Türkiye’de 1 Eylül’de kalkan denizlerdeki av yasağının ardından balıklar tezgahlarda yerini aldı. Borçka’da balıkçılık yapan esnaf Şaban Atmaca, sezon başı olması nedeniyle balık çeşidinin az olduğunu söyledi.

Mezgit, Palamut Ve İstavrit’intezgahları süslediğini aktaran Atmaca, Marmara hamsisinin Karadeniz’de tercih edilmediğini ifade ederek havaların biraz daha soğumasının ardından Karadeniz hamsisini vatandaşlara sunmaya başlayacaklarını kaydetti.

Palamut ve Mezgit’in fiyatlarının 50 lira olduğunu dile getiren Atmaca, ilerleyen günlerde havaların soğuması ve çeşitlerin de artmasıyla birlikte fiyatların düşeceğini vurguladı.

Bu yılın balıkçılar için bereketli geçeceğini beliten Atmaca, “Vatandaş balığı özledi. Fakat şuan fiyatlar yüksek geliyor. Fiyatlar düşünce balığa talep artacak ve her sofraya balık ulaşacak. Özellikle Karadeniz hamsisini büyük özlemle bekliyoruz” dedi.

Balıkların insan sağlığı için önemine değinen Atmaca, “Balık tüketiminin omega 3 ile sağlığa birçok fayda sağlıyor.  Yapılan çalışmalar yeterli alımının cilt sağlığından depresyona, kalp hastalıklardan bazı kanser tiplerine ve yaşa bağlı unutkanlık gibi birçok rahatsızlığa koruyucu etkisi olduğunu gösteriyor. Balık mevsiine göre yenmeli o ay hangi balık daha çok çıkıyorsa o tüketilmeli” diye konuştu.

Balığın taze olup olmadığını anlamanın yollarına da değinen Atmaca, “Balığınızın taze olup olmadığını anlamak için bazı küçük adımları uygulayabilirsiniz. Taze balığın gözleri parlak ve dışa doğru bombeli olur.  Eliniz ile balığa dokunduğunuzda çukurluk meydana geliyor ve gitmiyorsa dikkat. Taze balıkta bu çukurluk direkt düzelir, bayatlayan balıkta ise iz kalır. Aynı zamanda taze balığın derisi parlak ve daha gergin görünümdedir. Balık tazeliğini kaybetmeye başladıkça yoğun ve ağır kokusu da artacaktır” ifadelerini kullandı.

Sebze meyve satışı da yapan Şaban Atmaca, fiyatların oldukça pahalı olduğunu sözlerine ekleyerek, şu ifadeleri kullandı: “Erzurum halinden alınan sebze meyve fiyatları ile Rize Halinden alınan fiyatlar bir olmuyor. Erzuruma tren ile gidiyor Rize’ye kamyonla geliyor. Erzurum’daki fiyat daha ucuz oluyor ama biz Rize’den aldığımız için daha pahalı yiyoruz.”

HATİCE DİLER

Editör: TE Bilisim