Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Ardanuç Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifin Ardanuç’ta boş kalana ve tarıma elverişsiz alanlara lavanta ekimi çalışmasına destek olmak için lavanta hasat ekimine gitti. Hasat ekimine Karahan’ın yanı sıra Ardanuç Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Gürsel Kaya ve kooperatif üyeleri ve gönüllü insanlar katıldı.

Ardanuç Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, ilçedeki tarıma elverişsiz arazilere lavanta ekmeye devam ediyor. Kooperatif başkanı Gürsel Kaya, Aşıklar Köyü’nde 10 dönümlük alana lavanta ektiklerini söyledi.

Lavanta hasadında değerlendirmelerde bulunan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, kooperatifin çok kıymetli bir iş yaptığını belirterek “Bunlar bizim göz bebeklerimiz. Üretim yapan kooperatifler, mücadelenin en önemli ayaklarından biri. O yüzden biz de elimizden geldiğince destek olmaya, beraber üretim yapmaya devam ediyoruz. Hepimiz için çok kıymetli bir iş yapıyorlar. Artvin için, geleceğimiz için uğraşıyorlar. O yüzden destek vermeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Ardanuç Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Gürsel Kaya, Aşıklar Köyü’nde 10 dönümlük alana lavanta diktiklerini belirterek “Ardanuç Kadın Girişimi Kooperatifi ile tarıma elverişsiz alanlarımızı değerlendirip, örnek teşkil etmek için 10 dönüm araziye 10 bin lavanta fidanı diktik. Yeni bir anlayışla Ardanuç’ta katma değerli ürün üretmeye ve Ardanuç'u biraz daha ekonomik olarak yukarıya çekmeye çalışıyoruz. Buradaki muradımız, hem atıl olan tarımı ve elverişsiz alanlarımızı, lavantayla değerlendirmek, arıcılığı geliştirmek ve turizmi geliştirmek gibi bir takım çalışmalarımız var. Lavanta çalışması bunun ilk örneklerin birisi. Lavantayı yetiştirip yağını çıkarıp katma değerli ürün elde etmeye ve Ardanuç’ta yaşamı biraz daha güzelleştirmeye çalışıyoruz. Kooperatif çalışması, IMC kültürü ile yapılan bir çalışma. Ardanuç içerisinden Artvin’den, Borçka’dan gelen arkadaşlarımız var hep beraber ortak bir çalışmayla devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İzmir’de yaşayan emekli öğretmen Sevda Demirci, lavanta dikim çalışmasına güvendiğini ve başından beri takip ettiğini vurgulayarak “Ardanuç için bu bir kurtuluş yolu olabilir ve o yüzden bu işi başından beri destekliyorum. Hem kadın kooperatifi olması vesilesiyle ve kadınların üretimde aktif yer almaları için çok gerekli. Ardanuç’ta tarlalar bomboş insanlar oturduğu yerden eleştiri yapıyor ama üretimde değiller. Üretim olmadan hiç kimsenin fazla söz hakkı olmadığını düşünüyorum. Sağlık problemim olmasına rağmen yaşımın 60’ın üzerinde olmasına rağmen destek veriyorum arkadaşlarıma. Lavanta işi Ardanuç’un kurtuluşu olabilir bu da Artvin’in kurtuluşu demek oluyor. Ardanuç’ta tarla çok ve yıllardır üretim yok. Ardanuç’ta ekonomi sadece hayvancılıkta sağlanıyor. Çok köyler boşaldı” ifadelerini kullandı.

 

Editör: TE Bilisim