Ziraat Odası Başkanı Tolga İskenderoğlu, fındık üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları dile getip, alınması gereken önlemleri açıkladı.

Fındık konusunda üreticilerin sıkıntı yaşadığını belirten Tolga İskenderoğlu, dünya pazarına ulaştırılmasında problem yaşadıklarını vurgulayarak” Fındık da çok dertliyiz, fındık konusunda sıkıntılı üreticilerimiz. Fındıkta dünya üzerinde söz sahibi olan bir ülkeyiz. Ürettiğimiz ürünün de yüzde yetmiş ikisi’ni ihraç ediyoruz. Dolayısıyla fındıkta bu derece dünyada söz sahibi olmamıza rağmen fındığın pazarlanmasında, işlenmesinde, dünya pazarlarına ulaştırılmasında problem yaşıyoruz” dedi..

Tolga İskenderoğlu, “Fındık borsası Almanya da dolayısıyla fındığın fiyatını Türkiye koşullarında belirleyemiyoruz. Ülkemizin en büyük entegre tesisi yabancı bir firmanın eline geçti, ülkemiz burada rekabet kurulunu çalıştırabilirdi ama nihayetinde böyle bir sonuç önümüzde. Burada fındığın fiyatını yabancı bir firma belirliyor çünkü fındığın iç piyasadaki oranını bu firma alıyor. Burada da üreticimiz mağdur oluyor. Bunun neticesinde de fındık fiyatı istenilen rakamlara ulaşmıyor. Devletimiz TMO ile bölgeye, piyasaya müdahale oluyor. Burada da açıklanan fiyatın reel koşullar çerçevesin de diğer gıda, tekstil ve elektronik deki artışları baz aldığımız zaman fındık üreticisine verilen rakamın son derece düşük olduğunu düşünüyoruz. Fiskobirlik alımını yaptığı zaman en son alımını yedi buçuk TL’den yapmıştı. O günkü dolar kuruna orantıladığımız zaman fındık fiyatının bugünlerde en azından seksen beş TL’den alınması gerekirdi. Devletin burada açıkladığı rakam üreticiyi bizleri pek tatmin etmedi” diye konuştu.

“Fındık da Önlemin Alınması Lazım”

Fındık bakım, üreticiyi bilgilendirme, bahçelerin gençleştirilmesine vurgu yapan Ziraat Odası Başkanı Tolga İskenderoğlu “ Fındık bahçelerinin gençleştirilmesi, fındık üreticilerinin bilinçlendirmesi lazım. Devlet olarak bahçelerin yenilenmesi ile ilgili bir çalışmaya girilmesine ihtiyaç var. Çünkü profesyonelce yapılan bahçelerde dönümünde dört yüz kiloya kadar fındık alınabilirken bizim üreticilerimiz seksen, yüz kilo civarında fındık alıyor. Bu çok düşük bir oran o yüzden biz biran önce fındıktan, fındık bakım, besleme, üretici ile bilgilendirme, bahçelerin ıslahını biran önce gerçekleştirmezsek dünyadaki üretim avantajımızı kaybeder pozisyona önümüzdeki yıllarda geleceğiz. O yüzden fındıktaki dünya pazarındaki pozisyonumuzu kaybetmemek adına bu önlemlerin biran önce alınması lazım. Bunun da alınabilmesi için üreticinin para kazanması lazım, üretici para kazanacak, üretici hak ettiğini alın terini alacak ki bahçesine bakabilsin. Para kazanan üretici eğitimlere, devlet desteklerine ve fındık arazilerine özen göstersin, bakım yapsın. Geçim başka noktaya kaydığı için yan gelir olarak görülen fındık bahçeleri istenilen özen ve dikkati gösterilemiyor. O yüzden öncelikle fındık da veya diğer ürünlerde başarı sağlamak istiyorsak bunu icra eden insanların para kazanması lazım. Bu bir zincir halkası üretici üretecek, sanayi işleyecek birbirinden bunu koparamazsınız. Dolayısıyla dünya piyasasındaki rekabet ve dünya piyasasındaki fındık üretim kapasitemizde zaman içerisinde sekteye uğrayacaktır. Biran önce fındıkta önlemin alınmasına ihtiyaç var” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim