes olmak için hazırız. Sizleri de Ardanuç İlçemizde toprakla buluşturacağımız fidanlarla Türkiye Yüzyılına Nefes olmaya davet ediyorum.”

Konuşmaların ardından hazırlanan alanda orman muhafaza memurlarının gözetiminde vatandaş ve öğrencilerinin de katılımıyla fidan dikimi gerçekleştirildi.

Donan Yeşil Göl dronla görüntülendi Donan Yeşil Göl dronla görüntülendi

Programa, Ardanuç Kaymakamı Ahmet Salih Poçanoğlu, Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir, Artvin Orman Bölge Müdürü Mimar Sinan Özkaya, İl Emniyet Müdürü Sinan Ergen, İl Tarım ve Orman Müdürü Neşat Ulutaş, bazı kurum müdürleri, orman teşkilatı mensupları, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

HATİCE DİLER

Editör: TE Bilisim