Hopalı girişimci Uğur Karabacak, Tarım ve Orman Bakanlığının ‘Genç Çiftçi’ projesinden devlet destekli aldığı hibe ile başladığı ‘maviyemiş’ üreticiliğine devam ediyor.

Girişimci Karabacak, Karadeniz Bölgesinin iklim şartlarına uygun olan ve üretiminin arttırılması için çeşitli destekler verilen maviyemiş meyvesinin yetiştiriciliğini yapıyor.

Maviyemiş meyvesini ve bu meyveden elde edilen marmelatı ilçedeki satış ofisi ve internet üzerinden satışını gerçekleştiren Karabacak, ürün yelpazesini geliştirmek için çalışmlara devam ettiğini söyledi.

Maviyemiş üreticiliğine başlama sürecinden bahseden Karabacak, “2016 yılında biz bu işe başladık tarım bakanlığının genç çiftçi projesi vardı devlet destekli 30 bin lira hibe veriyordu. 5 dönümlük bir arazimizi gösterdik bu araziye karşılık bin 600 tane fidan hibesi artı arazideki masrafları fatura karşılığında 30 bin lira para ödediler. Bu para ile beraber bahçeyi tesis ettik fidanları aldık Giresun'dan sonrasında bahçenin çit yapımı vardı bunun çitlerini yaptık kalacak yer lazımdı onu yaptık. Sonrasında iki sene ürün almadık çünkü buradaki tarımdaki arkadaşlıklar ile beraber yaptık onlar da söylediler 2 sene boyunca ürünü almayalım fidanların kendisi büyüsün sonrasında alalım dediler biz de bunu uyguladık. 2019 yılında meyve almaya başladık, geçen yıl bir buçuk ton oldu yaklaşık, bu miktarında çoğunu marmelat yaptık. Satışlarımız internet üzerinden yapıyoruz Türkiye'de tek satış ofisi olan benim başka kimse yok. Hem buradan satış yapıyoruz hem de n11, Hepsiburada, Trendyol İnstagram gibi yerlerden satış yapıyoruz. Hem marmelat yapıyoruz hem taze meyvesini satıyoruz bunun yanında şurubu var reçeli var biz daha buralara gelemedik farklı amaçlarla da kullanılıyor. İlaç sanayinde boya sanayinde de kullanılıyor” dedi.

“Sağlığa faydası çok”

Maviyemiş’in sağlığa olan faydasından bahseden Karabacak, “Maviyemiş bitkisi Karadeniz Bölgesi'nin iklim şartlarına çok uygun olduğu için bu bölgede daha kaliteli yetişiyor. Bizim buradaki bahçemiz denizden 690 metre yükseklikte. Maviyemiş bitkisinin çok fazla faydası var kanserli hücrelerle savaşıyor, kan şekerini düşürüyor, diyabet hastalarına çok öneriliyor hele şu marmelat olayı çok etkili oluyor şeker hastaları için sonrasında vücuttaki kanı temizliyor. Biz ailecek bahçede çalışıyoruz ister istemez hasattan sonra doktora gittiğimiz zaman kan tahlili verdiğim zaman doktor soruyor ne işle meşgulsünüz kanınız çok temiz diye biz de anlatıyoruz mavi yemiş üreticisi olduğumuzu. Biz de biliyoruz kanı temizlediğini şekeri düşürdüğünü kanserli hastalar var tanıdıklarımızdan onlar da etkili olduklarını söylüyorlar ama tam kapsamlı bir araştırma olsa daha iyi olur hem ilaç sanayinde de kullanılır farklı sektörlerde de kullanılır” diye konuştu.

Isınmanın Denizlere Etkisi Sürdürülebilir Turizmle Azaltılabilir Isınmanın Denizlere Etkisi Sürdürülebilir Turizmle Azaltılabilir

“Maviyemiş üretim fabrikası kurmak istiyoruz”

Hedefleri arasında Maviyemiş üretim fabrikası kurmak olduğunu kaydeden Karabacak, yurt dışına da ihracat yapma noktasına gelmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, “Biz bunun bir çay fabrikası gibi fabrikasının oluşturulmasını istiyoruz Karadeniz bölgesi'nde bu meyvenin potansiyeli çok yüksek bunu yapmak isteyenler var ekonomisi sağlam insanlar var yapmak isteyen biz de üretici olarak kendimizi yapalım istiyoruz sponsor arıyoruz umarım birileri destek olur yardımcı olur biz de daha çok üretim yaparız. Şu anda ülke dışına henüz bir satışımız yok ma isteyenler oluyor İnternet üzerinden toplu satış arıyorlar ton olarak çok yüksek miktarlar arıyorlar 30 ton 40 ton gibi ama şu anda bizim böyle bir üretme şansımız yok ama hedeflerimiz arasında var maviyemiş üretim fabrikası kurup farklı üreticilerden de meyve toplayıp yurt dışına ihraç etmeyi hem de Türkiye içerisinde farklı marmelat, reçel, şurup gibi farklı alanlarda ürün satmayı düşünüyoruz. Bunun için girişimlerimiz var hem sponsoru arıyoruz hem kredi imkanlarınızı zorluyoruz nasıl olacağına bakacağız” ifadelerini kullandı.

“Şekersiz üretim yapıyoruz”

Marmelatın içerisine şeker eklemediklerini belirten Karabacak, “Marmelatı biz kendimiz yapıyoruz şeker kullanmıyoruz sadece meyvenin kendisini pişiriyoruz odun ateşinde yapıyoruz işlemleri soba dediğimiz yerde. Sadece meyvenin kendisini pişirip kaynatıyoruz ama farklı yöntemler kullanarak yapanlar da var içine şeker ilave edenler de var ama biz şeker kullanmayı tavsiye etmiyoruz. Biz daha doğal olsun diye yüzde 100 meyvenin kendisini pişirip kaynatıp kavanozları dolduruyoruz satışımızı bu şekilde yapıyoruz. Hopa'da en büyük maviyemiş bahçesine sahip olan benim ama farklı arkadaşlarda da var Kemalpaşa'da var Hopa'da da daha küçük bahçeler var. Bu yıl birkaç arkadaşta ürünlerini aldık marmelat yaptık ve marmelat şeklinde sattık. Bizim daha çok marmelatımız satılıyor çünkü meyveyi satarken internet üzerinden de kargo aşamasında sorunlar olabiliyor soğuk gitmesi gerekiyor eziliyor sıcak hava alabiliyor biz de daha çok marmelat yapıyoruz. ” şeklinde konuştu.

Vali Doruk’a teşekkür

Vali Yılmaz Doruk’un markalaşmaya önem gösterdiğini ve Artvin Marka Ürünler mağazasında satış da yaptığını söyleyen Karabacak, sözlerine şunları da ekledi: “Geçen yıl Vali beyi bahçe hasat açılışımıza davet ettik oraya kendileri teşrif ettiler orada görüştük Vali bey bize destek oldu biz de bu ürünümüzü Artvin markasına satış yapıyoruz. Biz ürünü yapıyoruz etiket olarak Artvin etiketini sağlıyoruz ve satış yerlerinde satıyorlar biz onlarla sözleşmemizi yaptık bunun için de valimize çok teşekkür ederiz.”

Hatice Diler

 

Editör: TE Bilisim