Kış aylarının gelmesiyle grip vakalarının artmasıyla en çok sorulan sorular başında gelen grip aşısı yapılmalı mıyım? Grip aşısı kimlere yapılır soruları geliyor.

Dünya Genelinde Her Yıl 10 Milyondan Fazla Kişi Tüberküloza Yakalanıyor Dünya Genelinde Her Yıl 10 Milyondan Fazla Kişi Tüberküloza Yakalanıyor

İşte grip aşısıyla ilgili bilinmesi gerekenler:   “Özellikle risk grubunda olanlar için grip aşısı çok önemlidir. Astım, diyabet, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, nörolojik ya da nöromuskuler hastalıkları olan çocuklar ve bu çocuklar ile aynı evde yaşayan diğer kişiler de risk grubunda olmasa bile mutlaka aşılanmalıdır. Örneğin evde astımlı bir çocuk var ise evdeki herkesin aşılanması önerilmektedir.

Bağışıklık sistemleri baskılanmış kişiler: Kanser hastaları, organ ve kemik iliği nakli yapılanlar ve bu kişiler ile aynı evde yaşayanlar, uzun süreli aspirin tedavisi alan çocuk ve adolesanlar (koma, karaciğer hasarı ve ölüme neden olan Reye Sendromu gelişebilme riski nedeni ile) , hasta bakımı ile ilgilenen sağlık çalışanlarına da grip aşısı uygulanmalıdır.

Amerika’da CDC (Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrol Merkezi) de T.C. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği risk gruplarına ek olarak; 6 ay – 5 yaş arası çocuklar (Özellikle 6 ay – 2 yaş arası çocuklar), hamile kadınlar (hamileliğin ilk 3 ayından sonra grip aşısı yapılabilir), emziren anneler (bebeğini emziren bir annenin grip aşısı olmasında bir sakınca yoktur), 6 aydan küçük çocukların bulunduğu evlerde yaşayanlar ve özellikle bu çocukların bakımları ile ilgilenenlerin de grip aşısı yaptırmasını öneriyor.

Kimler grip aşısı olmamalıdır?

6 aydan küçük bebekler, Şiddetli yumurta alerjisi olan kişiler, Daha önce grip aşısı ile şiddetli alerjik reaksiyon öyküsü olan kişiler, Grip aşısı yapılmasına takiben 6 hafta içinde Gullian-Barre Sendromu geçirme öyküsü olan kişiler, Ateşli orta-ağır hastalığı olan kişiler, Grip aşıları ne zaman yapılır?

‘Grip aşıları ne zaman yapılmalı?’ sorusu sıkça sorulmaktadır. Grip virüsleri toplumda yayılmaya başlamadan önce bir grip aşısı yaptırılması gerekir zira aşılamadan sonra vücutta antikorların gelişmesi ve gribe karşı koruma sağlaması yaklaşık iki hafta sürer.

Nitekim grip mevsimi başlamadan önce sonbaharın başlarında grip aşısı olunmalıdır. Yani aşının eylül – ekim aylarında yapılması ve hastaların aşılanmalarının Aralık ayından önce bitirilmesi en uygun olanıdır. Ancak kişi gribe yakalanmamış ise aşılama grip sezonunun sonuna kadar uygulanabilir. Korunması için iki doz aşıya ihtiyaç duyan çocuklar için ise aşılama sürecine daha erken başlanmalıdır, çünkü iki doz en az dört hafta arayla verilmelidir.”

Editör: TE Bilisim