Borçka’da organik ürünler satışı yapan esnaf Tevfik Yılmaz, organik belenmenin önemine değindi.

Günümüzde organik ürünlerin değerinin gençler tarafından bilinmediğini söyleyen Yılmaz, yaşam kalitesi için beslenmenin oldukça önemli olduğunu söyledi.

İlçede 35 yıldır esnaflık yapan Yılmaz, doğal beslendiğini ve herkese de bunu tavsiye ettiğini kaydetti.

Ambalajlı ürünler yerine doğanın insana sunduğu faydalardan yararlanmak gerektiğini ifade eden Yılmaz, “Her şeyden yiyeceksin ama azar azar yiyeceksin. Örneğin ben kahvaltıda dut pekmezi de yerim armut pekmezi yerim var olduğu için değil hepsindeki besin değeri farklı. Ama gençler maalesef cipstir koladır bunları yiyor, içiyor. Gençler doğal yaşamayı bilmiyorlar. Özellikle kestane balı, ceviz, fındık, çiçek balı gibi ürünleri yemeliler.” dedi.

Organik ürünleri satan esnaf yılmaz, kestane balı da sattığını söyledi. Kestane balı sezonunda verimin az olması nedeniyle fiyatların bu yıl pahalı olduğuna değinen Yılmaz, “Kestane balı fiyatları yokluktan arttı. Örneğin biz 250’ye satarken 2021’de şimdi yaklaşık yüzde 70 verim kaybı oldu. Biz yüz kiloyu yapacağımıza otuz kilo yaptık mecbur bunu da karşılamak için fiyatlar yüzde yüz arttı. Organik yöresel ürünler satıyorum. Kestane balı, çiçek balını da kendim yapıyorum. Yüze yakın arım var güreşen köyün de. Bizim ilçelerden topluyorum gıda ürünlerini fasulyesinden pestiline kadar. Balları güreşen köyünden, Macahel’den ve balcı köyünden alıyorum yani bildiğim insanlardan alıyorum. Organik satmaya çalışıyoruz genetiği bozulmamış buranın. En iyi kestane balı satılır bizde Borçka’nın kestane balı diğerlerine benzemez karışık değildir. Güreşen, Düz köy kestanenin bol olduğu bölgedir. Pekmezlerimiz var demir elmasından tutun dut pekmezine kadar. Ardahan’a getiriyorum gezginci arıcılık yapıyorum Ardahan balı da yapıyorum çiçek balı. Vatandaşın ihtiyacı olan her şey satılıyor. Fındık, pestil, küme, fasulye hepsi yöresel Artvin ürünleridir.” diye konuştu.

Borçka’nın meşhur ve tescilli ürünü olan demir elmasından da bahseden Yılmaz, “Demir elması her köyde olmaz. Demir elması doğaldır. Elma her il de var ama hep ilaçlanıyor. Bizde ilaçlama yok doğaldır. Şeker hastalarına bir numaralı ilaç olduğunu bilirim. Demir elma tescillenme konusunda sağ olsun Belediye Başkanımız Ercan Orhan’ın yardımı çok fazla oldu” ifadelerini kullandı.

Sariye TOPALOĞLU

Editör: TE Bilisim