Artvin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü kadına yönelik şiddetin önlenmesi noktasında farkındalık oluşturmak amacıyla stant açtı.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünde açılan stantta yoldan geçen vatandaşlara el broşürü dağıtılarak bilgilendirmelerde bulunuldu.

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan  Artvin Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi(ŞÖNİM) müdürü Gamze Sezgin Özay, “Aile ve Sosyal Hizmetler bakanlığına bağlı olarak hizmet veren şiddet mağduru veya şiddet görebilme riski bulunan kişilerin başvurabileceği; başvurduğunda Psikolojik destek, kadın konukevine yönlendirme, hukuki destek, tıbbi destek, eğitim desteği gibi hizmetlere ulaşabildikleri ve bu hizmetlere ulaşılabilmesi konusunda rehberlik yapılan kuruluşlardır” dedi.

Haftanın her günü 24 saat esaslı olarak hizmet verdiklerini kaydeden Özay, “Bugün kurumumuzun önünde yürüyüş olunca fırsata çevirelim istedik. Hizmetlerin bilinirliğinin artırılabilmesi, şiddet gören şiddete maruz kalan ya da şiddete tanık olan insanların bu hizmetlere ulaşmasının daha kolay hale gelebilmesi için ŞÖNİM hizmetlerinin ve Bakanlığın hizmetlerinin her yerden duyulmasını istiyoruz. Gelen vatandaşlarımıza bilgilendirme yapıyoruz. KADES uygulaması hakkında, ŞÖNİM hizmetleri hakkında Alo183 hattı hakkında bilgi veriyoruz. Meslek elemanı arkadaşlarımız gerekli Yönlendirmeleri yapıyorlar, broşürlerimiz var. Onun dışında detaylı bilgi almak isteyenler müdürlüğümüze gelebilirler 95 20 numaralı telefondan bizi arayabilirler veya Instagram üzerinden bizi takip edebilirler ArtvinsonimInstagram üzerinden ulaşabilirler” diye konuştu.

Özay, sloganlarının “Kadına karşı şiddete sıfır tolerans” olduğunu ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:

Şiddet Nedir?

Kadına yönelik şiddet; nerede yaşanırsa yaşansın (evde, sokakta, iş yerinde vb.) kadınlara oldukları için uygulanan ve fiziksel, cinsel, psikolojikve ekonomik zarar veren eylemler veya bu eylemlerle tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakma anlamına gelir.

Fiziksel Şiddet: Tokat atmak, vurmak, bir şey fırlatmak, tartaklamak, tekmelemek, sürüklemek, bıçak, silah gibi aletlerle zarar vermek vb.

Cinsel Şiddet: Zorla cinsel ilişkiye girmek, hamile kalmaya, doğurmaya veya doğurmamaya zorlamak, zorla ve erken yaşta evlendirilmek.

Psikolojik Şiddet: Hakaret etmek, küfür etmek, aşağılamak, korkutmak, kendisini veya yakınlarını tehdit etmek, ailesiyle, arkadaşlarıyla, komşularıyla görüştürmemek, evden çıkmasına izin vermemek.

Ekonomik Şiddet: Çalışmaya engel olmak, zorla çalıştırmak, gelirini elinden almak, ev harcamaları için para vermemek, özellikle çocuklarla ilgili harcama ve sorumlulukları üstlenmemek, sahip olduğu malları satmaya veya devretmeye zorlamak.

Tek Taraflı Israrlı Takip: Sürekli telefon ile aramak, kısa mesaj veya e-posta göndermek, sosyal medya yolu ile takip etmek, istemediği zaman ve mekanda karşısına çıkmak, istemediği halde hediye göndermek.

Şiddete Maruz Kaldığınızda Yararlanabileceğiniz Haklar

Size ve çocuklarınıza barınma yeri sağlanması, Geçici maddi yardım sağlanması, Psikolojik, sosyal, mesleki ve hukuki konularda rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmesi, Hayati tehlikenizin bulunması halinde geçici koruma altına alınmanız, Çalışma yaşamına katılımınızı desteklemek üzere kreş ücretinin sağlanması, Aile konutunuzun bilginiz dışında satışının

engellenmesi, Hayati tehlikenizin bulunması durumunda kimlik bilgilerinizin gizlenmesi, değiştirilmesi ve gerekliyse işyeri değişikliğinizin sağlanması.

Şiddet Uygulayan Kişi Hakkında Alınabilecek Kararlar

Birlikte yaşadığınız evden uzaklaştırılması, Bulunduğunuz eve, okulunuza ve işyerinize

yaklaşmasının engellenmesi, Çocuklarınızla olan ilişkisinin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesinin sağlanması, sınırlandırılması ya da tümüyle kaldırılması,

Yakınlarınıza, çocuklarınıza ve tanıklarınıza yaklaşmasının engellenmesi, Şahsi eşyalarınıza ve ev eşyalarınıza zarar vermesinin engellenmesi, Şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmasının engellenmesi,

Sizi iletişim araçlarıyla rahatsız etmesinin engellenmesi, Silah taşıması zorunlu olan bir kamu görevinde çalışsa bile silahını kolluğa (polis/jandarma) teslim etmesinin sağlanması, Alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılması durumunda size yaklaşmasının

engellenmesi, Alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde bağımlısı ise muayene ve tedavi edilmesinin sağlanması."

 

Hatice Diler

Haberin Galerisi : Kadına Şiddete Farkındalık için Stant Açtılar
Editör: TE Bilisim