Borçka’nın Macahell bölgesinde bulunan 6 köye ulaşım ağır geçen kış şartları nedeniyle zorlaşıyor. Kar yağışından dolayı 6 ay boyunca kapalı kalan köy yolları vatandaşı canından bezdiriyor. Bölge halkı köylere kolay ulaşım için tek çarenin tünelolduğunu her fırsatta yetkililere iletse de yetkililerden çözüm için henüz somut bir adım atılmadı.

Macahell vadisinde yer alan Camili, Maral, Uğur, Düzenli, Efeler ve Kayalar köylerinde yaşayan vatandaşlar kış aylarının yaklaşmasıyla çileli günlerin yeniden başlamasından endişeliler.

Camili köyü sakinlerinden İsrafil Yavuz, Macahell halkının tünel istediğini ve bir an önce adım atılması gerektiğini vurguladı. Yavuz, “1-2 ay sonra Macahell dağının yolları kapanınca maceramız başlayacak. Oradaki hastalar hava şartları nedeniyle helikopterle dahi alınamıyor. Kızak ya da omzumuzda hastalarımızı zor şartlar altında Gürcistan’a götürüyoruz. Çığ tehlikesi, can tehlikesi var.  İsrafil Kışla ile karşılaştığımda 2023 yatırım programına almak için çalıştıklarını söyledi. Bu biran önce alınmalı ve bize de ne zaman yapacaklarını açıklasınlar” dedi.

Önceden yolların 6 ay boyunca kapalı kaldığını şimdi sık sık yol açmaya çalışılsa da yolların uzun süre açık kalamadığını ifade eden Yavuz, “Mücadele ediyorlar ama 1 haftaya yol kapanıyor yine. Metrelerce kar yağıyor. Bunu açmak pek mümkün olmuyor” diye konuştu.

Macalell’linin kış çilesinin asırlardır var olduğunu ve artık çözüme ulaşması gerektiğini ifade eden Yavuz, “Bizler, Camili (Macahel) Bölgesi insanları olarak yılın altı ayı ulaşımı zor ve uzak da olsa sessiz sedasız normal bir hayatımız devam ediyor. Ancak yılın altı ayı ise çaresizlik içerisinde yol ulaşımı zaten çaresiz olmakla beraber enerji, telefon velhasıl ulaşımın her konusu ayrı bir çiledir.Neredeyse bir asır olarak adı geçen Macahel (Camili) Bölgesi ulaşım sorunu yaşamaktadır. Ekim ayında tipiye kaptırdığımız insanlarımızı, Haziran ayında bulduğumuzu, göreve giden gençlerimizi dağlarda tipide boğulup haftalar sonra kar altından çıkarılan cenaze görüntülerinden kızakla hastaneye götürülürken yolda vefat eden cenazelerimizi, bazen geri dönerken çaresizce yabani hayvandan korunmak için ağaç üzerinde günlerce asılı beklediğine şahidiz. Bütün bunlar tabiat yapısından kaynaklandığını biliyoruz ve anlıyoruz. Ancak bugünün şartlarında devletimizin bunun çözümüne gücünün yettiğini ve tünel yapımının bu insanlar için lüks olmadığını da çok iyi biliyor, bu eşsiz mağduriyetinin giderilmesinin apayrı değer olduğunu da her vicdan sahibinin anlayabileceği gibi biz de çok iyi anlıyoruz” diye konuştu.

“Bizleri Komşumuz Gürcistan'a Mahkûmiyetten Kurtarmanızı Bekliyoruz”

“Bugün bizleri yanlış görenler Macahel halen dikkate almayanların bizleri derinden üzmüş olsa da bugün bizim insan olduğumuzu haykırmak ihtiyacı ortaya çıkarmıştır. Bundan dolayı bizleri haksız bulana söyleyeceklerimiz söylemediklerimiz kadar çoktur.” diyen Yavuz,  “Bizleri komşumuz Gürcistan'a mahkûmiyetten kurtarmanızı bekliyoruz. Adı geçen Camili (Macahel) her konudaki mağduriyetinin giderilmesi projesi hazır olan Macahel (camili) Tünelinin yapılmasından geçmektedir. Bununla zati devletimizin dışında hiç kimseden ümidimiz kalmamıştır. Bu çilekeş insanlar yalvarıyor ve Allah bu insanların ısrarlı dualarını yere düşürmeyecektir.” ifadelerini kullandı.

Hatice Diler

Editör: TE Bilisim