Artvin'de  havaların soğuması ile kışı rahat geçirmek isteyen vatandaşlar şifa kaynağı aktarların yolunu tuttu.

Vatandaşlar, aktarlarda en çok ıhlamur, zencefil, tarçın, zerdeçal, keçi boynuzu ve adaçayı satın alıyor.

Artvin'de 5 yıldır aktarlık yapan Metin Çetinkaya kış aylarının gelmesiyle birlikte vatandaşların bitkisel çaylara yöneldiğini kaydetti.

Kış aylarının vazgeçilmezi haline gelen aktarlarda, bitkisel çayların yanısıra doğal ürünler de talep görüyor.

Aktar Çetinkaya, vatandaşların doğal ürünlere taleplerini yoğun olduğuna değinerek, "Son zamanlarda bizim ürünlere talepler artı. Malumunuz kış mevsimindeyiz, vatandaşlar enfeksiyonlardan korunmak ve bağışıklıklarını güçlü tutmak için takviye ürünler alıyorlar. Bu noktada aktarlar vatandaşların uğrak noktaları oluyor. Son zamanlarda bitmeyen bir öksürük var vatandaşlarda. Grip ile başlayıp öksürük ile devam eden bir durum var. Öksürüğe iyi gelen karışık bitkisel çaylarımız var. Bitkisel macunlarımız, pekmezlerimiz var. Bu tarz ürünler şu aralar daha çok tercih ediliyor." dedi.

Müşterilerin doktor teşhisi almalarını ve önce doktorda tedavi görmelerini öneren Çetinkaya, "Müşterilerimiz bir ürün alacakları zaman ilk önce ne için kullanacaklarınız soruyoruz. Bizi ilgilendiren bir durum söz konusu olmayabilir ama komşuma faydalı olmuş diye gelip de ürün alan birçok insan var. komşusuna faydalı olan şeyin kendisine faydası olup olmayacağını bilemezsin. Her insanın vücudu farklıdır. Birine iyi gelen diğerine gelecek diye bir kaide yok. Şunu al kullan bu sana  iyi gelir denmekten ziyade vatandaşların bu hastalıkla ilgili daha önce doktora gidip koyduğu teşhis önemli. O doğrultuda elimizden geleni yaparız ama bize gelen kişiye al b unu kullan iyi gelir deme gibi bir şansımız yok. Biz doktor değiliz. Bitkiler ile alakalı bilgimiz var ama önceliğimiz doktor teşhisi. Aşırıya kaçmadan vücudu dinlendirerek kullanan doğada yetişen ürünler. Macunlarımız doğal günlük hayatta hepimiz evimizde zencefil, zerdeçal, bal kullanıyoruz. Onların hazırlanmış halini insanlara sunuyoruz. Aşırıya kaçmadan bilinçli tüketmek en iyisi. Doktora giderek rahatsızlığına teşhis koydurması sonrasında bu tarz bitkileri kullanmasını tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

Çetinkaya, en çok tercih edilen ürünleri şöyle sıraladı: "Kış macunu kış çayı atom çayı nane limon ıhlamur, tarçın zencefil, karanfil, aldız pekmezi kış aylarında tercih edilen ürünler arasında çünkü öksürüğü çok iyi kesiyor. Çam kozalağı pekmezi de çok sattığımız ürünlerden."

 

Ürünlerde fiyat artışı olmadığına değinen Çetinkaya, "Bizim ürünlerimiz 3-4 ay önce ne kadardıysa şimdi de o kadar. Pek fiyat artışı olmadı." ifadelerini kullandı.

Hatice Diler

Editör: TE Bilisim