Artvin’de Pazartesi Günleri kurulan haftalık semt pazarında yerel üreticiler köylerinde ürettikleri ürünleri satışa çıkarıyorlar. Pazarda genel bir durgunluk olduğunu belirten Pazar esnafı satışlarda düşüş olduğunu söylüyor.

Köyünde ürettiği besinleri 10 yıldır pazarda satışını yapan Kalburlu köyü sakini Aynur Güreli, “tezgahımızda köyümüzde yetiştirdiğimiz ürünler bulunuyor. Şuan zeytin rağbet görüyor. Satışlarımız düşük ama yine de idare ediyor. Zeytin taze olduğu için şuan acı herkesin damak tadına hitap etmiyor o yüzden alımı düşük. Tatlanınca rağbeti artar diye düşünüyorum. Sati ve Butko zeytinlerimiz var. Butko zeytini Artvin’in lezzet tescili almış bir ürünüdür. Bunun yanında zeytin yağından sabun yapıyorum evde doğal bunu da satıyorum. Vatandaşlara bu sabunları öneriyorum çünkü kendi zeytinimizin yağından kendim yapıyorum. Oldukça meşakatli bir iş. İncir hurma kuruları tezgahımda var. Mandalina üzüm yaprağı yani köyde bahçemde ne vars onlar tezgahımda oluyor” dedi.

61 yaşındaki Güreli, pazarcılığın zor bir iş olduğunu söyleyerek, “Kışın soğukta yazın sıcakta açık alanda ekmek paramızı kazanmaya çalışıyoruz. Ben bu iş ile çocuklarımı okuttum eşimle birlikte yapıyoruz. Evimizin geçimini sağlıyoruz” diye konuştu.

Erzurum’dan gelerek semt pazarında tezgah açan Hakan Tabar, tereyağı ve Erzurum’a özgü küflü peynir satışını gerçekleştiriyor. Erzurum’daki pazarların da durgun olduğuna değinan Tabar, “Tereyağı, bal, küflü peynir olarak bilinen göğremiş peynir, sucuk gibi ürünler satıyoruz. Şuanda tereyağı 120 lira fakat önümüzdeki haftalarda zam gelecek süt ürünlerine. Vatandaşlara almalarını tavsiye ederim” ifadelerini kullandı.

Öte yandan pazarda 2 haftalık fiyat karşılaştırması yaptığımızda havuç turp 12,5 liradan 15 liraya, Karnabahar ve prasa ise 15 liradan 20 liraya yükseldi.

Pazardaki bazı meyve sebzelerin güncel fiyatı şöyle:

Mandalina 20

Portakal 20

Nar 25

Havuç  15

Turp 15

Pırasa 20

Salata- domates 20

Karnabahar 20

Brokoli 20

Çarliston 20

Kapya 40

Elma 20

Patlıcan 20

Hatice Diler

 

Editör: TE Bilisim