Babası ile beraber Marangozluk işi yapan Metin Kocaman, ahşap işinin de bitme aşamasında olduğunu belirterek mesleğe dair yaşadıklarını anlattı.

30 yıldır Marangozluk mesleği ile uğraşan Metin Kocaman, marangozluk mesleğinin zorluklarına dikkat çekti. Metin Kocaman, “İş yerini babam ile birlikte çalıştırıyoruz. Babam 70 yıldır bende 30 yıldır bu işin içerisindeyiz. Marangoz ustasıyım ayriyeten PVC atölyem var.  O tarafı kapattım çünkü işler bitti ve durma aşamasında. Ahşap işi ile uğraşıyoruz, ahşap işi de artık kazandırmıyor bitme aşamasında. Farklı işlerimiz var, bileme, kapı yapıyoruz ondan geçim sağlıyoruz. Her şey pahalı oldu. Geçen yıl metreküpünü bin TL’ye alırdık şimdi üç bin TL. Bir kapının fiyatı üç bin TL oldu vatandaşa da bir şey diyemiyoruz herkesin durumu belli. Biz hesap çıkarıyoruz müşteriye söylemeye biz utanıyoruz” dedi.

Kum Sanatı Gösterisi Yapıldı Kum Sanatı Gösterisi Yapıldı

 “Çırak Yok, Eleman Yetiştiremiyoruz”

Her meslekte olduğu gibi marangozluk mesleğine de gençlerden talep oluşmuyor. Çırak yetiştirmek isteyen yerler gençlerin talebi ile karşılaşmıyor. Alttan yetişen bir neslin olmamasıyla bu mesleğin devam edemeyeceğini belirten Metin Kocaman” Bizim sektörde sadece marangoz değil mobilyada yine bir nebze bulunuyor da marangoz ve PVC atölyelerini gezin bir tane alttan yetişen çırak yok. 50 yaşıma geldim etrafta otuz, kırk yaşında elemanlar var bunlar on yıl sonra bu işi bıraktığında adamın balkon kapısı bozuldu değiştirecek usta bulamayacağız. Büyük yerlerde bunu paravan olarak yapanlar var ama burada öyle değil. Gençlerin okumasını istiyorum. Hiç mi okumak istemiyorsun bir meslek lisesini bitir ve bu işi yap. Mutlaka on iki yaşını geçmiş bir çocuğun yeteneği olduğu bir şey vardır. Ahşap veya mobilyaya mı, motor ustalığına mı gidip bir yerde çalışmaları gerekiyor. Yoksa gençler yirmi beş yaşına gelmiş ondan sonra bir şeyin sahibi olamaz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim