Saadet Partisi Artvin İl Başkanı Gültekin Soydan 6’lı masa toplantıları ve vaat edilen Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme yönelik atılacak adımlar hakkında açıklamalarda bulundu.

Altılı Masa’nın önerilerini ve açıklamalarını özetleyen Saadet Partisi Artvin İl Başkanı Gültekin Soydan, verilen vaatlerin önemli yenilikler olduğuna dikkat çekti. Soydan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Altılı Masayı oluşturan CHP Genel Başkanı Kemal Kilıçdaroğlu, IYI Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkani Ahmet Davutoğlu, "Simdi Demokrasi Zamanı, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerisi' başlıklı toplantıda bir araya geliyorlar.

Ardından da Altılı Masa, dokuzuncu toplantısını gerçekleştirmek üzere Demokrat Parti Genel Merkezine geçecek. Anayasa değişikliği toplantısından hemen sonra bu toplantının DP çatısı altında yapılmasının sembolik güçlü bir yanı da var; malum, çok partili seçimlere merhum Başbakan Adnan Menderes Genel Başkanlığındaki Demokrat Parti (DP) döneminde geçildi. Simdi Demokrasi Zamanı" başlığı da sanıyorum yine bu çerçeveye oturmakta. Peki Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme yönelik hangi adımlar vaat ediliyor? Altılı Masa’nın önerilerini, -bugünkü açıklamalara esas teşkil edecek- aldığım notlarla, sizlerle de kısa kısa da olsa paylaşmak istiyorum.

CHP Murgul ve Yusufeli’ni elinde tutabilecek mi? CHP Murgul ve Yusufeli’ni elinde tutabilecek mi?

Hep şöyle eleştiriler var ya; "Altılı Masa Parlamenter Sistem diyor, bu yıllardır zaten uygulandı, bunun neresi yeni?" Öyle değil! Yeni unsurlar ağırlıkta! "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ile geçmişe dönmeyi değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin köklü devlet ve Cumhuriyet tecrübesinin demokrasi ile taçlandırıldığı yeni bir sisteme geçmeyi hedefliyoruz" ortak görüşüyle bu unsurlar netlik kazandı diyebilirim. Şöyle ki; Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) temsil yeteneği arttırılacak, kanun yapma ve yürütmeyi denetleme işlevleri etkili kılınacaktır. TBMM'yi her açıdan güçlendirmek için parti içi demokrasi ve temsilde adalet ilkeleri tesis edilecek; siyasi partiler ve seçim kanunlarında yapılacak düzenlemelerle siyasette şeffaflık ve dürüstlük güvence altına alınacaktır. Milletvekilliği seçimleri 5 yılda bir yapılacaktır. Seçim barajı %3'e düşürülecektir. Seçim sistemi, nispi temsil sistemi olarak uygulanacaktır. Yurt dışı seçim çevresi oluşturulacaktır. Siyasetin finansmanı şeffaflık, denetlenebilir olacaktır.

YARGIDA ÖNEMLI YENILIKLER!

Düşünülen yeni yapılandırmada yargı alanında önemli yenilikler planlanıyor. Şöyle ki; Hakimler ve Savcılar Kurulu yeniden yapılandırılacaktır. Hakimlik teminatı güçlendirilecek, hakimlere coğrafi teminat güvencesi sağlanacaktır. Hakimlik ile savcılık birbirinden ayrılacaktır. Hakimlerin idari görevleri yönünden Adalet Bakanlığına bağlı olduğuna ilişkin Anayasa hükmü kaldırılacaktır. Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı Adli Kolluk Teşkilatı kurulacaktır. Özel yargılama usullerine ve özel yetkili mahkeme uygulamasına son verilecektir. Sulh Ceza Hakimliklerinin görev, yetki ve işleyişleri hukuk devletinin gereklerine göre yeniden düzenlenecektir. Tutuklamalar istisna olacaktır Adalet Bakanı ve Müsteşarı, Hakimler Kurulunda yer almayacaktır. Çoklu baro uygulamasına son verilecektir. Anayasa Mahkemesinin görev ve yetkileri genişletilecek, Yüksek Mahkeme yeniden yapılandırılacaktır. Anayasa Mahkemesi üyeleri, TBMM tarafından, Danıştay, Yargıtay, Sayıştay, Türkiye Barolar Birliği ve Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen isimler arasından seçilecektir Üç üye ise Cumhurbaşkanı tarafından seçilecektir Sayıştay, Anayasada bir yüksek mahkeme olarak düzenlenecektir.

