Coğrafi işaretli ürünün her yıl 1 defa Artvin Belediyesi, Tarım ve Orman Artvin İl Müdürlüğü, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörlüğü, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası, Kültür ve Turizm Artvin İl Müdürlüğü’nün görevlendirdiği kişiler tarafından denetleme yapılması gerekiyor.

Bu kapsamda AÇÜ’den Mehmet Demiralay, Kamil Öztürk ve Mesut Namlı; ARTSO’danCanseli Şentürk, Artvin Belediyesi’nden Mehmet Yeşilbaş vve İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden Seda Ufuk’tan oluşan denetleme heyeti Coğrafi işaretli HatilaBalı’nın denetimi gerçekleştirildi. Heyet denetim esnasında S.S Taşlıca Köyü Tarımsal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hasan Yaşar eşliğinde HatilaBalı’nın satış noktalarını denetlediler. Yaşar, denetleme esnasında heyete HatilaBalı’nın tanımı ve ayırt edici özellikleri, duyusal özellikleri, üretim metodu, arıcılık yapılan alanın yayılışı, arının bakım ve beslenmesi, hasat zamanı, süzme ve dinlendirmesi, ambalaj ve depolaması ve hasat sonrası ile ilgili bilgiler verdi.

Denetim heyeti tarafından bal akımı dönemi ve bal hasat döneminde konaklama noktalarının uygunluğu, konaklama noktalarında bakım işlemlerinin uygunluğu, su kaynaklarının temizliği ve yeterliliğinin uygunluğu, zararlılarla mücadelenin uygunluğu, balın duyusal özelliklerinin uygunluğu, balın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesinin uygunluğu, balın muhafazası, depolaması, taşıması ve bu işlemlerin Türk Gıda mevzuatına uygunluğu, Hatila Balı ibaresinin ve menşe adı ambleminin kullanımının uygunluğu denetlendi.

Denetim ardından açıklama yapan Yaşar, denetimin sorunsuz geçtiğini “HatilaBalı’nın markalaşmasının hem bölge ekonomisine hem şehrin turizmin gelişimi açısından önemli yere sahip. Çünkü balımız Artvin yöresinden coğrafi işaretli olan tek baldır” dedi.

Ayla ALKAN

Editör: TE Bilisim