Yeşil Artvin Derneği avukatı Bedrettin Kalın, Danıştay 6. Dairesi’nin Artvin Kafkasör Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi sınırlarının daraltılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararının yürütmesini durdurmasının Artvin halkı için çok önemli olduğunu söyledi.

Kalın, “Bu alan Artvin halkının tek rekreasyon alanıdır, piknik alanıdır, yaşam alanıdır” dedi.

Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve avukatı Bedrettin Kalın, kararla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu alan aynı zamanda Artvin halkının tek rekreasyon alanıdır, piknik alanıdır, yaşam alanıdır ve belediyenin tesislerinin de olduğu bir alandır. Bu alanın sınırlarının daraltılması bizi ve Artvin halkını mağdur eden bir durumdur. Bu bütün Artvin halkı açısından çok önemli bir karardır.” dedi.

“Cumhurbaşkanı kararında turizm alanı sınırlarının daraltılmasının gerekçesi belirtilmemişti ama biz bu gerekçenin hangi sebeple olduğunu biliyoruz. Kararda yazılmayan şey, aslında Cerrattepe bölgesinde madencilik yapamaya çalışan Cengiz grubuna ait şirketin giderek alanı genişletmeye ilişkin faaliyeti kapsamında olduğunu biliyoruz ve bu kapsamda turizm alanı sınırlarına denk gelen alanda 96 noktada sondaj başvurularının olduğunu biliyoruz.” Diyen Kalın, “Bu nedenle de zaten esasen maden şirketinin zorlamasıyla alınmış bir karardır. Üzüntü verici olan şey Cumhurbaşkanlığı makamının bu işlere ve maden şirketinin çıkar hırsına alet edilmiş olmasıdır. Dolayısıyla Danıştay 6. Dairesi’nde bu durumu görmesi, gerekçesiz olarak turizm alanı sınırlarının neredeyse yarısından fazlasının ortadan kaldırılması yönündeki haksız işlemin iptaline dönük olarak da bu aşamada en azından yürütmeyi durdurma kararı vermiş olması gerçekten çok önemlidir. Bu kararında Artvin halkıyla ve bütün ülke kamuoyuyla paylaşıyorum.” İfadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Resmi Gazete’de 17 Aralık 2021 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Kafkasör Turizmi Koruma ve Geliştirme Bölgesi sınırlarında daraltmaya gidilmişti. Yeşil Artvin Derneği, kararın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle dava açmıştı. Danıştay 6. Dairesi, geçen hafta kararla ilgili yürütmenin durdurulması kararı vermişti.

 

Editör: TE Bilisim