Sağlık İl Müdürlüğünün organizasyonunda kanser taramalarına teşvik etmek amacı ile kurumlarda   Kanser farkındalık eğitimleri verildi.

Eğitime ilk olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Aile ve Sosyal Hizmetler il Müdürlüğü ile başlanmış olup,  sırasıyla Artvin’in tüm kamu kurum ve kuruşlarında devam edilmesi planlanıyor.

"Kalp Hastalıklarının Gençlerde Görülme Sıklığı Arttı" "Kalp Hastalıklarının Gençlerde Görülme Sıklığı Arttı"

Merkez Toplum Sağlığı Başkanı Halk Sağlığı Uzmanı Dr.Işıl Zorlu tarafından eğitim sunumu gerçekleştirilmiş olup, tarama ve tedavi ile ilgili bilgilendirme yapıldı.

Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimi ve KETEM, Merkez Toplum Sağlığı tarafından stant kurulup, katılımcılara broşür dağıtılıp, bilgilendirme yapıldı.

Sağlık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Kanser günümüzün önemli bir halk sağlığı sorunu olup gündemdeki yerini korumaktadır. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. Kanser taramaları, kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Ülkemizde de Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği üç kanser türünde tarama yapılmaktadır.

Taraması yapılan kanserler: Kadınlarda meme kanseri tarama programı kapsamında; Ayda bir kendi kendine meme muayenesi (KKMM) yapması için danışmanlığın verilmesi. Yılda bir klinik meme muayenesi. 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mammografi çekimi, Kadınlarda serviks kanseri tarama programı kapsamında; 30-65 yaş aralığındaki kadınlardan 5 yılda bir smear ve HPV -DNA testi yapılması. Kolorektal kanser taramaları; 50-70 yaş aralığındaki erkek ve kadınlarda 2 yılda bir gaitada gizli kan testi yapılması, 50-70 yaş arasında 10 yılda bir Kolonoskopi yapılmaktadır.

 Kanser taramalarınız yaptırmak için sizleri aile hekimlerinize ve ketem bekliyoruz.”

Editör: TE Bilisim