Müze ve Ören Yerleri Ramazan Bayramı'nda Da Ziyaret Edilebilecek Müze ve Ören Yerleri Ramazan Bayramı'nda Da Ziyaret Edilebilecek

Şavşat’a bağlı Yavuzköy’de geleneksel kış şenliklerinde kar olmayınca, şenliklerdeki kızak yarışmaları yerini geleneksel oyunlara bıraktı.

İlçenin en fazla kar yağışı alan Yavuzköy’de her yıl geleneksel olarak düzenlenen kış şenlikleri, bölgeye kar yağmayınca içeriği değiştirilerek ilçe merkezinde gerçekleştirildi. Şenliklerde kar olmayınca, 3 asırlık geçmişe uzanan tahta kızak yarışmalarının yerini yöresel oyunlara bıraktı.

Festivalde Ardahan Kar Kurtları ekibi Yavuz Takkola yaylasına tırmanıp kayak snowboard yaptı.

Karsız geçen festival Beroban gösterisi, Ardahan Arap atları gösterisi, Kortej yürüyüşü ve konser ile devam etti. Festivalin ikinci günü ise offroad yarışları yapıldı.Şenlikte katılımcılar davul zurna eşliğinde yöresel oyunlarını sergileyerek doyasıya eğlendi.

Şavşat Kaymakamı Yusuf Akın, bu tarz şenliklerin tanıtımının turizm açısından oldukça önemli olduğuna değinerek, "Artvin dediğimiz zaman içerisindeki saklı cennettir Şavşat. Dolayısı ile böyle bir ilçede bu tür bir otantik kültürün yoğun bir şekilde yaşanıyor oluşu memnuniyet verici. Alternatif turizmde bir noktaya geleceksek bu tarz kültürü önce ülkemizde sonra da uluslararası alanda tanıtmamız gerekir” dedi.

Kaymakam Akın açıklamasında “Bu yıl kar yağmaması nedeniyle geleneksel tahta kızak yarışmaları olmak üzere bazı kar etkinlikleri iptal edilip, içeriği değiştirildi. Halkımız güzel bir eğlence ile başta Berobana oyunu olarak halaylarla horonlarla davul zurna ve akordionla el ele kol kola güzel ve renkli görüntüler oluşturdu. Birlik beraberlik havası içerisinde güzellikler ile devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Festivalde konuşma yapan Şavşat Belediye Başkanı Nihat Acar da, köklü gelenekleri yaşatmak için çalışmaları sürdürdüklerine değinerek, “Bu etkinlikleri bizim kültürümüzde yer alan değerlerimiz. Bunları yaşatmak için elimizden gelen gayreti ve çabayı gösteriyoruz. Geleneksel olarak yaptığımız kar şenliklerimizi bu yılda kar olmamasına rağmen yapmayı planladık ve bazı STK’lar ile birlikte yapıyoruz. Bu yıl beklediğimiz kar yağışı yağmadığı için ilçe merkezinde yapıyoruz. Etkinlerde halkımız doyasıya bir eğlence yaşamaktadır" şeklinde konuştu

Karsız geçen festivalin çok sönük olduğunu aktaran Şavşatlı Onur Ekin, “Karsız festival eksikti yani güzeldi etkinlik konser vardı ama kışın şenliği kışsız geçti bir eksik yanımız o oldu.Offroad yarışları olması ayrı bir güzel hava kattı kızaklarla kayamadık. Karın kışın o eğlenceli yanını bu sene eksik kaldı. Ardahan Kar Kurtlar ekibi Yavuz Takkola yaylasına tırmanıp kayak snowboard yaptı. Kızağın yokluğunu offroadın aksiyonuyla heyecanıyla yaşamış olduk. İnşallah seneye böyle olmaz. Artvin’in en çok kar alan bölgesi karsız kalmaz da biz de geleneksel festivallerimizi doyasıya yapabiliriz”  diye konuştu.

Ayla ALKAN

Editör: TE Bilisim