NEREDEYSE TUM SİYASİ PARTILERE HAZINE YARDIMI YAPILACAK!

Yıllardır tartışılan konulardan biri; siyasi partilere Hazine yardımı. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem, düşük oy alan siyasi partilere de bu alanda bir rahatlık getiriyor, can suyu temin ediyor. Bakalım; Milletvekili genel seçiminde en az %1 oy alan siyasi partiler hazine yardımından faydalanacaktır. Her yıl, siyasi partilere ayrılan hazine yardımının dörtte biri, yardıma hak kazanan siyasi partiler arasında eşit olarak paylaştırılacaktır. Hazine yardımının geri kalanı, yardıma hak kazanan partiler arasında, en son yapılan milletvekili genel seçimindeki oy oranlarıyla orantılı olarak bölüştürülecektir. Yeni bir TBMM İçtüzüğü hazırlanacaktır. Torba kanun uygulamasına son verilecektir. Temel hak ve özgürlükler, kanun hükmünde kararnamelerle düzenlenemeyecektir.

KHK'ler, Meclis 'in siyasi denetimine ve Anayasa Mahkemesinin hukukilik denetimine tabi tutulacaktır. Cumhurbaşkanı'nın, Meclis 'in yasama işlevini zayıflatan veto yetkisine son verilecektir. Cumhurbaşkanı’nın kanun yapım süreçlerindeki yetkisi, yalnızca "geri gönderme yetkisi" ile Sınırlı tutulacaktır. Gensoru müessesesi tesis edilecektir. Cumhurbaşkanı’nın görev süresi, 1 dönem/7 yil olarak düzenlenecektir. Cumhurbaşkanlığı makamı, devletin başı sıfatıyla tarafsız bir makam olarak düzenlenecektir. Cumhurbaşkanı partili olamayacak, aktif siyasette görev alamayacaktır. Başbakan ve bakanlardan oluşan Bakanlar Kurulu, yürütmeden sorumlu olacaktır. Hükümetin kurulmasında basit çoğunluk, düşürülmesinde ise TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğu esas alınacaktır. Hükümetin düşürülmesi zorlaştırılarak hükümet krizleri de önlenecektir. OHAL ilan etme yetkisi Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kuruluna ait olacaktır.

YOK KALDIRILACAK!

Gazetecilere karşı ceza soruşturmasına gerekçe yapılan mevzuat, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa insan Hakları Mahkemesi içtihatları çerçevesinde yeniden düzenlenecektir. TRT ve Anadolu Ajansi, bağımsız ve tarafsız olacaktır. Keyfi akreditasyon kararları engellenecek, basın kartlarının verilmesinde ve mesleğe kabulde meslek kuruluşlarının belirleyici olması sağlanacaktır. Basın llan Kurumunun yapışı ve üye seçimi basın özgürlüğüne uygun şekilde yeniden düzenlenecektir. çevre konusunda uzmanlaşmış yargıçların görev yapacağı "Çevre Mahkemeleri" kurulacaktır. Mülakat uygulamalarına son verilecek, yazılı Sınav sonuçları esas alınacaktır. Yolsuzluklara yönelik denetimin etkinliğini arttırmak için ulusal denetim standartları belirlenecektir. Kamu İhale Kanunu yenilenecekti. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) yeniden yapılandırılacaktır. Seçilmiş yöneticilerin görevlerine bir yargı kararı olmadıkça son verilemeyecektir. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kaldırılacaktır.

Son söz; tüm bunlar elbette önemli yenilikler. Altılı Masa iktidara geldiği takdirde tüm bu yeni unsurlara yeni sistemde yer vereceğini vaat ediyor.”

Editör: TE Bilisim